19 Октомври 2021вторник08:00 ч.

Висока цена

/ брой: 196

автор:Ина Михайлова

visibility 1430

Заради думи на Иван Гешев Страсбург осъди България да заплати обезщетение по дело, заведено от Евгения и Николай Баневи. Преди четири месеца и алкохолният бос Миню Стайков осъди държавата заради прекомерното му задържане в ареста. Ветко и Маринела Арабаджиеви също са завели дело в Страсбург. Сигурно има и други, назовани от главния прокурор олигарси, които вече съдят или предстои да съдят България заради действието или бездействието на специализираното правосъдие.

Не, това не са думи в защита на олигарсите. За тяхната виновност има кой да се произнася - съдът. Не "говорителят" главен прокурор Иван Гешев, а българският съд. Който трябва да е получил такива безспорни доказателства от обвинението, че да е безкомпромисен и необорим в присъдата си. Ето къде е заровено кучето!

На първо място - избирателният подход на прокуратурата. За едни олигарси - затвор и публични присъди, за други - покровителство и чадър. И зависимост. Зависимост, която позволява на прокуратурата да удря с бухалката, когато е необходимо, и да мълчи, когато трябва да говори.

Разговорът за специализираното правосъдие е повече от наложителен в следващото Народно събрание. Осъдителните присъди срещу България са красноречив пример какво се случва, когато наглед проста и ясна идея за борба с престъпността се изроди и употреби от властта.

Отделен е въпросът какво още предстои да плащаме като държава и като общество не само за думите, но най-вече за действията на главния прокурор Иван Гешев. Очертава се цената да е твърде висока.

Дали дните на метастазите на Модела са преброени? Едно е сигурно - отстраняването на Гешев ще даде отговори на много въпроси, ще реши доста проблеми и рязко ще снижи наглостта и мераците на оплетеното статукво и паралелната държава за реванш. Сега главният прокурор е в процес на изчакване откъде ще задуха вятърът и доколко ще е силен. С това, което държи в ръцете си, може да опита да се договори с онези, които ще разровят скелетите на бившата власт. Не за друго, а за да спаси кожата си. Защото е наясно, че аверите му ще го пожертват без колебание. Всичко има цена, нали? 

 

 

Животът е поскъпнал с близо 5% за година

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 200

Столичното парно не може да плати борчовете си в срок

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 200

Туристите са били два пъти повече от миналата година

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 200

Без явен победител на вота в РС Македония

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 200

Румъния събра подписка за таван на цените

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 200

Кремъл: Русия търси партньори, не врагове

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 200

Изложба по повод 30 години от независимостта на Азербайджан

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 200

Майка или мащеха

автор:Евгени Гаврилов

visibility 55

/ брой: 200

Ще забравим ли какво избираме?

visibility 118

/ брой: 200

"Историята е скърцаща врата..."

автор:Елена Алекова

visibility 101

/ брой: 200

Прокуратурата като собственик

автор:Владимир Георгиев

visibility 106

/ брой: 200

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ