14 Май 2021петък23:07 ч.

На фокус

Властта се вкара в "Пирингейт"

Екопротестите срещу решението за застрояване на ски зона "Банско" еволюираха в гражданско недоволство срещу задкулисието и корупцията на кабинета "Борисов 3"

/ брой: 16

автор:Ростислава Иванова

visibility 1826

На прага на българското европредседателство, когато страната ни за пръв път е във фокуса на Европа и света, кабинетът "Борисов" падна в капана на "Пирингейт" - гигантска афера със "зелен" оттенък, показваща нагледно как в България властват задкулисието и корупцията. Скандалното и тихомълком прокарано решение на правителството за промени в плана за управление на Национален парк "Пирин" на последното заседание за 2017 г. отприщи вълна от обществено недоволство. Миналата седмица се състояха поредните демонстрации в над десет града в защита на Пирин от изсичане и срещу инвестиционните намерения на концесионера на ски зоната "Юлен" АД да превърне зимния курорт във втори бетонен Слънчев бряг. Тези протести, които няма да са последни, сериозно разклатиха устоите на управляващата коалиция ГЕРБ -"Обединени патриоти".
С назряването на "Пирингейт" протестите все повече излизат от рамките на етикета "еко", какъвто се опитват да им лепнат управляващите, за да омаловажат бунтовете срещу задкулисното вземане на спорни държавни решения. Издиша и внушението на властта, че уличните демонстрации за Пирин са "леви" и организирани от "зелената мафия", както някои корпоративни издания наричат екоорганизациите. Лошата новина за правителството е, че участниците този път са разнородни по политически пристрастия - и десни, и леви, и неутрални, но обединени срещу корупцията, която партия ГЕРБ не преследва, защото е неин патент в последните девет години. Гражданските протести са за това, че никой вече не вярва в чистите намерения на тази власт да свърши нещо общественополезно, без злоупотреби и закононарушения. Напротив - все по-основателни стават съмненията, че в Пирин се готви екологичен "геноцид" в името на корпоративните интереси на собствениците на концесионера "Юлен" АД и Първа инвестиционна банка (ПИБ), скрити зад маската на имагинерен обществен интерес: да се развие туризмът в региона и да има поминък за местните. Другият голям грях на властта е опитът й да противопостави протестиращите "еколози" от столицата и големите градове, които, видиш ли, са си надвили на масрафа, и "бедното" население на Пиринския край, което няма с какво да се препитава. Посредством тази лъжемантра "октоподът" "Юлен" и неговите лобисти във властта си осигуряват местна подкрепа в контрапротестите срещу защитниците на Пирин.
Големият дебат вече не е за нуждата от втори лифт в Банско, както се внушава на обществото от 7-8 години, а за задкулисния начин, по който бе взето решението - без истински обществен дебат. Верен на дарбата си да излиза сух от скандалите и предвидливо очакващ протести, Борисов се застрахова още на заседанието на МС на 28 декември, като хвърли на вълците екоминистъра. Тогава премиерът прекъсна правителственото заседание и показно, така че да бъде отразено в медиите, възложи на Нено Димов да реши "отговорно" съдбата и икономическото бъдеще на Банско. Сякаш хората биха повярвали, че решение с огромен обществен резонанс и последици би могло да зависи от един министър, при това на малкия коалиционен партньор, а самият премиер просто ще го приеме на "юнашко доверие". Интелигентните няма да се вържат, но не към тях е насочен евтиният и изтъркан номер на Борисов.
На 29 декември стана ясно, че решението на МС за промяната на плана за Пирин е обжалвано. От правителствената пресслужба отказаха да посочат жалбоподателя. В ЕК в момента тече разследване за възможни нередности при дейности по заменянето на съоръжения от страна на концесионера на ски зоната в Национален парк "Пирин".

Промените в плана за Пирин

С решението си от 28 декември кабинетът даде зелена светлина за строителството не само на втора кабинка, какъвто уж бе основният мотив за промяна в плана, а и на ски писти и съответните съоръжения към тях върху 48% от територията на НП "Пирин". Интересното е, че в решението на МС не се споменава "втори кабинков лифт". Разрешават се "нови ски писти и влекове" и "дейности по водохващания" в горските зони, без да се уточнява за какво ще са нужни. По закон водохващания в защитени територии са разрешени само за питейни нужди, но опасност от воден режим в Пиринския край засега няма. Според природозащитниците целта на водохващанията е да снабдяват бъдещите писти с изкуствен сняг.
Въпросните промени в действащия план за управление на парк "Пирин", който е под егидата на ЮНЕСКО, се правят заради пълната забрана за сеч и строителство в защитената територия. Заради забраната преди време бе изготвен съвсем нов план, но той се обжалва в съда. Сегашното решение позволява в "зоната за туризъм" (2,2% от парка) и в "зоната на сгради и съоръжения" (0,6% от парка) да могат да се изграждат писти и съответните съпътстващи съоръжения, като се минава по следния ред: внася се инвестиционно предложение, което се подлага на екологична оценка и оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС).
Моментът на приемане на промените в плана не бе случаен - след Коледа и три дни преди Нова година, когато хората масово пътуват за празниците и забравят за политика. Оттогава вицепремиерът Валери Симеонов и министърът на туризма Николина Ангелкова се впуснаха да уверяват, че в парка няма да се позволи безразборна сеч, няма да се строят хотели, а само писти и съоръжения. Замаян от спечелената битка за окастрянето на Пирин, Симеонов се изпусна, че решението отваряло възможност "за развитие" и на други ски курорти - в Рила, Стара планина и т.н. Борисов цяла седмица и дума не обели. По-късно, притиснат от депутати в Европарламента, и той заповтаря опорните точки как всичко щяло да е екологично и законосъобразно, и нямало да позволи и "една керемида" в защитената зона, защото самият той бил "зелен човек". За разгръщането на туристическия потенциал на Банско се обявиха и вицепремиерът Красимир Каракачанов, и спортният министър Красен Кралев.
И докато еколозите предупреждават, че решението ще позволи строителство и сеч в 48% от защитените територии на Пирин, от правителството твърдят, че само 2% ще бъдат засегнати.



Стихийното разрастване на Банско и блокирането на Витоша за скиори доведе до огромни опашки пред единствения лифт в пиринското градче
Снимка БГНЕС

Властта отхвърли ековарианта за втори лифт

Години наред природозащитниците не щяха и да чуят за втори лифт в Банско, въпреки огромните опашки пред единствената кабинкова линия в пикови часове. Преобладава обаче мнението, че разрасналият се зимен курорт има нужда от второ съоръжение. Факт е, че в последните 10 години Банско се разрасна неимоверно - достатъчно е да се видят новите бетонни квартали от апартхотели в полите на планината. Туристите се увеличиха с 30 000 и няма как да бъдат обслужени бързо от единственото съоръжение. Все по-често обаче се чува, че и наличните 75 км писти вече не стигали за такъв мега ски курорт и че били нужни нови, към които да отвежда втората кабинка. Иначе нямало смисъл от нея.
Накрая дори природозащитниците склониха пред фактите, предлагайки свой вариант за промяна в плана за Пирин, който допуска изграждане само на втори кабинков лифт от Банско до Шилигарника. Ето какво предлагат екозащитниците: "МОСВ да стартира процедура за намиране на инвеститор за изграждане на необходимите съоръжения на принципите на публично-частното партньорство. МОСВ да подложи изменението на екологична оценка по Закона за опазване на околната среда и на оценка за съвместимост по Закона за биологичното разнообразие, като бъдат равностойно оценени всички възможни алтернативни решения на проблема с опашките в ски зона и град Банско, и оценката е на ниво на детайлност, с която МОСВ като компетентен орган може да вземе решение за липса на необходимост от ОВОС и ускоряване на процедурите за решаване на проблема до 1 година. Съобразно решенията на екологичната оценка да предложи окончателно изменение на плана за управление на Национален парк "Пирин".
Миналата седмица подобно предложение внесе в МОСВ и алпинистът Боян Петров. Екоминистърът веднага го отхвърли. "Новото ни предложение включва изрично възможността да се построи още една въжена туристическа линия в ски зоната над Банско, но изключва възможността за изграждането на нови и разширяването на съществуващите ски писти", обясни Петров пред "Капитал". Той смята, че така ще бъдат задоволени исканията на всички засегнати страни. "Ако управляващите отхвърлят предложението, ще лъсне фактът, че втората кабинка е само параван за нови строежи в Пирин", предупреди алпинистът природозащитник.
Защо община Банско и "Юлен" отхвърлят "зелените" варианти? Най-вероятно, защото се надяват с гласуваните вече промени да се узаконят непозволени сечи, постройки в ски зоната и басейн за изкуствен сняг, направени от "Юлен". За нарушенията на концесионера се знае отдавна, но властите нехаят. Запитан дали знае за тях, Нено Димов отговори, че имало проверки на ДАНС и прокуратурата в ски зоната, но не бил чул за установени нарушения. Когато отхвърли идеята на Боян Петров, министърът обясни, че "тя няма да помогне". "Когато говорим за този тип предложения, те трябва да бъдат отнесени към общите устройствени планове или специализирания подробен устройствен план, който подлежи на екооценка и на такава за съответствието", каза Димов. После добави, че "ако Боян Петров предложи поправки за тези документи, идеята му може и да се осъществи, но не мога нищо да гарантирам, защото не съм добре запознат със Закона за устройство на територията". Така екоминистърът потвърди съмненията, че обслужва интересите на концесионера, за когото вторият кабинков лифт е само параван за далеч по-грандиозен бизнес замисъл за Банско и региона.

Скритите цели

След решението на МС екоминистърът каза неведнъж, че в МОСВ още няма постъпило инвестиционно намерение за изграждане на втори кабинков лифт. В предпоследния работен ден на м.г. Димов и кметът на Банско Георги Икономов дадоха брифинг, на който обявиха, че "местната община ще започне работа по проект за нов устройствен план на ски зоната". Не щеш ли обаче, само след три дни - на 1 януари, концесионерът, който се свързва със собствениците на ПИБ Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, пусна съобщението за идейния проект за нов кабинков лифт. Публикацията беше в сайта на "Труд" - издание, което отстоява интересите на "Юлен" и пише срещу "зелената мафия".
Разрастването на Банско като ски курорт е от полза за банкерите и по друга причина. Не се оправдаха очакванията на участниците в строителния бум в градчето, тъй като повечето апартаменти в новите бетонни квартали стоят празни и на практика са непродаваеми. Те бяха построени в нищото, нямаше дори улици. Строителният бум в Банско съвпадна и с финансовата криза след 2008 г., когато имотният пазар се срина. Собствениците спряха да се издължават на банката кредитор (ПИБ), а тя веднага запорира хотели и апартаменти. Очевидно инвеститорът очаква да запълни цялата празна леглова база, която е иззел от длъжниците си, или да я продаде на по-високи цени, когато те скочат с разцвета на ски курорта.
Община Банско открай време е в отбор с "Юлен". Кметът Икономов директно обяви, че "цялото усилие за втората кабинка включва и разширяването на ски зоната над града". "А защо да не се разширяват ски пистите, питам аз? Защо? Защо да не се построи още втори, трети или някой друг лифт, ако зоната вътре вече е урбанизирана", каза Икономов пред Би Ти Ви.
Междувременно стана ясно, че община Банско е внесла в екоинспекцията в Благоевград план за урбанизиране на осем селищни образувания, намиращи се на границата на парк "Пирин" и така да се разшири курортът, че да се застроят тези местности. Намеренията са от 2013 г. и в заявлението за преценка на необходимостта от екооценка на подробен устройствен план за вкарване на местностите в рамките на курорта урбанизацията е оправдана със строежа на втория кабинков лифт.
Макар "Юлен" формално да отговаря само за ски съоръженията в зона "Банско", собствениците на фирмата през офшорки са свързвани с изградени хотели в курорта и се смята, че те имат интерес от строежа на нова леглова база, както и че строежът на новия лифт ще даде повод за нов строителен размах в курорта, твърдят природозащитниците. До момента концесионерът на ски зоната е представил инвестиционно намерение само за втората кабинка.
От "Юлен" твърдят, че още преди 8 г. са се свързали с водещи производители на въжени линии в търсене на решение на проблема с опашките от скиори и сноубордисти в Банско. Идейният проект е продукт на дългогодишна работа и проучвания на терен, посочва инвеститорът в декларация до медиите. Идеята на "Юлен" е да се изгради лифт с кабинки с по 10 места, с капацитет от 3000 души на час и дължина от 5,8 км. Началната станция на новия лифт ще е близо до първата станция на действащото трасе. Оттам новата линия ще се движи почти успоредно със съществуващата до междинна станция, разположена в местността Чалин валог. Оттам втората кабинка ще се отклонява към местността Шилигарника, посочена като втори естествен център на ски зоната. Сега кабинковият лифт стига до местността Бъндеришка поляна.
"Заявяваме категорично, че трасето на този идеен проект минава единствено през концесионна територия и попада изцяло в буферната зона. Горските площи, през които ще премине трасето, са само 0,017% от територията на Национален парк "Пирин", пишат от "Юлен". Те поемат ангажимента срещу всяко отстранено дърво да засаждат по 5 нови, но не уточняват колко дървета се канят да отсекат и дали са във вековни гори. Инвеститорът е заявил, че до месец ще наеме проектанти, които да определят по геодезичен начин точното трасе на бъдещото съоръжение. Ще направят и мотивирано предложение за изготвяне на подробен устройствен план на лифта от страна на община Банско, който ще подлежи на екооценка, съобщиха от МОСВ и "Юлен" след срещата на екоминистъра с маркетинг директора на фирмата Иван Орайков, с адвоката й Петър Петров и кмета на Банско Икономов.


Идеен план на концесионера "Юлен" за втори кабинков лифт в ски зона "Банско"

Правителството не казва кой е собственик на "Юлен"

МС се измъкна от отговор на въпроса кой е истинският собственик на концесионера на ски съоръженията на Банско "Юлен", предоставяйки на запитване на сайта "Биволъ" по Закона за достъп до обществената информация формалните данни от Националния концесионен регистър (НКР) и Търговския регистър за юридическите лица. На 5 януари в интервю по Нова телевизия адвокатът на фирмата Петър Петров каза, че кипърецът Георгиус Георгиу, който излиза като крайно физическо лице, притежаващо фирмите зад "Юлен", е номиналният собственик на акциите, а "институциите знаят кой е действителният собственик". "Това е декларирано, но аз не мога да го разкрия", заяви Петров.
В отговор коалиция "За да остане природа в България" изпрати писма до председателя на НС Цвета Караянчева, премиера Бойко Борисов, президента Румен Радев и управителя на БНБ Димитър Радев с въпрос кой е собственикът на "Юлен". Отговор няма. "Данни за това кой или кои са физическите лица, крайни действителни собственици (икономически правоимащи) на "Юлен" АД, не са предоставяни в НКР и компетентната дирекция в МС "Икономическа и социална политика" не разполага с декларирана от "Юлен" информация, касаеща поставените в заявлението въпроси", отвръща МС на "Биволъ" и насочва за по-пълна информация към Агенцията по вписванията в София, където се събират данни на основание на законите за Търговския регистър, за регистър БУЛСТАТ, кадастъра и имотния регистър, Семейния кодекс и дp., предоставяна от съответните ведомства.
Реално отговорът на МС е опит за укриване на истината, защото е нелепо да се твърди, че държавни органи като ДАНС и БНБ не могат да проверят кой е действителният собственик на "Юлен".
Иначе, според данните в Търговския регистър, "Юлен" АД има четирима акционери. Мажоритарният е фирмата от Британските Вирджински острови "Т.А.К. Сървисиз лимитид", следвана от община Банско, българската "Алпенвалд туристик-България" ЕООД и "Пирин турист", която държи едва 7 акции. Според актуалните в Търговския регистър документи "Т.А.К. Сървисиз лимитид" е собственост на кипърската "Дюк Номинийз", която е притежавана от кипърския гражданин Георгиус Георгиу с 999 дяла и Елени Елина с 1 дял. "Дюк Номинийз" е една от фирмите на Георгиус Георгиу, чрез които той е получил близо 1,2 млрд. лв. кредити от ПИБ.
През 2014 г. семейство Миневи продават на офшорката "Ориндж Дизайн" три имота с обща площ близо 13,5 дка край Банско за 3 911 660 лв. През май 2017 г. се постига сделка за още два имота за близо 3 дка с фирмата "Гехард" срещу 1 млн. лв. Три месеца по-късно същото дружество пазарува още един терен от 4 дка за близо милион лева. Според сайта "Биволъ" офшорките, купили имотите от Цеко Минев и жена му, са тясно свързани с концесионера "Юлен" АД и неговия собственик Георгиус Георгиу. Георгиу е директор и собственик през две други офшорки на кипърската "Алфаро Кансълтантс", която стои зад "Ориндж Дизайн". Управител на "Гехард", чийто собственик е кипърската "Каталина Трейдинг", е бил бивш управител на "Юлен" - Бoян Марианов. Смята се, че Георгиу е подставено лице на Цеко Минев. Справката на "Биволъ" сочи, че "Алфаро Кансълтантс" дължи на ПИБ 6,2 млн. евро по заем от 2007 г. Изданието публикува и финансов отчет на "Каталина Трейдинг" от 2013 г., според който общата й задлъжнялост достига 6 млн. евро.



Вицепремиерът Валери Симеонов организира контрапротести срещу защитниците на Пирин
БГНЕС

Готвят същата тайна схема и за Витоша

Правителството се кани да приложи същата задкулисна схема и спрямо плана за управление на Природен парк "Витоша". Това се разбра от думите на спортния министър Красен Кралев миналия четвъртък. При общи собственици на "Юлен" и "Витоша ски", което адвокатът им Петър Петров отрече, заявявайки, че само той бил общото между тях, най-вероятно ски съоръженията край София не се поддържат, за да се пренасочва ски туризмът към Банско, където работещият в момента лифт се оказва недостатъчен. А бъдещата втора кабинка в Пирин се използва като мотив от община Банско да иска урбанизация на нови местности край курорта, разположени на границата на парк "Пирин".
Разработен от "Пролес" актуализиран план за Витоша предвижда зони за краткотраен отдих върху 5986,8 хектара, или 22,1% от територията на природния парк, както и зона за хижи и спортни съоръжения от 4163,1 хектара, или 15,4% от парка. Последното е огромно увеличение на територията за ски спорт и туризъм, която в момента заема 205 хектара, или 0,8% от територията на парка и 1,4% от зоната с ограничено управление, съобщава "Медиапул".
Планът предвижда изключване на общо 571 дка от територията на природния парк - имоти в близките села. Миналата седмица бе публикувана заповед на екоминистъра Нено Димов за изваждане на два имота за малко над 10 дка от парка. Той се позова на решение на ВАС, че имотите не отговаряли на характеристиките за защитени територии. Веднага обаче министърът бе принуден да отмени заповедта си заради обжалване от екоорганизация, според която МОСВ не е направило проверка дали имотите отговарят на изискванията, пише "Медиапул".
Вероятно сходен на тези два имота за 10 дка е и казусът с въпросните 571 дка, което означава, че паркът е под заплаха за бъдещо орязване.
 

НАП започва проверки на големите данъкоплатци

автор:Дума

visibility 361

Кабинетът освободи шефката на НАП

автор:Дума

visibility 355

България е първа по спад на емигрантските пари

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 91

Всеки четвърти e задлъжнял към банки

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 91

Гърция: Мигранти идват от България

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 91

Пенсионирани генерали се усъмниха в Байдън

автор:Дума

visibility 428

/ брой: 91

Израел планира операция в Газа

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 91

Уроците на Щастливеца

visibility 350

/ брой: 91

Ново Време

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 91

В чудния свят на маите

visibility 407

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ