13 Юли 2024събота01:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Виж Москва и живей!

Най-красивият град на планетата, най-скъпият, най-противоречивият, най-развълнуваният - столицата на Русия е всичко това, но и много повече

/ брой: 183

автор:Александър Симов

visibility 4967

Русия е много по-различна от медийните клишета, изписани за нея. Тя не подлежи на обяснения с предварително замислени схеми и няма начин да бъде разбрана, ако отиваш предубен там. В това се увери 15-членна българска делегация от млади хора, която получи шанса за 10 дни да посети Москва и Ярославъл и да се запознае от първо лице със съвременния политически, обществен и културен живот на Русия. Визитата беше в рамките на приетата през 2011 г. от тогавашния президент Дмитрий Медведев програма за посещения на млади лидери на други държави. Програмата на пътуването бе поета от "Россотрудничество" - организацията, която се занимава с културните връзки на Русия по света, и нейния представител у нас - Руския културно-информационен център.
Едва ли някой от българската делегация е очаквал какво ще види в Москва и как 10 дни в този град ще променят предварителната му представа за живота и света.

Бъдеще в историята

Москва днес е уникално съчетание на модерна и стара архитектура. Град, който се е разраснал до умонепостижими размери. Официалната статистика твърди, че в столицата на Русия живеят 14 млн. души, но неофициално населението превишава 20 млн. Околовръстното шосе, което все още се счита за граница на Москва (въпреки че градът отдавна се разраснал и отвъд него) е над 109 км. Днес в Москва се строи с мащаб и въображение, защото новите сгради не могат да унищожат духа на старата столица. От парка пред Новодевичия манастир, запазен и до днес (дори войниците на Наполеон не успяват да го разрушат), се вижда новото Московско сити, което след завършването му ще стане най-големият финансов център в света (като офисна площ).
Паметниците обаче са запазени непокътнати. Едва ли има друг град с толкова много артефакти. Паметниците на Ленин съжителстват с тези на плеяда писатели, композитори и лекари. Всяко късче от историята е запазено, всеки обичай - също. Руснаците имат интересна традиция. Когато младите двойки се женят, отиват при един от мостовете над Москва-река, близо до Кремъл, и закачват катинар на него. Катинарите са толкова много, че от тях са направени своеобразни дървета - атракция сами по себе си.
Там, където е имало опит паметта да бъде заличена, днес върви възстановяването й. През 1931 г. лично Сталин разпоредил храмът "Христос Спасител" да бъде разрушен. Църквата била толкова голяма, че след това мястото било разчиствано година и половина от останките. Предвиждало се там да се строи небостъргач, но започнала Втората световна война и плановете се провалили. След победата на мястото на църквата имало голям басейн. През 1995 г. се взело решение храмът да бъде възстановен и само 5 години по-късно той е построен отново. Само за позлатяването на огромните кубета отишли 150 кг злато.

Най-скъпият полис

За Москва често се казва, че е един от най-скъпите градове на земята. Това е вярно, макар и неправилно казано. Москва може да бъде един от най-скъпите градове на планетата, но в нея могат да живеят и обикновени хора, въпреки че за тях едва ли ще е достъпен луксът на богатите. Цените в централната част стряскат приходящите от най-бедната страна в ЕС. Дори московчани предупреждават, че на Арбат не е добре да се купуват сувенири, защото са поне пет пъти по-скъпи от копията им в по-крайните квартали.
Москва е град на контрастите. Скъпотията също е част от модерното звучене на полиса. При това едва ли ще намерите столичанин, който да не се оплаче от нея. Всеки втори говори, че е невъзможно да се живее при такава скъпотия, а след това добавя, че цяла Москва предпочита да купува дрехи от Европа, отколкото от руската столица.
С един български лев може да се купят 20 руски рубли. Минималната заплата в района на Москва е 10 800 рубли - около 520 лв., но това не означава, че някой може да намери работници, ако я предлага. Средната заплата на един учител е 18 000 рубли - около 900 лв., но на много места тя е по-висока, защото в последните години въпреки кризата доходите растат. И това е официална статистика. Учителките в Русия спокойно могат да си позволят да пътуват и да почиват в чужбина, а семействата от средната класа се ориентират към покупка на апартаменти в по-евтините европейски страни като България, защото в Москва цените на жилищната площ са доста високи.
Кратка разходка на репортера на ДУМА из московски квартал разкри прелестта на малките пазарчета. А от тях е видно, че дори в най-скъпия град на земята има цени, които радват окото. На такъв пазар зад Олимпийската зала в Москва бананите вървяха около 1 лв., доматите бяха на същата цена, а плодовете и зеленчуците - по-евтини от българските. Дрехите (изненада!) се оказаха руско производство, а не китайски глобални стоки. Правителството на Руската федерация е въвело високи мита за чуждестранната продукция, за да подпомогне местното производство. Тази тема, както и членството на Русия в Световната търговска организация, бе предмет на разгорещени спорове в местните медии почти през цялото време на престоя на делегацията ни в Москва и Ярославъл.

Туристически рай

Обикновено не си представяме Москва като изключителна туристическа дестинация. Което е изключително невярно. По Червения площад във всеки час на денонощието има повече чужденци, отколкото московчани. Особено голям е напливът на немски и японски туристи, които си приличат, че непрекъснато снимат с фотоапарати и на висок глас превъзнасят прелестта на снимането. Туристическо-комерсиална атракция е и сградата срещу мавзолея на Ленин - прословутият ГУМ. Достроен и разширен в годините след разпада на Съветския съюз, днес ГУМ е уникално здание, в което свои магазини имат всички световни марки. Въпреки това сред московчани сградата е известна и като място за разходка. Тя е толкова голяма, че отделните коридори в нея са оформени като улички в различен стил, с пейки и фонтани, а обиколката е радост за сетивата. Огромният хранителен магазин е запазен във вида, в който са били хранителните магазини в СССР през 70-те години на миналия век. Май единствената разлика е в препълнените със стока понастоящем щандове. Нощем сградата е обсипана със светлини, което прави вечерните разходки по Червения площад приключение. До малките часове на деня площадът е изпълнен с хора. Очевидно има специална организация немските туристи да посещават мястото вечер, защото може да се види как автобусите ги стоварват към полунощ и ги прибират обратно към 5 ч. сутринта.
Опашките за влизане в Кремъл са титанични и човек трябва да си отдели поне час за това занимание. Влизането се усложнява и от преминаването през специалния детектор за метал. Пребиваването зад стените на Кремъл е емоция, която не се забравя. Уникалните църкви и музеи, въздухът, напоен с история, създават атмосфера на туристически рай. Организацията за посрещане на туристи е уникална. В Оръжейната палата - музея, в който се съхраняват дрехи, накити, подаръци и оръжия на руските царе, предлагат турове на почти всички европейски езици. Може да се наеме екскурзовод или машинка, която да обяснява експонатети.

Истинската Москва

Истинската Москва обаче е тази, която остава в спомените. Тя е градът, който не те "пуска", защото толкова красота на едно място няма къде да се види. "Виж Неапол и умри!" Москва предизвиква желание за живот, защото всичко в този град е мащабно и ти казва, че един живот не е достатъчен, за да го обхванеш със сетивата си. Всичко в този град е история, всичко в този град е бъдеще. Москва е самоуверен град, защото бъдещето му принадлежи.
В българската делегация имаше хора, които не разбират руски език - "жертва" на геополитическия хаос, в който пропадна България в последните 20 години. На десетия ден всеки от тях проговори на руски. И дори успяваше. Москва е виновна и за това. Тя не вярва на сълзи, но кара хората да се чувстват специални.


Червеният площад - сърцето на Москва


ГУМ е най-голямата атракция не само за чуждите туристи, но и московчани


Сградата на външното министерство - впечатляващ сталински небостъргач
Снимки АВТОРЪТ

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 635

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 599

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 661

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 604

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 659

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 680

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 616

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 629

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ