07 Декември 2022сряда22:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще преобладава облачно, в равнините - мъгливо време, в отделни райони ще има ръмежи. На места, главно в западната част от Горнотракийската низина и около Дунав, мъглата ще е трайна. Временни разкъсвания на облачността ще има над планинските райони. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 3° и 8°, в София - около 3°, максималните - между 7° и 12°, в София - около 10°. Днес ще преобладава облачно, в равнините - мъгливо време, в отделни райони ще има ръмежи. На места, главно в западната част от Горнотракийската низина и около Дунав, мъглата ще е трайна. Временни разкъсвания на облачността ще има над планинските райони. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 3° и 8°, в София - около 3°, максималните - между 7° и 12°, в София - около 10°.

Сатирикон

Влакът на обречените

/ брой: 121

автор:Ивайло Диманов

visibility 4675

Локомотивът изведнъж намали скорост и спря така внезапно, сякаш е дошъл краят на света. Мнозина от пътниците влязоха в странни нерегламентирани контакти, преплитайки ръце и тела в претъпканата композиция. От луксозно дипломатическо куфарче се посипаха луканки и наденички, една плетена кошница падна върху главата на Мария Габриел, из купето се затъркаляха зрели домати. 

- Що за безобразие! - извика еврокомисарката. - Прическата ми стана на нищо! 

- Ако пак ви изберат за комисар, предложете цифровизация на европейските влакове - подхвърли с лека ирония Елена Йончева.

- Тия са по-зле и от нашето БДЖ! - възмути се Карадайъ.

- Кой знае кой циганин кара влака! - скочи Ангел Джамбазки и тръгна да иска дисциплинарно уволнение на началник влака.

- Чакайте, чакайте, така не може! - обади се Станишев. - Ще изберем контактна група с участието на двама от БСП, двама гербери и по един от ДПС и ВМРО.

- Ами аз? - обади се Радан Кънев с тънко гласче.

- Ти па къде си тръгнал? - сопна се Андрей Слабаков и запали цигара от фаса си. - Що не си седиш в Демократична България? 

- Ей, хора, губим ценно време! Докато гласуваме, влакът ще падне, преди да сме взели първа еврозаплата. - Аз предлагам да нападнем!

- Не се кахъри, чоджум, миналия мандат взе достатъчно! - репликира го Карадайъ.

- А защо не се евакуираме? - обади се Мария Габриел. - Може отнякъде да изтича газ.... 

- Този влак е с метан! - пошегува се Иво Христов. - От опита ми в президентството знам, че каквото и да се случи, най-добре е да запазим самообладание. 

Когато въпросната контактна група стигна до средата на композицията, с ужас установи, че влакът стърчи над висока пропаст и истинско чудо бе, че още не е паднал. Началникът на влака погледна групата български евродепутати.

- Вие от аварийната бригада ли сте? - попита той.

- Не, аз съм завършил Учителския институт в Шумен - възрази обиден Александър Йорданов, бивш  радикалдемократ, бивш парламентарен шеф, понастоящем евродепутат от ГЕРБ.

- Учителки не ми трябват! Необходимо е да вдигнем контактната мрежа. Кой може да помогне? Вие?

- Аз мога... да се помоля на Аллах! - обади се Илхан Кючюк.

- Опазил ни Господ, дано не се налага...

- Да ви донеса кафенце или минерална вода? - изчурулика младата Ева Майдел. - Аз съм работила в европейските структури, имам богат опит...

- Опита си го запазете за после, трябват ми електроженисти! Вие, госпожо, какво умеете?

- Аз ли? - вдигна големите си красиви очи Атидже Алиева. - Аз съм експерт по млечните квоти и млякото за деца...

- А бе, к'ви са тия евродепутати бе, няма ли един с нормална професия? - видя се в чудо железничарят. - Ей, ти, младежо, какво умееш?

- Пиша писоарна лирика! - похвали се Андрей Слабаков. - Едно време правех и филми, ама само жена ми ги гледа... 

- Хвърляй цигарата и дигай това железо - изкомандва началник влака - инак след малко, вместо в Европарламента в Страсбург ще сте долу в пропастта.

Само при мисълта, че ще си идат млади-зелени, родните парламентаристи се хванаха дружно и с титанични сили, в пълен синхрон и консенсус, вдигнаха тежката контактна мрежа. Чудото стана. Влакът наду свирка и потегли. Така е, помисли си Спилбърг, случаен пасажер във влака на обречените да бъдат богати. Щом човек знае какво иска и силно го желае, много лесно го постига.

Банкер: Има риск от социални трусове

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 238

Банките очакват влошаване на пазара на кредити

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 238

България ще сече евромонети

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 238

Летище край Курск ударено от Киев

автор:Дума

visibility 309

/ брой: 238

ЕС праща Фронтекс в Западните Балкани

автор:Дума

visibility 228

/ брой: 238

Затвориха Коледния базар в Дюселдорф

автор:Дума

visibility 272

/ брой: 238

Две наши сънароднички са изчезнали в Мюнхен

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 238

Голям стрес друса "опозицията"

автор:Нора Стоичкова

visibility 291

/ брой: 238

Блокада под условие

автор:Чавдар Найденов

visibility 282

/ брой: 238

Гласуваме и с машина, и с бюлетина

автор:Юлия Кулинска

visibility 250

/ брой: 238

Ах, този "престъпен комунизъм"!

автор:Камелия Базова

visibility 310

/ брой: 238

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ