14 Април 2021сряда01:42 ч.

Международният ден за борба с тормоза и насилието в училище бе отбелязан и в ОУ "Васил Левски" в самоковското село Ярлово. В знак на съпричастност деца и учители бяха облечени в розово

Властта пришпорва закон за психолозите

Професионалисти се противопоставят, категорични са, че проектът е лобистки

/ брой: 39

автор:Аида Паникян

visibility 713

В последните работни дни на 44-то НС ГЕРБ внесоха законопроект за съсловната организация и професионалната дейност на психолозите. Това предизвика сериозни спорове и раздели българските психолози, като немалка част от тях определиха текстовете като лобистки и антиевропейски. Проектът мина на първо четене в парламентарната комисия по здравеопазване с 11 гласа "за" и 6 "въздържал се", а професионалисти от Дружеството на психолозите в България (ДПБ) организираха онлайн петиция за спиране на проекта. Според тях той ще доведе до множество конфликтни казуси в реалния живот, освен това противоречи на "съществуващата правна, административна, организационна уредба". Недоволните твърдят, че проектът не постига крайната си цел да "регулира съответната специализирана професионална практика, в случая - практическата психология". Те намират за абсурдна тезата, която противоречи на европейските и световни изисквания, че психология може да се практикува от човек само с бакалавърска степен по психология или само с магистратура, но бакалавър по друго. От ДПБ не отричат необходимостта от закон, но са категорични, че той трябва да бъде подложен на широко обществено обсъждане. Същата теза подкрепят и практикуващи психолози, завършили и двете образователни степени. Те подкрепят и необходимостта за членство в съсловна организация, но тя да не е случайна неправителствена структура. Според тях трябва да бъдат разписани ясни стандарти за дейността, например, на болничния психолог, на училищния психолог и пр., а не работодателят да решава с какво освен с основните си задължения да се занимава такъв професионалист. 

При дебата в здравната комисия е станало ясно, че в обсега на закона не попадат психотерапевтите. Те самите не се определят за психолози и имат своя организация - Българска асоциация по психотерапия, каза проф. Сава Джонев от Дружеството на психолозите в Република България (ДПРБ).

Голяма част от 17-те становища по закона, в това число на БАН, на МЗ, редица университети, граждански организации и др., принципно го подкрепят, но имат доста забележки. Тракийският университет в Стара Загора сочи за недостатък идеята неправителствена организация да регламентира дейността на психолозите. От Академията на МВР смятат, че предложеният регистър ограничава доброволното членство и го прави задължително, а дипломите за магистър по различни направления на приложната психология, получени след едногодишно обучение в даден университет, не могат да легитимират професионална правоспособност без наличието на бакалавърска степен по психология, както и не е ясно какво ще се случи с психолози, които имат действащи трудови договори, но не желаят да членуват в дружество. 

Президентът веднага свика парламента

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 72

Започна чистка в ГЕРБ след изборния провал

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 72

БСП продължава кампанията "Солидарен Великден"

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Брюксел предлага лекарства и храна без ДДС

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 72

С парите от летището ще пълнят бюджетната дупка

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Eвропейци искат забрана на бензинови и дизелови коли

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 72

Визов режим за ЕС застрашава Македония

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 72

Политически скандал за бъдещето на Балканите

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 72

В търсене на формула

автор:Валентин Георгиев

visibility 92

/ брой: 72

В очакване на гонга за матурите

автор:Деси Велева

visibility 86

/ брой: 72

Спомен за Борис Семерджиев

автор:Емил Янев

visibility 83

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ