07 Юли 2020вторник22:52 ч.

Милко Недялков бе категоричен, че и законопроектите на НС трябва да подлежат на контрол

Властта забрави за "Апартаментгейт" и за "Терасагейг"

Законът за КПКОНПИ е направен, за да имитира дейност за борбата с корупцията, а не да работи, смятат от БСП

/ брой: 100

автор:Юлия Кулинска

visibility 943

В доклада за работата на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) няма нито дума за огромните скандали, свързани с незаконната тераса на бившия й председател Пламен Георгиев, нито за апартаментите на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, възмути се депутатът от "БСП за България" Кристина Сидорова. При дебатите в НС по отчетния доклад на комисията за 2019 г. тя припомни прогнозите на БСП, че КПКОНПИ няма да се справи с корупцията. Сидорова припомни, че преди дни от Брюксел заявиха, че у нас все още няма присъди по дела за злоупотреби по високите етажи на властта. Според нея това е поредното доказателство, че правителството няма напредък в борбата с корупцията. С недобър закон няма как да имаме добра и ефективна работеща комисия, категорична бе социалистката.

"В доклада на комисията няма анализ за ефективно противодействие на корупцията. Законът е направен единствено да демонстрира, а не да работи реално", заяви Милко Недялков от БСП. Той отбеляза, че липсва информация колко обществени поръчки са платени с европейски средства, а още не са довършени. Недялков обяви, че ще внесе законопроект, с който да предложи на контрол да подлежат и законопроектите, които се гласуват в НС. "Комисията претендира за имущество на стойност около 3,1 млрд. лв., но през миналата година положително са приключили искове за едва 8,1 млн. лв. Нещо повече, отнетото имущество се обезценява заради дългите съдебни процеси и не носи сериозни приходи на държавата при продажбата му", поясни депутатът.

БСП концептуално се противопостави на идеята да се сливат органи, работещи по различни процедури, заяви Крум Зарков. "Предложихме шефът на КПКОНПИ да се назначава от президента. Настоявахме за нов, стегнат антикорупционен орган, който да разследва корупцията по високите етажи и да се бори за постигането на осъдителни присъди в рамките на наказателния процес", припомни той. Зарков подчерта, че комисията не може да преследва по НК и да вкарва виновни в затвора.

Нищо няма да се промени в работата на комисията, ако тя се назначава от президента, подразни се от критиките на БСП шефът на КПКОНПИ Сотир Цацаров. Справянето с корупцията не е работа само на една комисия, оправда се той. Според Цацаров отчетният доклад не бил вестник, затова в него не присъствали "Апартаментгейт" и "Терасагейт". Той призова депутатите за законодателни промени в остарелия НК. В крайна сметка докладът му бе приет със 131 гласа "за".

Порой удави столицата за часове

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 128

Затягат мерки при повече от 200 заразени дневно

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 128

Отново расте тревогата от коронавируса

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 128

Не пуснали туристи на плаж, бил резервиран

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 128

Внасяме 32 хиляди тона дрехи втора употреба

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 128

ЕК: България ще се възстанови по-бавно от очакваното

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 128

5 млн. души в Мелбърн са под карантина

автор:Дума

visibility 10

Израел върна част от ковид мерките

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 128

Курортно лято

автор:Лозан Такев

visibility 103

/ брой: 128

Има решение за кризата

visibility 120

/ брой: 128

Новата цивилизация на хората с достойнство

visibility 85

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ