05 Март 2021петък00:45 ч.

Виртуозна виенска приказка

Капелмайстор Марио Хосен и оркестър "Орфеус" закриват Коледния музикален фестивал във Варна

/ брой: 296

автор:Дума

visibility 6

След успешната премиера на балета "Лешникотрошачката", ХII Коледен музикален фестивал завършва на 29 декември с концерт под наслов "Коледна виенска приказка". Той е по повод 20-годишнината на Нов български университет и е част от турнето на Академичния оркестър "Орфеус" при НБУ. Участват виртуозните солисти - Марио Хосен-цигулка, познат още като българския Паганини, проф. Милена Моллова-пиано, баритонът Емил Желев, сопраните Теодора Чукурска, Цветомила Димитрова и Сара Лобегайгер, басът Тончо Тончев и балетът на Националното хореографско училище в София, както и студенти от департамент "Музика" на НБУ. Турнето включва концерти в Пловдив, София и Варна. В програмата са подбрани популярни творби от Моцарт, Щраус, Лехар, Крайслер и Калман.
Самият Марио Хосен изпълнява по време на концерта и ролята на диригент на оркестъра, но предпочита в случая по-старото наименование "капелмайстор", с което преди 100 и повече години са наричали ръководителите на малки оркестри в Европа, главно в Австрия, също и в България.
Роденият в Пловдив Марио Хосен е един от ярките представители на българската цигулкова школа, виртуоз с ярко изразен творчески стил, съчетаващ класически подход с филигранна романтична изразност и проникновена интерпретация на музикалния текст. За отличните резултати, с които е приет, само на 17-години, във Виенската музикална академия, получава държавна стипендия. Прави дебюта си като солист с оркестър още на 7-годишна възраст. Свири с престижни български оркестри като Симфоничния на БНР, филхармониите на София, Пловдив, Варна, Русе и Бургас, с Камерен ансамбъл "Софийски солисти". Гастролира в "Карнеги хол" (Ню Йорк), "Концертхаус" (Виена), "Брукнерхаус" (Линц), свири с Брукнер Оркестър Линц, Камерата Версай, Оркестра ди Венеция, Анкарската филхармония. Обикаля с турнета Япония, Китай, Франция, Италия и още много други страни. Марио Хосен свири на цигулка G.B.Guadagnini 1749 г., предоставена му oт Австрийската национална банка.
 

Омбудсманът поиска прозрачно отчитане на парното

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 44

С голямо зъкъснение тръгват пари към средните фирми

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 44

Българската икономика е най-слабата в ЕС

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 44

Зоран Заев получи вот на доверие

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 44

Защо сме най-бедни в Европа

visibility 108

/ брой: 44

Датата

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 44

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ