13 Декември 2019петък18:20 ч.

Възраженията на БСП срещу разчетите така и не бяха приети от мнозинството

Властта прие бюджет на застоя

Финансовият министър Владислав Горанов пак си остави възможност за актуализация

/ брой: 219

автор:Дума

visibility 457

Бюджетът за 2020 година бе приет на първо четене в парламента с гласовете на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и Воля - със 126 гласа "за" и 92 "против". БСП и ДПС бяха против и нарекоха изготвената от правителството финансова рамка "бюджет на застоя".

Между първо и второ четене БСП ще внесе свои алтернативни разчети, обяви Корнелия Нинова. Тя обвини управляващите, че гледат на бюджета като на счетоводна сметка. Нинова бе категорична, че приетата финансова рамка не решава основни казуси като демографската криза, здравните и образователните проблеми. 

Мерките в бюджета не само не са достатъчни, те задълбочават проблема с бедността, отварят ножицата между бедни и богати и гарантират увеличаване на неравенството, предупреди Нинова.

Ресорният министър Владислав Горанов се впусна в обяснения колко е балансиран бюджетът и как в него са заложени буфери срещу "неблагоприятни икономически обстоятелства". Точно срещу "балансирания" бюджет говориха депутатите от левицата и от ДПС. Според тях ГЕРБ предлагат "повече от същото", но без реални възможности за реформи и развитие особено в социалната сфера.

"В определени сектори има малки увеличения, но няма разчети какъв ще бъде ефектът от всеки един лев, похарчен в сектора. Липсата на реформи е очевидна, защото няма как да се съгласим, че бюджетът не трябва да финансира реформи. Напротив, той трябва да финансира политиките на правителството, ако то има желание за реформи", заяви при дебатите зам.-председателят на ПГ "БСП за България" Драгомир Стойнев. Той отхвърли тезата, че правителството харчи толкова, колкото събере, защото събира повече от това, което парламентът гласува. "Всяка година приходите се намаляват изкуствено, за да се покаже колко голямо преизпълнение има и премиерът да може да харчи това, което българският народ е произвел. Този бюджет е поредното доказателство, че реформите няма да се финансират. Такива няма, защото правителството го е страх от реформи", категоричен бе Стойнев. Той добави, че БСП няма как да не подкрепи увеличаването на заплатите на учителите, но е нужна цялостна политика, за да се води борба за подобряването на нивото на образованието и срещу неграмотността.

Проф. Румен Гечев от БСП попита защо правителството намалява капиталовите разходи наполовина, след като навсякъде капиталовите разходи се увеличават. "България е уникална страна и заради съотношението между преки и косвени данъци. Приходите от косвени данъци са значително по-високи отколкото в другите страни членки на ЕС, което е за сметка на бедните и на средната класа", добави той. 

Във финансовата рамка е заложено икономиката да отбележи ръст от 3,3 на сто, безработицата да продължи да спада, а ръстът на инфлацията да се забави. Най-сериозният риск пред осъществяването на прогнозата е неблагоприятната външна среда.

През 2020 година се предвижда възможността за изтеглянето на нов дълг от 2,2 млрд. лева, което е и един от буферите в бюджета, заяви финансовият министър Владислав Горанов.

Попитан дали има опасност отново да актуализираме бюджета заради еднократно голямо плащане, Горанов не изключи подобна възможност.

Вдигат цените на над 200 клинични пътеки

автор:Дума

visibility 5

Въвеждат помощи за вода от догодина

автор:Дума

visibility 45

Корнелия Нинова: БСП са хората, те чертаят бъдещето й

автор:Дума

visibility 142

Автобусните превозвачи започват протести от днес

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 240

Близо 17% по-малко пари по аграрната европрограма

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 240

Бонус-малус се отлага за пореден път

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 240

Борис Джонсън ликува, обеща Брекзит на 31 януари

автор:Дума

visibility 112

САЩ пак размахаха санкционната тояга

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 240

Кремъл изгони двама германски дипломати

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 240

Натиснатият бутон

автор:Ивелин Николов

visibility 274

/ брой: 240

Бъдещето от филмите идва до пет години

автор:Георги Георгиев

visibility 274

/ брой: 240

За Шекспир, Вазов и шестокласниците

visibility 338

/ брой: 240

Датата

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 240

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ