14 Август 2020петък21:20 ч.

Внасяме 32 хиляди тона дрехи втора употреба

160 милиона лева е годишният оборот от търговията с тях, заради коронакризата стоката залежава

/ брой: 128

автор:Дума

visibility 855

В България се внасят годишно 32 хиляди тона дрехи втора употреба предимно от ЕС, а се изнасят 25 хиляди тона от тях, съобщи Сирма Желева, секретар на Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба. На конференция, посветена на пандемията и развитието на сектора, бяха оповестени данни, че оборотът на този бизнес у нас за 2019 г. възлиза на 160 млн. лв. или бележи ръст с 45 млн. лв. ръст спрямо 2017 г., допълни Желева. Според нея до 18 юли продължава общественото обсъждане на промени в наредбата, по която работят магазините за дрехи втора употреба. По думите й част от ограничения са съществували и досега, включително да се търгува с лично бельо и бански, дрехи за деца до едногодишна възраст и обувки втора употреба за деца до 34 номер.

Сирма Желева е на мнение, че заради коронавируса не наредбата би затруднила продажбата на дрехи втора ръка, а доставките и свитото потребление. "В последните месеци тази дейност е почти спряна. Наличните стокови запаси сериозно се обезцениха. Имаше период, в който имаше проблеми с транспортните коридори. Отделно на хората, когато беше най-голямата паника, не им беше до пазаруване на каквито й да било дрехи. Това, че стоката залежаваше в сортировъчните центрове и в складовете, я обезцени страшно много. Така че може би в следващите 18 и 24 месеца не се очаква да се нормализират нещата", коментира Желева. Тя твърди, че магазините за дрехи втора ръка не са си върнали нивата на продажба отпреди кризата. Като решаващо за цените тя определя това дали Европа ще успее да постигне споразумение по т.нар. Зелена сделка.

В момента контролът се извършва по наредба от 2005 г. за здравните изисквания за дрехите втора употреба, поясни Весела Крумова, главен инспектор от отдел "Трудова медицина" в столичната РЗИ. Следи се дали партидите дрехи са почистени и дезинфекцирани с биоцидни препарати. Най-често се нарушават разпоредбите за продажба на забранените групи - дрехи за деца до 1 година, лично бельо, бански, детски играчки, обувки, поясни Крумова. 

Домашните ремонти ще намаляват данъците

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 155

Лаптопите най-търсени в кризата

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 155

Българите карат най-старите коли в Европа

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 155

59 на сто от хората правят застраховки по задължение

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 155

Израел възобновява полетите до България

автор:Дума

visibility 132

Франция изпраща военни в Крит

автор:Дума

visibility 360

/ брой: 155

Помпео с антикитайска обиколка в Европа

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 155

Ама кой щял да дойде, като се махне Борисов

visibility 834

/ брой: 155

Протестите са на народа

visibility 560

/ брой: 155

Ива Уорън: Футболът е не само страст, но и работа

автор:Мони Георгиев

visibility 199

/ брой: 155

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ