02 Юни 2020вторник17:53 ч.

Високите стойности на детския свят

/ брой: 124

автор:Продрум Димов

visibility 1283

Това се е постарал да ни го покаже, при това искрено и със завидна професионална сръчност, Драгомир Шопов в новата си книга за деца, която Фондация "Устойчиво развитие на България" предложи съвсем наскоро на най-малките ни читатели. Името на този забележителен наш поет, публицист и общественик шества вече десетилетия наред в първия литературен ешелон на духовния ни живот. Но с тази си творческа изява, пък и не само с нея, талантливото му перо го нарежда с право и сред най-прецизните ни творци за деца.
Всъщност попадането му и навлизането в детската тема никак не е случайно. По природа Драгомир Шопов е силно привързан към децата и техните преживявания вкъщи, на улицата, сред природата и по време на игрите в различните сезони на годината. Така покрай творческите му увлечения в поезията за възрастни, публицистиката и обществената му ангажираност, още през 80-те години излиза и дебютната му детска стихосбирка "Непослушният влак", която се радва на радушен прием сред малките ни питомци. Това разпалва още повече любовта му към малчуганите и през следващите години излизат от печат и стихосбирките му "Котка в килера", "Дъга" и "Малкият художник". Стиховете му буквално се разграбват по книжарниците. Те скоро допадат с невероятната си жизненост, емоционалност, примамлива ритмичност и поетика и на композитори (Борис Карадимчев, Георги Костов и др.), които ги озвучават.
В "Пеперуда с колело" той отново се изявява като незаменим и изкусен сърцевед, който ни отвежда в самите дълбини на детската душевност. А за това му помагат неукротимата му обич към децата, завидното му умение да навлиза в дълбок психологически план в детското всекидневие. От чувствителните му сетива не убягват и най-незабележимите детайли от интересите, любопитното мислене и естествената любознателност на малчуганите. Авторът ни грабва с удивителната си тънка наблюдателност, но той не е безучастен и равнодушен съзерцател, а ревностен съпричастник в детското поведение. Умее да разшифрова всяка мисъл, крачка и жест на маловръстните си герои и любими сподвижници, които се вълнуват от всичко наоколо. Те обичат да общуват със заобикалящия ги животински и растителен свят. Това се усеща твърде осезаемо още от първото стихотворение "Вчера". Поетът сам се вживява в ролята на подрастващите, които разпитват кацналата на балкона врана: "Чернички са ти крилата. Откъде си взе боята?" А пък горката крилата пришълка, потънала цялата от срам, се изповядва:

Мислех си, че ще настина
и се пъхнах във комина.
Пъхнах се, но без да знам
колко сажди има там.
Щом излязох, смях не смях,
но съвсем не се познах.


Ситуации, поднесени с лека ирония, но бликащи от откровение, доброта и чистосърдечие. На много страници сме потопени в загрижеността и обичта към изпадналите в беда крилати, пък и към други живи същества, изпаднали в беда.
Неведнъж ни пренася и в безгрижните игри на децата с плашливото зайче, те се заканват на хитрата Лисана и кръвожадния Кумчо Вълчо. Поетът състрадава с малките си читатели на "Страхливото зайче", разсъждава с тях "Какво си мисли калинката в дъжда", унася ни в "Свирката на щурчето", кара ни да се възхищаваме от "Работливата мравка" или пък да съчувстваме на останалия без другарче "Тъжен таралеж".
В немалко стихове обаче ставаме съпричастни и на скъпи и привлекателни за малките палавници занимания у дома, край печката на сладки приказки с баба и дядо, с майка и татко, на немирства и препирни с братчета, сестричета и приятелчета от махалата ("У дома", "Батко се сърди", "Палавата топка", "Не бива така" и др.). Много от творбите ни впечатляват и с неукротимото желание на автора за повече човещина, топлота и хармония в обществото ни, подсказани с поведението на неговите герои. Тази благородна идейна насоченост е определено завладяваща в малката му поема "Ех, че странна среща", в която бликат живителните струи на искреното дружелюбие, което сродява бялото зайче и палавото мече.
Новата поетична книжка за деца на Драгомир Шопов е сътворена наистина с много обич и преклонение. Тази изключително емоционална творба ни убеждава в солидните възможности на едно невероятно поетическо дарование. Това личи не само при подбора на поетичния материал в съжително-тематичен аспект, но и от майсторското изграждане на образната система, в чиято художествена тъкан са вплетени стилно-езикови и естетически похвати, извисяващи литературните достойнства на изданието. А неговата поява е безспорно един своеобразен празник в днешната поезия за деца и ни заставя да ценим високите стойности на най-скъпата възраст на човека.

САЩ са на крачка от гражданска война

автор:Дума

visibility 170

Над 4000 са арестувани в САЩ

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 102

Гулю-гулю-гулю!

автор:Велислава Дърева

visibility 730

/ брой: 102

Един от великолепното съзвездие

автор:Трифон Митев

visibility 350

/ брой: 102

Датата

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 102

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ