14 Юли 2020вторник00:33 ч.

Възраженията на БСП срещу разчетите така и не бяха приети от мнозинството

Властта прие бюджет на застоя

Финансовият министър Владислав Горанов пак си остави възможност за актуализация

/ брой: 219

автор:Дума

visibility 871

Бюджетът за 2020 година бе приет на първо четене в парламента с гласовете на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и Воля - със 126 гласа "за" и 92 "против". БСП и ДПС бяха против и нарекоха изготвената от правителството финансова рамка "бюджет на застоя".

Между първо и второ четене БСП ще внесе свои алтернативни разчети, обяви Корнелия Нинова. Тя обвини управляващите, че гледат на бюджета като на счетоводна сметка. Нинова бе категорична, че приетата финансова рамка не решава основни казуси като демографската криза, здравните и образователните проблеми. 

Мерките в бюджета не само не са достатъчни, те задълбочават проблема с бедността, отварят ножицата между бедни и богати и гарантират увеличаване на неравенството, предупреди Нинова.

Ресорният министър Владислав Горанов се впусна в обяснения колко е балансиран бюджетът и как в него са заложени буфери срещу "неблагоприятни икономически обстоятелства". Точно срещу "балансирания" бюджет говориха депутатите от левицата и от ДПС. Според тях ГЕРБ предлагат "повече от същото", но без реални възможности за реформи и развитие особено в социалната сфера.

"В определени сектори има малки увеличения, но няма разчети какъв ще бъде ефектът от всеки един лев, похарчен в сектора. Липсата на реформи е очевидна, защото няма как да се съгласим, че бюджетът не трябва да финансира реформи. Напротив, той трябва да финансира политиките на правителството, ако то има желание за реформи", заяви при дебатите зам.-председателят на ПГ "БСП за България" Драгомир Стойнев. Той отхвърли тезата, че правителството харчи толкова, колкото събере, защото събира повече от това, което парламентът гласува. "Всяка година приходите се намаляват изкуствено, за да се покаже колко голямо преизпълнение има и премиерът да може да харчи това, което българският народ е произвел. Този бюджет е поредното доказателство, че реформите няма да се финансират. Такива няма, защото правителството го е страх от реформи", категоричен бе Стойнев. Той добави, че БСП няма как да не подкрепи увеличаването на заплатите на учителите, но е нужна цялостна политика, за да се води борба за подобряването на нивото на образованието и срещу неграмотността.

Проф. Румен Гечев от БСП попита защо правителството намалява капиталовите разходи наполовина, след като навсякъде капиталовите разходи се увеличават. "България е уникална страна и заради съотношението между преки и косвени данъци. Приходите от косвени данъци са значително по-високи отколкото в другите страни членки на ЕС, което е за сметка на бедните и на средната класа", добави той. 

Във финансовата рамка е заложено икономиката да отбележи ръст от 3,3 на сто, безработицата да продължи да спада, а ръстът на инфлацията да се забави. Най-сериозният риск пред осъществяването на прогнозата е неблагоприятната външна среда.

През 2020 година се предвижда възможността за изтеглянето на нов дълг от 2,2 млрд. лева, което е и един от буферите в бюджета, заяви финансовият министър Владислав Горанов.

Попитан дали има опасност отново да актуализираме бюджета заради еднократно голямо плащане, Горанов не изключи подобна възможност.

ЕЦБ определи допустимите отклонения в курса лев/евро

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 132

Без такса смет за закъсали фирми

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 132

Близо 30% е сривът в износа извън ЕС

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 132

Рекорд на заразени за ден в света

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 132

Вучич отхвърли руска намеса

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 132

Боеве между Армения и Азербайджан

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 132

Дуда печели на косъм

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 132

За "отслабването" на един вирус

автор:Аида Паникян

visibility 130

/ брой: 132

Датата

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 132

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 2151

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ