01 Декември 2021сряда03:13 ч.

Властта грубо заграбва части от БАН с бюджетния закон

ГЕРБ одържавява НИМХ със закона за бюджет 2019, левите депутати гласуват против

/ брой: 212

автор:Велиана Христова

visibility 2863

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ), който сега е към БАН, минава към МОН с всичкото си имущество, с научните си постижения и публикации, с акредитираните от БАН докторантски програми и докторанти. Това е записано в преходните и заключителните разпоредби на проектозакона за държавния бюджет за 2019 г. Тези текстове се появиха изневиделица в проектобюджета на Владислав Горанов, въпреки че преди това НИМХ и БАН след дълги преговори постигнаха споразумение с гаранти министър Красимир Вълчев и синдиката "ВОН" на КНСБ излизането на НИМХ от БАН да стане по законосъобразен начин с решение на Общото събрание на академията и бяха създадени комисии, които да уточнят всички действия за изчистването на проблемите с имуществото и научната дейност. Общото събрание (ОС) реши миналата седмица, че до края на 2018 г. НИМХ ще ползва, както досега, всичкото си имущество и БАН гарантира дейността му и покриването на разходите за оперативната му дейност. А от 1 януари институтът ще премине към МОН, като академията му дава за безвъзмездно ползване цялото имущество за срок до 4 години, докато се направи пълна инвентаризация на научната инфраструктура и се осигури и дейността на учените от НИМХ, които желаят да останат в БАН - в ново академично звено по същата научна тематика.
Текстът в проектобюджет 2019 нарушава постигнатото споразумение и е в разрез със законите, заявиха изненаданите учени и написаха завчера открито писмо до министър Вълчев и до парламента. До казуса се стигна, след като ОС установи, че директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов в грубо нарушение на Устава на БАН и законите има паралелни частни фирми, а той обяви, че НИМХ е във финансов колапс по вина на БАН и ще спре работа. Което се оказа невярно, всички разходи за дейността на института до края на годината бяха осигурени със средства, заяви вчера председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски. Въпреки това, след като Брънзов бе освободен от поста директор, хората от НИМХ бяха вдигнати на протест и поискаха институтът да премине от БАН към МОН. Самият Брънзов пък изгони от института назначения от БАН одит на състоянието му.
Вчера ръководствата на Общото събрание, на самата БАН, на събранието на академиците и чл.-кореспондентите дадоха нарочна пресконференция за това, че се действа силово и в нарушение на законите и автономията на БАН чрез бюджет 2019. Излизаме от споразумението с НИМХ, обяви председателката на ОС проф. Евелина Славчева. Според юристи БАН е публична организация, създадена със закон, и нейната собственост е публична частна собственост. Преместването й в МОН означава одържавяване, което по закон може да стане само с решение на Народното събрание. Акт за отчуждаване на собствеността от страна на НС няма, това не може да стане с текст от бюджетния закон. Чрез държавния бюджет не може да се променят други закони, които не се отнасят до фиска, обясни зам.-председателят на БАН чл.-кор. Васил Николов. Освен това НИМХ ползва сгради и съоръжения съвместно с други институти и затова ОС е решило да предложи достатъчно време за инвентаризация и разделяне. Ние спазваме стриктно законите и договорените процедури, подчерта проф. Славчева. БАН настоява въпросният текст от преходните разпоредби да отпадне. На въпрос какво ще направят, ако текстът все пак остане, проф. Славчева посочи, че има съд, а също, че може да се стигне до улични протести на работещите в академията.
Министър Красимир Вълчев вчера реагира с внезапна пресконференция, в която участва и... Христомир Брънзов. Според министъра текстът в бюджетния закон не противоречал на споразумението между академията и НИМХ, БАН се бавела да предприеме мерки за разделянето и искала да се конфронтира с държавата. Брънзов пък заяви, че академията искала да закрие НИМХ, да спре дейността му, а на МОН да остави кух и празен институт. Вълчев изрази дори съмнения, че имало политическа мотивация в действията на академията, а пък ДУМА бил партиен официоз и не можел да я защитава. ДУМА не е партиен официоз, а е левият вестник, издаван от БСП, но за министъра очевидно левите в тази страна нямат право на глас.
По-късно вчера комисията по образование и наука обсъди по необяснима спешност внесения преди два дни проектозакон за бюджет 2019. Представителите на БАН акад. Ревалски, проф. Славчева, акад. Иван Юхновски поставиха искането да отпадне текстът за НИМХ и да се спазва процедурата от договореността с института да се следва решението на ОС, което е взето. Министър Вълчев обясни, че се грижел само да има непрекъсваемост на дейността на метеоролозите. Проф. Славчева предложи също заплатите в БАН да се обвържат със средната за страната, тъй като след 10 години недофинансиране на академията професор в нея сега получава колкото начален учител, а обещанията с били финансирането на БАН да е изпреварващо, за да се компенсират разликите в заплащането поне с това на университетските преподаватели.
В крайна сметка депутатите от БСП и проф. Станислав Станилов от "Атака" гласуваха против проектобюджет 2019, но с 12 гласa от управляващото мнозинство той бе одобрен за първо четене.                 

Всеки пети учител напуска през първата си година

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 231

Минеков сезира прокуратурата за тунела до Римския стадион

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 231

По-високи данъчни облекчения за родители

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 231

Топлофикациите: Парното поскъпва с над 20% от януари

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 231

Фаталният участък на "Струма" е без Акт 16

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 231

Производствените цени нараснаха с 24 % за година

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 231

Шотландия се готви за нов референдум

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 231

Русия и КНДР критикуват АУКУС

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 231

Глоба и затвор в Австрия за отказ от ваксинация

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 231

Протести в Бангладеш

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 231

Кой кара снегорина?

автор:Деси Велева

visibility 125

/ брой: 231

До Никулден не трябва да пуснем Омикрон

автор:Велиана Христова

visibility 264

/ брой: 231

Борбата за теменужките

автор:Деси Велева

visibility 273

/ брой: 231

Пенсионерска Коледа

автор:Ева Костова

visibility 296

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ