14 Август 2020петък14:12 ч.

Няколко думи

Вирус за знанието

/ брой: 94

автор:Велиана Христова

visibility 856

От зори до зори вече се приказва за щетите от коронавируса за икономиката. Вярно, люти ще са. Никой обаче и дума не обелва за щетите в образованието. Фирма все пак може да се възроди, но загубеното знание оставя белег за цял живот.

Сегашните зрелостници се радват, че вирусът им облекчи живота - вузовете масово ще приемат с оценките от матурите и без приемни изпити. Дори Софийският университет на практика отмени изпитите, защото в 116 от общо 118 бакалавърски програми ще приема с матура. Хайде ми кажете как се приемат способните да бъдат журналисти, например, без да ти напишат един ред? За медицината изпитите остават, но нима журналистиката е по-малко свързана с общественото здраве? 

Обаче и по-страшно има - самите матури, на които завършващите гимназия ще се явят физически, независимо от коронавируса. От тях отпадна ключов учебен материал по литература, като например стиховете на Вапцаров, "Тютюн" на Димитър Димов, "Железният светилник" на Талев, а по история миналото на България свършва с Първата световна война. А може пък така да е по-добре, щото онова, което МОН остави в редовната програма, не е история, а нов идеологически огризък в духа на "цивилизационния избор" на "Америка за България".

Осакатиха зрелостните изпити, защото заради онлайн уроците нямало било време за материала, който махат от тях. Няма защо децата да се озорват с лириката на Вапцаров, я. Добре поне, че не решиха вместо матури да се зачитат оценките от първия срок - по подобие на приема във вузовете, където вместо изпити ще се използват същите осакатени матури. А учениците от бедни семейства пък, дето нямат компютър вкъщи, как ще кандидатстват за студенти, като изобщо нищо не са учили с месеци? Ами няма да кандидатстват, и без това МОН оряза държавния прием с 5000 бройки - вероятно за да не се охарчи много държавата, която от есента ще плаща таксите на студентите в т.нар. защитени специалности. Но пък се увеличи с 4000 бройки... несъществуващият никъде в Европа платен прием в нашите държавни вузове за деца на богаташи. Частните вузове пък ги оставиха да си правят каквото поискат, без всякакъв контрол. Политика.  

Странното е, че още в края на февруари, когато нямаше никаква карантина, МОН съобщи, че 37 висши училища ще приемат само с матура. Горко на професорите, които ще трябва да ограмотяват новите първокурсници с гимназиални знания. После се чудим защо днес децата знаят по-малко от родителите си. Сбъркана политика.  

Всъщност, на кого му пука, че знаещите намаляват? Колкото са по-малко в едно общество, толкоз по-лесно е да го управляваш по свой калъп.

Каква е процедурата по свикване на ВНС?

автор:Дума

visibility 470

Домашните ремонти ще намаляват данъците

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 155

Лаптопите най-търсени в кризата

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 155

Българите карат най-старите коли в Европа

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 155

Израел възобновява полетите до България

автор:Дума

visibility 51

Франция изпраща военни в Крит

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 155

Помпео с антикитайска обиколка в Европа

автор:Дума

visibility 277

/ брой: 155

Краткии новини

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 155

Ама кой щял да дойде, като се махне Борисов

visibility 663

/ брой: 155

Протестите са на народа

visibility 381

/ брой: 155

Ива Уорън: Футболът е не само страст, но и работа

автор:Мони Георгиев

visibility 183

/ брой: 155

Датата

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 155

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ