11 Август 2020вторник21:47 ч.

Само с ръкопляскания вечер не помагаме, категоричен бе Георги Йорданов

Властта шикалкави за парите на болниците

До шест месеца Кирил Ананиев трябва да представи план за работа при епидемии

/ брой: 115

автор:Аида Паникян

visibility 315

Парламентарната комисия по здравеопазване отхвърли предложение на БСП да бъдат безвъзмездни платените от НЗОК 85% от средствата за работа на болници, извънболнична и дентална помощ по време на извънредното положение и епидемичната обстановка. Това стана въпреки подкрепата за идеята от лекарския и зъболекарския съюз и НЗОК. Напрежението сред болниците и медиците остава, защото не е изключено властта да поиска "кризисните" пари да бъдат възстановени.

По-рано парламентът единодушно прие предложението на БСП до 3 месеца Кирил Ананиев да представи идеите си за регламентиране на условията на труд и финансова помощ на медици и лечебни заведения по време на епидемия, а до 6 месеца да изготви план за увеличен ефект на инфекциозните отделения.

За този проект, внесен от БСП, гласуваха единодушно 161 народни представители. Идеята двете предложения да бъдат внесени не в МС, а в парламентарната комисия, бе на председателката й д-р Даниела Дариткова и също бе приета от всички депутати. 

Само с ръкопляскания вечер не става, обърна се към колегите си народният представител от БСП доц. Георги Йорданов. Не стана ясно защо в спортните зали бяха разположени легла по схема, която е за бедствия, но не за медицински проблеми, а беше достатъчна максимална грижа за осигуряване на предпазни средства на медиците - облекла, маски, шлемове. Д-р Иван Ибришимов от БСП бе категоричен, че е несправедливо зъболекарските кабинети да не получат помощ, тъй като по време на пандемията работата им бе спряна не по тяхна вина. Депутатите от левицата настояват за дебати и промени в здравната система. 

Д-р Нигяр Джафер от ДПС смята, че епидемията е показала колко важни са предпазните средства за медиците. Според нея е нонсенс инфекциозна болница да не може да реагира и да разпределя пациентите. Още се чака отчетът за 500-те милиона лева, които отпусна правителството, каза д-р Хасан Адемов от ДПС. По думите му кризата е показала пропуските в системата, условията на труд, недостига на човешки ресурс.

Ананиев заяви, че работещите в РЗИ ще получат компенсациите, но тъй като са със статут на държавни служители, парите се дават на тримесечие. Механизмът, който в момента се прилага за лечебните заведения - да получават минимум 85% от средствата, ще действа до 30 септември, увери Ананиев. Той припомни, че България ще вземе 9,4 млрд. евро по програмата за здраве в новия бюджет на Еврокомисията.

ГЕРБ отказа да узакони кризисните пари на болниците

170 учени поискаха оставка на кабинета

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 153

Парламентът се събира извънредно утре

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 153

До 50 % по-малко клиенти в търговските вериги

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 153

Маркират месо от рискови региони с диамант и кръст

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 153

Въглищните ни централи ще работят до 2050 г.

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 153

Розовата индустрия е в шок

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 153

Протестите в Беларус ескалираха

автор:Дума

visibility 23

/ брой: 153

Русия първа в света регистрира ваксина

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 153

Кабинетът в Ливан подаде оставка заради корупция

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 153

Кратки новини

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 153

Наесен иде нов пик на безработни

автор:Ева Костова

visibility 23

/ брой: 153

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ