14 Юли 2020вторник15:19 ч.

ВИК шефове удължават престоя си с административни хватки

/ брой: 188

автор:Павлета Георгиева

visibility 1601

С административни хватки управители на ВИК дружества в страната се опитват да се задържат на поста си. Депутатите от КБ Красимир Янков и Антон Кутев предупредиха вчера, че това се прави, за да продължи източването на държавни активи, а следите да бъдат "заметени".
Като пример Янков посочи ВИК във Варна. На искане от юни за свикване на общо събрание управителят на дружеството решава да го насрочи за януари 2014 г. На проведено общо събрание през юли ВИК шефът е сменен. Три общини, в които има кметове и мнозинство на ГЕРБ - Ветрино, Вълчи дол и Варна, са поискали окръжният съд да спре вписването на промените в ръководството. Според Янков досегашният шеф на ВИК иска да остане на поста, за да продължи да източва дружеството.
Кутев допълни, че насрочено за 16 август общо събрание на управителния съвет на ВИК-Силистра е отменено от настоящия началник на дружеството. Новата дата е 23 декември 2013. Кутев бе категоричен, че незаконното протакане цели оставането на шефовете на власт. Депутатът добави, че служители на ВИК-Силистра са заставяни да протестират срещу правителството, за да запазят работните си места. Докато тези хора управляват дружеството, тези два процеса - на пресиране на хората и на протести, ще продължат, алармира Кутев.
Янков обясни, че задълженията, които дружествата генерират, са в ущърб на държавата, която е собственик на мажоритарния дял. Задълженията на ВИК-Варна са над 15 млн., а в Стара Загора - над 8 млн. лв. Механизмът на действие да се протака с цел оставането на власт на определени хора е един и същ. В момента правят опит с политическите протекции на фигури от ГЕРБ в администрацията - местна и централна, да продължат този процес, добави Кутев.

ЕЦБ определи допустимите отклонения в курса лев/евро

автор:Дума

visibility 493

/ брой: 132

Без такса смет за закъсали фирми

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 132

Близо 30% е сривът в износа извън ЕС

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 132

За "отслабването" на един вирус

автор:Аида Паникян

visibility 317

/ брой: 132

Датата

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 132

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 2218

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ