11 Април 2021неделя15:56 ч.

Няколко думи

Вирус за знанието

/ брой: 94

автор:Велиана Христова

visibility 1560

От зори до зори вече се приказва за щетите от коронавируса за икономиката. Вярно, люти ще са. Никой обаче и дума не обелва за щетите в образованието. Фирма все пак може да се възроди, но загубеното знание оставя белег за цял живот.

Сегашните зрелостници се радват, че вирусът им облекчи живота - вузовете масово ще приемат с оценките от матурите и без приемни изпити. Дори Софийският университет на практика отмени изпитите, защото в 116 от общо 118 бакалавърски програми ще приема с матура. Хайде ми кажете как се приемат способните да бъдат журналисти, например, без да ти напишат един ред? За медицината изпитите остават, но нима журналистиката е по-малко свързана с общественото здраве? 

Обаче и по-страшно има - самите матури, на които завършващите гимназия ще се явят физически, независимо от коронавируса. От тях отпадна ключов учебен материал по литература, като например стиховете на Вапцаров, "Тютюн" на Димитър Димов, "Железният светилник" на Талев, а по история миналото на България свършва с Първата световна война. А може пък така да е по-добре, щото онова, което МОН остави в редовната програма, не е история, а нов идеологически огризък в духа на "цивилизационния избор" на "Америка за България".

Осакатиха зрелостните изпити, защото заради онлайн уроците нямало било време за материала, който махат от тях. Няма защо децата да се озорват с лириката на Вапцаров, я. Добре поне, че не решиха вместо матури да се зачитат оценките от първия срок - по подобие на приема във вузовете, където вместо изпити ще се използват същите осакатени матури. А учениците от бедни семейства пък, дето нямат компютър вкъщи, как ще кандидатстват за студенти, като изобщо нищо не са учили с месеци? Ами няма да кандидатстват, и без това МОН оряза държавния прием с 5000 бройки - вероятно за да не се охарчи много държавата, която от есента ще плаща таксите на студентите в т.нар. защитени специалности. Но пък се увеличи с 4000 бройки... несъществуващият никъде в Европа платен прием в нашите държавни вузове за деца на богаташи. Частните вузове пък ги оставиха да си правят каквото поискат, без всякакъв контрол. Политика.  

Странното е, че още в края на февруари, когато нямаше никаква карантина, МОН съобщи, че 37 висши училища ще приемат само с матура. Горко на професорите, които ще трябва да ограмотяват новите първокурсници с гимназиални знания. После се чудим защо днес децата знаят по-малко от родителите си. Сбъркана политика.  

Всъщност, на кого му пука, че знаещите намаляват? Колкото са по-малко в едно общество, толкоз по-лесно е да го управляваш по свой калъп.

COVID-19: 1 352 са новите случаи

автор:Дума

visibility 3

ЦИК обяви избраните депутати в новия парламент

автор:Дума

visibility 606

Полицията и РЗИ в Благоевград спряха тайно парти

автор:Дума

visibility 172

Жена почина след побой в София

автор:Дума

visibility 234

Едва 4% от средните фирми са получили помощи за КОВИД-19

автор:Дума

visibility 435

/ брой: 69

Застрахователите - с 32% по-голяма печалба

автор:Дума

visibility 393

/ брой: 69

Отпускат 1 млн. лв. за българско агнешко

автор:Дума

visibility 547

/ брой: 69

Българин влезе в класацията на "Форбс"

автор:Дума

visibility 429

/ брой: 69

Нищо ново под слънцето

автор:Велиана Христова

visibility 834

/ брой: 69

Днешният ни дълг

visibility 796

/ брой: 69

Датата

автор:Дума

visibility 412

/ брой: 69

Триклета да си ти, Европо, кръвнице македонска!

автор:Христо Георгиев

visibility 1063

/ брой: 68

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ