29 Май 2020петък23:56 ч.

Високото кръвно води и до алцхаймер

Всеки втори хипертоник у нас е с лош контрол

автор:Аида Паникян

visibility 950

При лош контрол на кръвното налягане болестта на Алцхаймер може да се прояви с 10 години по-рано. Неконтролираната артериална хипертония е един от най-сериозните рискови фактори за развитие на алцхаймер. Това съобщи неврологът акад. проф. д-р Лъчезар Трайковпо време на научния конгрес „Артериале 2020 - кръгът от таргетна органна увреда до клинично изявено събитие“, което се провежда в София. Тридневният форум с международно участие е организиран от Българската лига по хипертония и е част от научните форуми за 2020 г., одобрени от European Society of Hypertension. Проф. Трайков припомни проучване, според което вероятността от деменция намалява с 44% при възрастните хора намалява, ако те са висшисти и имат добър контрол на кръвното.

Артериална хипертония  се среща два пъти по-често при хора със захарен диабет в сравнение с хора с нормални нива на кръвната захар, съобщи ендокринологът проф. Цветалина Танкова, началник на Клиниката по диабетология в болницата по ендокринология УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев”. Наблюдава се при около 30% от пациентите със захарен диабет тип 1, и при 50 до 80% от пациентите със захарен диабет тип 2, при които се съчетава и с други кардио-метаболитни рискови фактори.

Хипертонията е втората по честота причина след диабета за поява на хронична бъбречна болест, съобщи нефрологът проф. Борис Богов. Според него тревожното е, че 12,89% от българите страдат от някакъв хронично бъбречно заболяване и тази болестност е близо 2 пъти по-висока от други страни на Европа, където тя е 6 до 8%. Проф. Богов подчерта,  у нас причина за 38% от случаите на хронични бъбречни заболявания е захарният диабет, а за 28% - артериалната хипертония.

У нас над 20 хил. души умират всяка година поради състояния, свързани с артериална хипертония - сърдечни пристъпи, инсулти и бъбречна недостатъчност.

Всеки втори българин с лекувана хипертония е с лош контрол на кръвното си налягане. Това показват основните изводи от глобалното проучване - „May measurement month”, осъществено от Международното дружество по хипертония (International society of hypertension) през 2019 г., в което България се включи за първи път. Резултатите от проучването оповести кардиологът проф. Арман Постаджиян. В проучването са включени 1.5 млн. души от 90 държави, сред които и България. У нас изследването е проведено от  Българската лига по хипертония и обхваща 21 области (без Кърджали, Разград, Кюстендил, Ловеч, Враца, Монтана, Видин). В него са  участвали близо 160 медицински специалисти и са проучени 3678 души на средна възраст 58.8 г.

Общо 2589 или 70.39% от всички участници в скрининга се оказали с хипертония, т.е. с или без лечение кръвното им налягане по време на скрининга било над 140/90 mmHg.

671 от установените хипертоници били новодиагностицирани и не са знаели, че имат високо кръвно. Останалите 1981 или 73.77% са били наясно със състоянието си. Въпреки че делът им е по-висок от средния за света – 59.5%, наличието на добър контрол над хипертонията у нас е по-нисък, казва проф. Постаджиян. Той подчерта, че 997 от установените хипертоници на терапия или едва всеки втори  (48%) е с добър контрол на артериалното си налягане, докато в света този процент е 60. Българите с високо кръвно, които се лекуват, са повече, отколкото средно за света - 74.08% са хипертониците у нас на терапия, докато по света са 55.3%. Според специалистите причината за това е нездравословният начин на живот. Ако извадим процентът на хората между 40 и 50 години, които са с наднормено тегло, пушат или пият, цифрите за някои показатели дори са по-лоши, допълни проф. Постаджиян.

Диабет се наблюдава 2.5 пъти по-често сред хипертониците в сравнение с хората с нормално артериално налягане, казва проф. Танкова. Тя припомня, че отдавна вече не се говори само за контрол на нивото на кръвната захар при захарен диабет, а за контрол на всички съпътстващи диабета сърдечно-съдови рискови фактори, включително и артериалната хипертония. Добрата новина е, че новите групи медикаменти за лечение на захарен диабет тип 2 имат множество плейотропни ефекти, като водят и до снижение на артериалното налягане, припомня проф. Танкова.

 

 

 

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 844

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 435

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1410

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 432

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ