27 Май 2020сряда10:06 ч.

Няколко думи

Вирус за знанието

/ брой: 94

автор:Велиана Христова

visibility 369

От зори до зори вече се приказва за щетите от коронавируса за икономиката. Вярно, люти ще са. Никой обаче и дума не обелва за щетите в образованието. Фирма все пак може да се възроди, но загубеното знание оставя белег за цял живот.

Сегашните зрелостници се радват, че вирусът им облекчи живота - вузовете масово ще приемат с оценките от матурите и без приемни изпити. Дори Софийският университет на практика отмени изпитите, защото в 116 от общо 118 бакалавърски програми ще приема с матура. Хайде ми кажете как се приемат способните да бъдат журналисти, например, без да ти напишат един ред? За медицината изпитите остават, но нима журналистиката е по-малко свързана с общественото здраве? 

Обаче и по-страшно има - самите матури, на които завършващите гимназия ще се явят физически, независимо от коронавируса. От тях отпадна ключов учебен материал по литература, като например стиховете на Вапцаров, "Тютюн" на Димитър Димов, "Железният светилник" на Талев, а по история миналото на България свършва с Първата световна война. А може пък така да е по-добре, щото онова, което МОН остави в редовната програма, не е история, а нов идеологически огризък в духа на "цивилизационния избор" на "Америка за България".

Осакатиха зрелостните изпити, защото заради онлайн уроците нямало било време за материала, който махат от тях. Няма защо децата да се озорват с лириката на Вапцаров, я. Добре поне, че не решиха вместо матури да се зачитат оценките от първия срок - по подобие на приема във вузовете, където вместо изпити ще се използват същите осакатени матури. А учениците от бедни семейства пък, дето нямат компютър вкъщи, как ще кандидатстват за студенти, като изобщо нищо не са учили с месеци? Ами няма да кандидатстват, и без това МОН оряза държавния прием с 5000 бройки - вероятно за да не се охарчи много държавата, която от есента ще плаща таксите на студентите в т.нар. защитени специалности. Но пък се увеличи с 4000 бройки... несъществуващият никъде в Европа платен прием в нашите държавни вузове за деца на богаташи. Частните вузове пък ги оставиха да си правят каквото поискат, без всякакъв контрол. Политика.  

Странното е, че още в края на февруари, когато нямаше никаква карантина, МОН съобщи, че 37 висши училища ще приемат само с матура. Горко на професорите, които ще трябва да ограмотяват новите първокурсници с гимназиални знания. После се чудим защо днес децата знаят по-малко от родителите си. Сбъркана политика.  

Всъщност, на кого му пука, че знаещите намаляват? Колкото са по-малко в едно общество, толкоз по-лесно е да го управляваш по свой калъп.

Гърция отваря въздушните си граници

автор:Дума

visibility 56

Първа оставка в британското правителство

автор:Дума

visibility 170

На 1 юли Израел анексира палестински територии

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 98

Китай е удвоил делата срещу корупцията

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 98

МЕЛОДИЯТА

автор:Анжел Вагенщайн

visibility 237

/ брой: 98

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ