11 Април 2021неделя17:07 ч.

Властта на шменти-капелите

/ брой: 11

автор:Алеко Бичевски

visibility 1906

Колкото повече месеци навърта в мандата сегашното управление на държавата, толкова по-трудно става да се даде точно определение за него. Нито е дясно, нито е ляво, нито е центристко, нито е европейско, нито е азиатско. И все пак, като че ли най му приляга "управление шменти-капели" - по безсмъртния лаф на премиера, казан по друг случай.
Всичко, което обещаха, всичко, за което уж се бориха, се оказа шменти-капели. И средноевропейските доходи, които изстрадалият български електорат трябваше вече да е достигнал към края на мандата на ГЕРБ, излязоха измама. И сбъдването на Великата справедливост, след която всички корумпета от високите, ниските и средните етажи на властта щяха да вкарат в затвора - също. Шменти-капели излезе и административната реформа на Дянков, която трябваше да съкрати администрацията. Напротив, разходите за нея се увеличиха. Разселването на управленската администрация из провинцията бе нещо като постановка от Сатиричния театър - и тя бързо падна от афиша. И в Шенген не влязохме, нито в еврозоната.
Миналата седмица обаче "управлението шменти-капели" достигна невероятни върхове, дори за собствените си стандарти.
Цяла седмица финансовият министър ни проглуши ушите, че правителствената политика вземала рязък завой към увеличение на доходите на народонаселението, което, разбира се, нямало нищо общо с изборите, а било отдавна планирана стратегия, и т.н. И изведнъж в края на седмицата безпаричният народ бе зашлевен от новината, че доходите този път наистина ще бъдат вдигнати, но най-напред на по-първите хора в държавата. И то шоково - с близо 300%! Премиер, президент и шеф на Народното събрание вече ще прибират по 8 хилядарки на месец, плюс всички останали благини и екстри, които си имат по конституция.
Така действа американското вице - с размах и без пощада. За коледни добавки пари няма. За увеличение на майчинските помощи също. Бюджетът позволил минималната работна заплата да скочи едва с 20 лв. След историческото 9%-но увеличение на замразените вече 4-та година пенсии огромната част от тях ще се вдигнат с по 10-15 лв. Но за по-първите хора пари изведнъж се намериха. Което, разбира се, неизбежно ще доведе до нови по-големи възнаграждения на цялата управленска администрация по веригата надолу - министри, зам-министри, шефове на агенции, директори и пр.
В крайна сметка Дянков си спази обещанието. Само дето се оказа, че гладният електорат малко не го е доразбрал. Вицето всъщност е казал - сега ще вдигнем нашите заплати, а след време, ако бюджетът го позволява, може да вдигнем и вашите. Сигурно вината пак е в медиите. Грешно са транслирали височайшето послание.
Сега естествено Б.Б. ритуално ще се откаже от новата заплата и електоратът ще хълца от възторг. Въобще, пак шменти-капели. В интернет един екстремен форумец "стреля" на месо: "На тия първите трябва не да им дават по 8000 лв., а да им вземат по 8000 за заеманата позиция, щото с тия "Ало, Танов", с тия кумове и сватове, те тези пари си ги изкарват само с едно обаждане по телефона". Този коментар е малко краен, но показателен, че на хората вече им писна да ги будалкат по всякакъв повод.
Особено пък по повод АЕЦ "Белене", където постиженията на управленската алабалистика ще останат завинаги недостижими в световната история. Ето през какви салтоморталета минаха Б.Б. и ГЕРБ за три години:
"Замразяваме АЕЦ "Белене" (10.7.2019 г.)
"Белене е икономически необоснован проект" (29.9.2009 г.)
"Белене е гьол, пълен с жаби за 800 млн. лв." (10.3.2010 г.)
"Белене е висша форма на корупция" (2.3.2010 г.)
"Белене ще спре или ще се строи с европари" (16.3.2010 г.)
"Белене е изключително важна за България" (1.11.2010 г.)
"Белене може да стартира още утре" (21.9.2010 г.)
"Намерен е стратегически инвеститор за Белене" (25.10.2010 г.)
"Борисов ще поиска твърда цена от Путин за Белене" (6.11.2010 г.)
"Ако не започнем да строим Белене, след 15 г. икономиката на България ще банкрутира" (26.2.2011 г.)
"Спираме окончателно Белене" (2012 г.)
"На референдума за нова ядрена централа ГЕРБ ще гласува със "за".
"На референдума за нова ядрена централа ГЕРБ ще гласува с "не", "не" и "не".
Много е възможно съвсем скоро букмейкърските къщи да започнат да пускат залози каква е позицията на Б.Б. и ГЕРБ към АЕЦ "Белене" за деня.
Ако не друго, поне комарджиите да спечелят някой лев от политиката на шменти-капели.
 
 

Едва 4% от средните фирми са получили помощи за КОВИД-19

автор:Дума

visibility 461

/ брой: 69

Застрахователите - с 32% по-голяма печалба

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 69

Отпускат 1 млн. лв. за българско агнешко

автор:Дума

visibility 588

/ брой: 69

Българин влезе в класацията на "Форбс"

автор:Дума

visibility 462

/ брой: 69

Нищо ново под слънцето

автор:Велиана Христова

visibility 889

/ брой: 69

Днешният ни дълг

visibility 860

/ брой: 69

Датата

автор:Дума

visibility 451

/ брой: 69

Триклета да си ти, Европо, кръвнице македонска!

автор:Христо Георгиев

visibility 1101

/ брой: 68

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ