23 Септември 2020сряда10:50 ч.

Визия за бъдещето

На XIX конгрес на ККП Си Цзинпин обеща да превърне Китай в могъща държава

/ брой: 208

автор:Петър Герасимов

visibility 1705

Форуми, които творят история - така, напълно обективно, биха могли да бъдат определени пленумите и конгресите на Китайската комунистическа партия (ККП) през последните четири десетилетия. За този изключително кратък срок в биографията на една държава (а още повече на една огромна страна), Китайската народна република (КНР) извървя невероятен път нагоре. Път с непознати за света годишни темпове на икономически растеж; път довел за броени години КНР до позицията на втора сила в света след САЩ.
За да се опитаме да обясним този невероятен социо-политически феномен, наречен "социализъм с китайска специфика", би трябвало да се върнем към третия пленум на Х Конгрес на ККП (юли 1977 г.), на който са възстановени всички ръководни постове в партията, правителството и армията на забележителния партиен и държавен ръководител Дън Сяопин. Именно тогава той успява да обоснове изключителната важност на въпроса за икономическото изграждане на КНР сред другите цели на партията.
Година по-късно, на 18 декември 1978 година, на следващ пленум на ЦК на Китайската компартия Дън - вече като ръководител на огромната страна полага основите на онези радикални, исторически реформи, на отваряне вратите към света и модернизацията на страната. На този пленум Дън Сяопин изиграва решаваща роля за историческия прелом в политиката на ККП. Тогава се оформя и второто поколение политици на китайската компартия. Резултатите не закъсняват - още през 1979 година брутният вътрешен продукт на страната (БВП) бележи ръст над 9 процента...
Днес, 38 години по-късно, светът наблюдава, анализира и откликва на случващото се в рамките на 19-ия конгрес на ККП: най-висшият партиен форум, който се свиква веднъж на пет години и който е само 24 месеца преди юбилейната 2019-а, годината, когато ще бъде чествана 7-та декада от създаването на КНР.
Определено може да се каже, че политическият доклад на Генералния секретар на ЦК Си Цзинпин създава ясна представа за визията на ККП за бъдещото развитие на най-голямата държава в Азия. С това се обяснява и подчертаният интерес към доклада на стотиците журналисти, събрани по повод форума на ККП в Пекин, както и реакциите на политици, общественици, икономисти, дейци на културата от цял свят.
В доклада си пред 19-ия конгрес на ККП, Си Цзинпин подчертава, че от предишния конгрес на ККП (2012 г.) досега "...идеологията на социализма с китайска специфика навлиза в нова ера. ККП и народът ще се стремят към реализирането на великото възраждане на китайската нация, което трябва да се отстоява и непрекъснато да се развива".
Генералният секретар на ККП се спря и на редица актуални въпроси. Ще си позволя да се спра на най-кардиналните според мен. Това са: нова визия за идеологията; важните стопански постижения, независимо от трудностите; настъплението срещу корупцията; огромните успехи през изминалите пет години в борбата с бедността; растящата роля на Китай на международната арена.
Си Цзинпин изтъква, че според идеологията на ККП, "...на базата на всестранното създаване на общество със средно ниво на благосъстояние до 2020 г., до средата на този век Китай ще се изгради в една богата, демократична, цивилизована, хармонична и красива страна, както и силна, и модерна социалистическа държава".
Сериозно внимание заслужава и фактът, че БВП на страната е достигнал до 80 трилиона юана и Китай, според оценки на международни аналитици, допринася за повече от 30 процента от общия икономически растеж на планетата.
Си Цзинпин заяви, че "в резултат на усилията на партията и правителството над 60 милиона души са се избавили от бедността, а процентът на бедните е намалял от 10,2 на сто преди пет години до сегашните по-малко от 4 процента".
И още един показателен цитат: "Страната - изтъква генералният секретар на ККП - предложи и се стреми към съвместното изграждане на инициативата "Едни пояс, един път"... представи пред света идеята си за общност на човешката съдба. Китайското международно влияние продължава да се повишава и страната дава важен принос за мира и развитието на света".
Естествено, в един кратък коментар не би могло да се обхване уникалното многообразие на факти и данни, сочещи промените, настъпили в социо-политическия и икономически пейзаж на огромен Китай.
Отново се изкушавам да повторя, че постигнатото през изминалата половин декада е не "благодарение на...", а въпреки трудностите в глобален мащаб, предизвикани от световната икономическа криза. Китай отдавна вече е лидиращ сектор в глобалната икономика, получил ненапразно прозвището "Фабрика на света". Поради този факт стопанската криза на Запад, рецесията и ред други негативни фактори оказаха своето влияние и върху Китай и главно - върху стопанския сектор. И тук, отново сме свидетели на почти мигновената реакция на китайското партийно и държавно ръководство.
Намаленото търсене на световните пазари поради рецесията в Китай бе компенсирано с развиване с бързи темпове на вътрешното потребление: според официалните данни в изминалия петгодишен период делът на потребителските разходи в икономическия ръст на страната вече достига 55 процента. Този факт е пряко свързан и с активния процес на урбанизация. В края на миналата година в градовете постоянно живее 57,35 процента от населението. Това, от друга страна, е пряко свързано с повишаване качеството на живота: средногодишният доход на китайските граждани в изминалия период се е увеличил около три пъти, което представлява ръст от 7,4 процента за всяка една година.
Всичко това са поразяващи въображението показатели, данни и цифри. Това ясно подсказва, че започналият на 18 октомври конгрес на ККП ще завърши с усъвършенстването и устойчивото развитие на "китайския модел": исторически феномен, който предлага големи възможности за развитието на човешката цивилизация, ще начертае нова визия за един бъдещ, по-съвършен свят.


Китайският лидер обяви пред конгреса двустепенен план за изграждане на Китай в "голяма и модерна социалистическа страна" до средата на века. Към 2050 година, по думите на Си Цзинпин, Китай трябва да стане по-силен. "На първия етап, от 2020 до 2035 година, ние ще увеличаваме базата на обществото със среден достатък и благодарение на още 15 години упорита работа като цяло ще постигнем модернизация", заяви Си. През втория етап, от 2035-а до средата на ХХI век, ККП възнамерява да превърне Китай в "богата, могъща, демократична, цивилизована модернизирана социалистическа държава".
Си Цзинпин обаче подчерта, че "китайската мечта се намира в тясна връзка с мечтите на народите на другите страни, тя може да бъде реализирана само в мирна международна обстановка и при стабилен международен ред".
Китай няма да затвори вратата си за света, ние ще ставаме все по-отворени, обеща президентът. Но Цзинпин предупреди, че Комунистическата партия ще се противопостави на всички действия, които могат да подкопаят ръководството.Си Цзинпин води неуморна борба срещу дълбоко вкоренената корупция в страната, откакто зае поста преди пет години. В този период повече от милион държавни служители са наказани, а десетки бивши високопоставени държавни и партийни служители в момента са в затвора.


На конгреса китайският лидер предупреди, че Пекин решително се е противопоставил и е предотвратявал през последните пет години независимостта на Тайван. Китай смята самоуправляващия се Тайван за отцепила се провинция, която трябва да се върне под контрола на Пекин дори и ако за това е необходима и употребата на сила.


Пред около 2330 делегати в импозантния и позлатен Дворец на народите на площад "Тянянмън" в Пекин Си Цзинпин изтъкна "дълбоката и сложна еволюция", засягаща страната


За последните пет години БВП на Китай нарасна от 54 трилиона юана до 80 трилиона юана (около 12,1 трилиона долара), похвали се президентът


До Си Цзинпин в препълнената зала на Великата народна зала седяха неговите предшественици Ху Цзинтао и Цзян Цзъмин
БГНЕС

Пандемията лиши българския туризъм от 800 млн. евро

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 180

Ограничават водата в сиренето до 60 на сто

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 180

Властта се оправдава за спрени европари

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 180

БНБ и МФ безсилни пред скъпите банкомати

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 180

Гутериш не иска свят, разделян от Китай и САЩ

автор:Дума

visibility 36

Нов случай на повторна зараза с COVID-19 в САЩ

автор:Дума

visibility 192

Ранени и разрушения при нов взрив в Ливан

автор:Дума

visibility 205

Прокурор предложи арест за неносене на маска в Гърция

автор:Дума

visibility 171

На война срещу беззаконието

автор:Деси Велева

visibility 243

/ брой: 180

Презумпция за виновност

автор:Георги Георгиев

visibility 241

/ брой: 180

Училището е подготвено за КОВИД-19

visibility 164

/ брой: 180

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ