29 Октомври 2020четвъртък18:05 ч.

Бойко Борисов така и не обясни с какво новата структура и допълнителните шефове ще помогнат на сектора

Властта налива 1 млрд. лв. в нов ВиК холдинг

Временни забрани за вноса на боклук и използване на питeйна вода от ВЕЦ-овете иска Борисов

/ брой: 11

автор:Ростислава Иванова

visibility 1215

Правителството подкрепи идеята на Бойко Борисов за създаване на държавен ВиК холдинг, който ще централизира управлението на сектора. Български ВиК холдинг ЕАД "София" ще е изцяло държавен, с капитал от 1 млрд. лв. от централния бюджет за 2020 г. В срок от 6 месеца холдингът ще придобие чрез апортиране на държавните акции ВиК дружествата в страната. Обединението ще придобие и дружествата с предмет на дейност поддържане, ремонт и реконструкция на ВиК инфраструктура. Принципал на холдинга ще е МРРБ, съобщи в началото на правителственото заседание регионалната министърка Петя Аврамова. 

Холдингът ще има надзорен съвет от петима членове, избрани от регионалния министър. Те ще посочат тримата членове на управителния съвет. С оглед обстоятелството, че ВиК дружествата са бенефициенти по оперативна програма "Околна среда 2014-2020", не се предвижда холдингът да упражнява правомощията на възложител на обществени поръчки по дейностите, предвидени във вече сключените договори за безвъзмездна финансова помощ. Основната цел на обединението е да не се допускат кризи като тази в Перник.

В момента у нас има 66 ВиК дружества. Изцяло държавни са 14, в 16 държавата притежава 51% и останалото е общински дял, 26 оператора са изцяло общински, 2 са общинско-частни, 8 са изцяло частни.

Припомняме, че в края на миналата година премиерът подхвърли идеята за обединение на всички ВиК в страната заради кризата в Перник. На заседанието на МС вчера Борисов заяви, че имало градове, които умишлено не са се включвали в европрограмите за ВиК инфраструктура, и даде като пример Перник, където отдавна трябвало да има готов воден цикъл. Един след друг, за да похвалят в ефир премиера, се изказаха тримата ангажирани с водната криза министри - на регионалното развитие, на екологията и на икономиката. 

"До другата сряда още две задачи - вносът и износът на боклук, има брюкселски директиви, какъв временен мораториум можем да сложим, докато сме сигурни, че това, което е описано в документите, е същото, което влиза в страната. И второто: всички вецове, които ползват питейна вода - на първо място ни е питейната вода, на второ - производството на ток. Много е важно за енергетиката - водната енергия е най-изгодна, защото дава пиковата енергия, балансира ни системата, но не може да става за сметка на питейната вода", нареди Борисов. От думите му обаче не стана много ясно какво точно трябва да се случи с ВЕЦ-овете.

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев полицията и ДАНС започнаха проверка на комплексните и значими язовири в страната. Целта е да се установи дали има и други водоеми под оптималния размер на водния обем и наличието на престъпления от органите, които ги стопанисват. Върховната административна прокуратура проверява за нарушения в яз. "Бели Искър".

Междувременно Апелативният спецсъд реши да остави Нено Димов за постоянно в ареста. Апелативните магистрати потвърдиха определението на спецсъда с мотива, че има опасност бившият екоминистър да извърши нови престъпления, както и да повлияе на свидетели. 

Икономиката няма да издържи второ затваряне

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 206

Програмите за коронакризата са с ниска ефективност

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 206

Европарите ще са с 4,6 млрд. лв. по-малко

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 206

Външният дълг стигна 63,5% от БВП

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 206

Полският президент отстъпва за абортите

автор:Дума

visibility 50

Мадрид се затваря за празниците

автор:Дума

visibility 51

Франция повиши нивото на готовност срещу тероризъм

автор:Дума

visibility 77

Европа остро осъди терора в Ница

автор:Дума

visibility 109

Сталин пише стихове, и то какви!

автор:Христо Георгиев

visibility 560

/ брой: 206

Прекрасните пейзажи на Цвета...

автор:Лозан Такев

visibility 474

/ брой: 206

Правото на строеж срещу правото на въздух

автор:Деси Велева

visibility 272

/ брой: 206

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ