06 Август 2021петък00:18 ч.

Влади Калинов: Спираме строежа на "Златен век" заради изтекло разрешително - подробности

автор:Дума

visibility 786

Спираме строежа на сградата "Златен век" в столичния квартал "Лозенец". Това обяви на извънреден брифинг директорът на ДНСК арх. Влади Калинов, предаде БГНЕС.

Мотивът за това е, че строителното разрешение на "Артекс" е изтекло, обясни Калинов и добави, че строителната площадка е била открита на 11.01.2010 г., а разрешението е издадено през 2007 г. и е било презаверявяно през 2012 г.

"Разрешението е изтекло през януари 2020 г.", уточни той, позовавайки се на извършената проверка по случая.

Той обясни, че към настоящия момент от фирмата трябва да премахнат един етаж, който е изграден, след изтичане на разрешителното.

Съдбата на този строеж е в ръцете на този, който го е разрешил“, заяви директорът на ДНСК.

Арх. Калинов обясни, че е издаден констативен протокол, който може да се обжалва в рамките на 7 дни, след което се издава заповед за спиране на строежа.

На въпрос дали фирмата има полезен ход в случая, арх. Калинов каза, че това, което могат да направят е да започнат процедура по вадене на ново разрешително за строеж.

Калинов разкри, че през годините „Артекс“ е получавала подкрепата на държавата чрез промени в законодателството в полза на строителната фирма. Столичната община също е подкрепяла компанията. От думите му стана ясно, че срокът на разрешителното за строеж се е увеличило от 2017 на 2020 г., след влизането в сила на поправката „Артекс“, но заради неясното й разписване, сега съд и институции трябва да тълкуват какво е искал да каже законотворецът. В същото време от фирмата са изпратили писмо, с което искат да им бъде възстановена сума и сами признават в него, че срокът на разрешителното им за строеж е до 2020 г.

Директорът на ДНСК подчерта, че няма и как автоматично да увеличи валидността на разрешителното за строеж, както поискаха от фирмата на протест по-рано днес пред МРРБ, заради факта, че „Артекс“ са изгубили 2 години в съдебни битки и са спечелили спора, защото няма такава хипотеза в Закона за устройство на територията, а той спазва буквата на закона.

Разрешението за строеж има 10 годишен срок и датата, от която се брои този срок е датата на откриване на строителната площадка. Така както е написан текстът въобще игнорира презаверката през 2012 г.“, посочи арх. Калинов.

Той припомни, че сагата е започнала през 1996 г. когато е бил одобрен подробен устройствен план съгласно, който там може да се изгради сграда с височина 108 м. Планът е бил обжалван и след година и половина е бил приложен.

От тогава досега нямаме никакво действие в посока този план да бъде променен и да бъде сменено местоположението на високата сграда или тази сграда да бъде намалена до височината, до която са всички останали в непосредствена близост до нея“, коментира още той.

По отношение на планирания за утре протест пред ДНСК, Калинов обясни, че се е срещнал вече с тях и им е обяснил как стоят нещата, затова не вижда причина утре да се срещне с „Артекс“.Пеканов оптимизира Плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 150

Световните цени на храните тръгнаха надолу

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 150

90 на сто oт xoтeлиepитe oчaквaт липca нa кaдpи

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 150

Израелската авиация удари Ливан

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 150

Наши огнеборци гасят пожари в РС Македония

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 150

До 70 000 души участвали в хибридната война срещу Минск

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 150

Неспирен конфликт между Израел и палестинци

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 150

На инат

автор:Павлета Давидова

visibility 159

/ брой: 150

Двата полюса на семейство Филови

visibility 149

/ брой: 150

Да знаеш да станеш от масата

автор:Константин Иванов

visibility 156

/ брой: 150

Себеуважение

автор:Ина Михайлова

visibility 347

/ брой: 150

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ