28 Септември 2020понеделник01:36 ч.

Снимка БГНЕС

Владимир Москов: Приходите на общините паднаха с 45% заради коронакризата

автор:Дума

visibility 410

Заради ограниченията около коронавируса приходите на общините са спаднали между 35 и 45 процента. В същото време местните власти ги няма в нито един списък на тези, които получават бюджетни помощи в момента. А реално хората са в общините. Това коментира в интервю за „Хоризонт“ кметът на Гоце Делчев Владимир Москов и зам.-председател на БСП.

Общините предоставят неотложни услуги. За да ги осъществяват, трупат задължения. От 100 събрани лева от бизнеса и от граждани, 4 лева остават в общината, уточни Москов и отново напомни, че държавата трябва да се обърне "с лице към общините" и да им бъде дадена по-голяма самостоятелност.

Основният проблем в разпределението на средствата от държавния бюджет е свързан в прозрачността и базирането на обективни правила, по които да бъдат разпределени тези средства. В момента всичко това се случва на парче и с моментни решения. Нормалната практика е хората, които управляват държавата, да отидат в парламента и да обяснят тези средства - за какво отиват и как ще се разходват. Вижда се също, че за кратко време доста пари се разпределят по необясними критерии и това налага този въпрос да се изясни в парламента, подчерта Москов.

По думите на Москов има несправедливо разпределение на средствата от бюджета по общини. По-силните и тези, които имат лоби или са от управляващите, получават повече. От 265 общини, 190 са със задължения. Но държавата не намира 180 млн. лв. годишно, за да функционират нормално общините и да си изпълняват спокойно задълженията по проблемите и исканията на гражданите.  Заради коронакризата местните приходи паднаха с 40-45%. Ако се погледне къде отиват средствата за справяне с кризата, общините не присъстват в тези списъци, коментира още кметът на Гоце Делчев. Според него, ако се решат проблемите на взаимодействието между държавата и общините по въпросите на децентрализацията и финансовата подкрепа, много проблеми ще отпаднат и за хората, и за общините. Не става въпрос за огромни суми, подчерта Москов.

В момента общините трупат задължения с надеждата, че до края на годината част от проблемите ще се решат и ще получим подкрепа и от държавата. Трупаме задължения, защото има услуги, които са неотложни - социални, здравни, инфраструктурни. Тези проблеми няма кой друг да ги реши освен общините - хората се обръщат към нас, каза още Владимир Москов.

Според Москов трябва да се стимулират допълнително лекари от доболничната помощ, тъй като е натрупана голяма умора, особено там, където се разраства епидемията. "Лекари от доболничната помощ или от други райони на страната трябва да бъдат командировани, разбира се, при определени стимули. Така ще се осигури спокойствие. Трябва да се предприемат и необходимите мерки за окомплектовка на спешните центрове - да няма някъде пропуски, смята Москов.

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 723

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 785

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 385

/ брой: 182

Един милион жертви на коронавируса в света

автор:Дума

visibility 107

Армения обяви военно положение

автор:Дума

visibility 203

Армения и Азербайджан пред война

автор:Дума

visibility 306

Самолет катастрофира в Украйна, десетки жертви

автор:Дума

visibility 1919

Лекари и медии срещу пандемията

автор:Ева Костова

visibility 55

/ брой: 183

От БСП зависи как страната ще излезе от тежката криза

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 183

Датата

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 183

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 1522

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ