29 Октомври 2020четвъртък20:03 ч.

Цонко Цонев:

Винаги има нещо несвършено

Държавната субсидия би стигнала само за заплати на чиновниците, със собствени приходи поддържаме общината, казва каварненският кмет

/ брой: 147

автор:Аида Ованес

visibility 925

Визитка: Цонко Цонев е роден на 3 юни 1967 г. в семейство на учители. Възпитаник е на Добричката математическа гимназия "Иван Вазов" и на Юридическия факултет на Софийския университет "Св.Климент Охридски". Работи като юрист в родния си град, общински съветник. Става кмет на Каварна през 2003 г. от НДСВ, а през 2007 г. се явява като независим, но кандидатурата му, издигната от инициативен комитет, е подкрепена от много партии, сред които НДСВ, ДПС, ГЕРБ, "Евророма". Преди няколко седмици инициативен комитет от Каварна издигна кандидатурата му за трети мандат.

- Г-н Цонев, през тази година бяха намалени доста средствата от бюджета за общините. Как се отрази това на Каварна?
- През тази година бяха дадени колкото и миналата, но в края на краищата се справяме. Ние не сме от хората, които се оплакват. А и държавата не е в цветущо състояние. Гледаме да се оправяме със собствени приходи. Това са предимно парите, събрани от такса "Смет", данък "Сгради", продажби на имоти, технически и административни услуги, наскоро влязоха и пари за изграждане на генератори - около 1,2 млн. Основно благодарение на това, че от няколко години насам общината успява да генерира приходи въпреки кризата. Вече има доста застроени имоти, големи корпорации стъпиха в Каварна и инвестират в общината и ни подпомагат.
- Субсидията от държавата за какво би стигнала?
- Само за заплати на служителите от държавната администрация. Нямаше да имаме пари за ремонти, за асфалтиране, за болницата, за култура. Всичко това финансираме с наши средства. Около 60% от средствата в общинския бюджет са от собствени приходи. Нашата болница е една от малкото, които нямат дългове. Стремим се да поддържаме това й състояние. Беше закупен рентген за около 400 хил. лв. със спонсорството на американско-немската фирма "Ей и Ес Геопауър" - тя е с американски, немски и български съдружници. Те всяка година изплащат лизинга си и освен това ни помагат и с други мероприятия. "Мицубиши" ни помагат за маратона, дават 50 хил. лв. годишно за с. Българево. Големите инвеститори помагат и на нас.
По отношение на социалните дейности засега също се справяме със средствата от собствени приходи, издържаме детските градини и яслата, училищата.
- Какво трябва да бъде направено до края на годината?
- Основното е да бъде завършена ул. "Добруджанка" - към индустриалната зона. Тя води към най-големите земеделски производители и фирми и е изходна артерия. В момента се асфалтира. Новата общинска сграда беше открита за деня на града - на 6 май, вече е в центъра. Така хората получават достъпност и обслужване в модерна сграда. Но до края на годината трябва да има и паркинг до нея. Сега върви обществената поръчка. Трябва да асфалтираме и подход към няколко комплекса в местността "Икантълъка", ще закърпим дупките (доколкото ги има) по улиците в града. Кандидатстваме и по две програми. Едната е за облагородяване на града и с. Българево (по мярката за селските райони в Министерството на земеделието), а другата е за топло- и хидроизолация на детската ясла. И по двете мерки сме одобрени. Одобриха ни и по 2 европейски програми във връзка с културния обмен - рок съставът (същят, който подгрява рокгрупите, които ни гостуват за концерти) и детският фолклорен състав ще участват в Италия и в Македония... Като заговорихме за култура, нека да кажа още, че през август пристига Сергей Безруков (от "Бригада") да представи два от най-новите си филми. Край Каварна - на "Белия бряг", апартамент си купи Олег Азманов, пак там отдъхва и домочадието на Иля Глазунов. А руският Д'Артанян (Михаил Боярски), знаете, има къща в с. Българево. Така че Каварна се превърна в любима дестинация на руски културни дейци, а това не остава без отпечатък и върху местния културен живот.
За града е много важно, че през септември зад паметника на адмирал Ушаков ще поставим камбани - толкова, колкото са били корабите в ескадрата му. Инициативата на общината е съвместна с форум "България-Русия".
- Какво ще направите, за да стане плажът по-привлекателен?
- Плажът е отдаден за 5 години на "Желев-турс" (от Варна) и се стопанисва добре - нови чадъри и шезлонги, има спасители, охранява се.
- И досега имаше стопани...
- Досега го вземаха за по една година и интересът им не беше толкова голям.
- Начинът на живот в ромския квартал "Хаджи Димитър" се прочу из цялата страна. Самите хора от квартала са ми казвали: "Пиши, че каварненските цигани са европейски цигани". Само това ли е причината за успеха на т.нар. ромски модел в Каварна?
- Това е една от причините. От десетилетия голяма част от каварненските роми ходят на гурбет в чужбина - като строители, като келнери, като камериери и пр. Тези хора придобиват трудови навици в Германия, Чехия, Полша, с друг манталитет са и по такъв начин възпитават децата си. Освен това печелят парите си в чужбина, но ги харчат в Каварна. От друга страна, вече около 8 години работим много сериозно в ромския квартал. Става въпрос за работа с резултати. Скоро завършихме най-големия проект в тази сфера на стойност около 10 млн. лв. Изградихме канализацията, 7 нови улици, асфалтиран е целият квартал, направихме тротоари. На този етап мога да кажа, че като цяло инфраструктурата вече я приключваме. В квартала няма нито един незаконен строеж, всички сгради са с нотариални актове.
С асоциацията "Интегро" осъществяваме кампанията "Благодаря ти, кмете". Проектът се осъществява с подкрепата на Европейската комисия...
Наистина много неща свършихме, но има и много, с които тепърва ще се залавяме по-сериозно. Сега наблягаме най-вече на образованието на ромските деца и работим по проблема с посещаемостта на училище и детска градина. Нашата цел е 80% от ромските деца да завършват средно образование. Осъзнавам, че това е доста висока цел, но това е цената на заетостта. Знае се, че много от момичетата от ромски произход завършват само основно образование, а не продължават да учат. Тази особеност на ромската народопсихология не е по-различна в Каварна. Ние искаме да обхванем всички да учат и гимназиален курс.
Работата на здравния медиатор също е успешна.
Безработицата сред ромите е около 8%. Почти колкото е в общината. В момента мнозина започнаха работа по бостаните, други са в чужбина и ако сега някой реши да търси свободна работна ръка в квартала, трудно ще намери. Наскоро в Българево открихме билкозаготвителна база със сушилня. Проектът бе на Бизнес център - Добрич, а община Каварна е водещ партньор. Финансирането е по линия на програма ФАР "Интеграция на пазара на труда на етническите малцинствени групи". Общата стойност на проекта е 176 хил. евро, от които 33 хил. е финансовият принос на нашата община. Допълнително с 20 хил. лв. общински пари е разработена стратегия за развитие на билкопроизводството. В базата започват постоянна работа трима души. Сезонно се предвижда да бъдат ангажирани безработни от ромски произход, които са преминали квалифициран курс на обучение по специалност "билкарство". По проекта има изграден и функциониращ център за подкрепа на земеделието - с офис и учебна зала.
Бях поканен да представя опита ни по време на конференцията "Приносът на фондовете на ЕС за интеграцията на ромите". Отговарящият за европейския социален фонд изяви желание да дойде и да види кв. "Хаджи Димитър". Надяваме се да бъдат отпуснати допълнителни средства за осъществяване на нови проекти за хората в квартала.
 - Неотдавна инициативен комитет издигна кандидатурата ви за трети кметски мандат. С какво несвършено от двата мандата ще се захванете най-напред, ако ви изберат?
- Някои от нещата вече споменах. Иска ми се да наблегнем на свързването на курортната зона с града - ще оформим втори байпас към морето. Това ще разтовари съществено трафика и ще облекчи достигането до курортната зона. Ще бъде завършен и един околовръстен път - изходът към Шабла. Така ще се свърже центърът на града с международния.  Това са изключително важни инфраструктурни проекти. Имаме един спечелен проект, с който ще сменим тротоарните плочки в центъра на Каварна по бул. "България" (входът към града откъм Балчик) и на село Българево - в посока към нос Калиакра, както и озеленяването и облагородяването на терена около стадион "Калиакра" и спортната зала.

 

Полицаите излизат на голям протест на 8 ноември

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 207

Медицински сестри искат 3 минимални заплати

автор:Дума

visibility 2

/ брой: 207

С есемеси ще известяват заразени с КОВИД-19

автор:Аида Паникян

visibility 2

/ брой: 207

Общественици с писмо срещу погазването на човешките права

автор:Дума

visibility 6

/ брой: 207

За 2 г. не е ремонтиран нито един опасен язовир

автор:Дума

visibility 13

/ брой: 207

Властта няма да облекчи наредбата за касовите апарати

автор:Дума

visibility 16

/ брой: 207

Изтеглят спорните промени за отрови и капани в ловния закон

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 207

Всеки десети кубик дърва бил добит престъпно

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 207

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 23

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ