07 Юли 2020вторник21:08 ч.

Актуално

Вирусът - кремък за разпалване на Студената война

Съдбата на ЕС зависи от това доколко съюзът ще се ориентира към полезно сътрудничество на Изток

/ брой: 98

автор:Йонко Бонов

visibility 551

Епохата на социализма се оттегли в историята, но не и епохата на Студената война. След разпадането на СССР и на Варшавския договор НАТО остана да демонстрира военна мощ, да размахва пръст, да създава и да "разрешава" конфликти по целия свят, удовлетворяващи преди всичко военно-икономическите интереси на САЩ. Нещо повече, САЩ разпалват Студената война с нови темпове срещу своите най-големи конкуренти - Руската федерация и Китайската народна република. Светът стана не по-малко тревожен.

Очевидно е обаче, че геостратегическите интереси на Големия презокеански брат остават неудовлетворени. Приложената хватка на удушвача спрямо Русия постепенно губи своята сила. Президентът Тръмп сипеше постоянно нервни обвинения към своите съюзници от ЕС, основно към Германия, заради желанията на Стария континент за изгодни проекти най-вече с Русия.

Обявената икономическа война на Китай пък е обречена на провал. Това прозираше още в самото й начало. Вече се виждаше краят на еднополюсния свят, а същевременно се заговори и за края на хегемонията на щатския долар. Страните от БРИКС, особено Китай и Русия, заработиха активно по този въпрос. Опитът на САЩ за въвличане на Бразилия няма силата да играе ролята на клин, вбит фатално в структурата на съюза на петте най-бързо проспериращи икономики. Впрочем, още през 90-те години на миналия век от анкета на седмичното списание "Нюзуик" стана ясно, че в САЩ се страхуват най-много от неудържимата икономическа мощ на Китай.   

Президентът Тръмп и олигархичните финансови кръгове в САЩ със сигурност се нуждаят все повече от някакво ново издание на Студената война, което да играе роля на изненадваща хватка, закрепваща световната хегемония на САЩ. Изненадата се нарича коронавирус. Сърцето на планетата трепна. Геополитическата битка на гигантите сякаш беше смутена. А всъщност премина в още по-безкомпромисна фаза. Резултатът е предсказваното от няколко години връщане на уж отшумялата световна икономическа криза. Страхът от коронавируса предизвика сътресения по целия свят. Фалити на фирми, безработица, рязко понижаване на доходите. КОВИД-19 отключи стадния вирус на паниката и на страха, а изолацията напълно оправдава целта на занятието - набутването на хората в обща кошара, където изразяването на всяка лична позиция се възприема като сквернословие, преследвано от закона. Докато светът се занимава с КОВИД-19, САЩ активираха агресията си спрямо други страни. Резултатът от подобни упражнения вече е ясен - преминаване на богатствата на света във все по-малко ръце. Традиционно най-добрите изпълнители на това упражнение са финансовите и промишлените корпорации отвъд океана. Със сигурност оттам се надяват да вземат ценно предимство. Част от инфекцията на тази вирусна игра са и безцеремонните обвинения на Тръмп към Китай, че той е виновен за пускането на смъртоносния вирус и дължи огромни обезщетения преди всичко на САЩ.

Каква ще бъде геополитическата развръзка по коронавирусния случай? Очевидно е, че последиците от него са сериозни, но вече е не по-малко ясно, че вирусът е само повод или кремъчно сечиво за разгарянето с нова енергия на Студената война през XXI век.

Имаме ли основания да си представяме сега, че светът се е скупчил панически върху топящо се парче лед? Със сигурност е прекалено рано за подобно крайно сравнение, макар че подобен имагинерен образ е част от голямата схватка, арена на която е целият свят. За хиляди хора тази форма на Студена война има фатален изход, но вероятно тътенът й ще доведе до натрошаването на леда на по-малки парчета. От което големият губещ ще се окажат досегашните ледени монополисти от САЩ. 

Що се отнася до стабилността на Европейския съюз, тя до голяма степен ще зависи от възможността му за гъвкава стратегическа ориентация - към политическо разбирателство и полезни икономически договори, чрез които да търси възможности за своето бъдеще на Изток. 

Порой удави столицата за часове

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 128

Затягат мерки при повече от 200 заразени дневно

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 128

Отново расте тревогата от коронавируса

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 128

Не пуснали туристи на плаж, бил резервиран

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 128

Внасяме 32 хиляди тона дрехи втора употреба

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 128

Израел върна част от ковид мерките

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 128

Анкара заплашва ЕС с контрамерки

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 128

Кратки новини

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 128

Курортно лято

автор:Лозан Такев

visibility 54

/ брой: 128

Има решение за кризата

visibility 61

/ брой: 128

Новата цивилизация на хората с достойнство

visibility 55

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ