03 Август 2021вторник08:14 ч.

Внимание: Гьобелсова пропаганда

/ брой: 74

автор:Петър Герасимов

visibility 1642

След като "мъдри" политици като г-жа Клинтън и сие започнаха грубо да хулят "лошия Путин" и да го наричат Хитлер, в психологическата война срещу Русия се включи тежката пропагандна машина на Щатите.
Прийомите са добре познати: всичко се движи по отдавна прилаганата схема на пропагандист номер едно на Третия райх - Гьобелс. Спомнете си неговата формула - лъжа, повторена сто пъти, става истина. Сега след голословните обвинения и обиди срещу Москва и руските лидери започва атака "Говорят фактите". Първо, американското разузнаване разтръби (макар и неофициално) страховете си от някакво "струпване на руски войски" по украинската граница. Тези "твърдения" незабавно бяха подети от ястребите в Американския конгрес, които пък писаха до Белия дом, че Русия се готвела да нахлуе в Украйна, а оттам - в Молдова, и за по-кратко - в бившите републики.
Както се казва: една лъжа, втора лъжа, трета... Няма защо да се връщаме много назад. По този начин, размахвайки някаква несъществуваща "опасност от химически оръжия", САЩ нахлуха в Ирак. Дали и сега не се подготвя почвата за подобна нагла интервенция?
Засега е малко вероятно. На първо място, сегашната Гьобелсова пропагандна акция на Вашингтон срещу Москва цели да се позакърпи разнищеният политически рейтинг на Обама, защото над шейсет процента не одобряват вече политиката му, а половината от неговите критици и противници го правят именно заради позицията на Белия дом във връзка с украинската криза.
Разбира се, в един по-далечен план тази пропаганда може да служи за обработка на световното обществено мнение и да послужи като основа за другия познат ход: "Световната демократична общественост срещу еди-кого си". Да си спомним как скрити зад паравана на тази "демократична световна общественост", Щатите неотдавна удариха жестоко Сърбия, Ирак, Либия, Афганистан и т.н.
Опасното е, че в случая огромната по територия и ракетно-ядрена мощ Русия не е нито една от гореспоменатите страни и съвсем не е "регионална сила", както снизходително я нарече тези дни Обама. В една Студена война снизхождението може би върши работа, но в една "гореща" не струва и пукната пара.
Струва ми се, че в настоящия случай официален Вашингтон трябва много да внимава, когато вади от килера овехтелите и втръснали пропагандни прийоми от времето на Гьобелс. Да си спомним какво друго име имаше несигурният мир в годините на Студената война - "Равновесие на ужаса". Защото - при един тежък ядрен сблъсък Русия-САЩ цялата планета може да отиде по дяволите...

Милион българи нямат пари за почивка

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 147

БСП отново предлага 9% ДДС на лекарствата

автор:Юлия Кулинска

visibility 136

/ брой: 147

ИТН ще представи проекта за кабинет

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 147

Хасковлии пак протестират заради водата

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 147

До две години бензинът ще стигне 3,20 лв., а дизелът - 3,40 лв.

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 147

Бюджетът губи пари от дела срещу КЕВР

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 147

Разкриха пореден картел при санирането

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 147

Проблеми с новите екостикери

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 147

Заради новия щам Китай затваря градове

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 147

Буяр Османи: Илинден е важен и за България

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 147

Синът на Кадафи се връща в политиката

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 147

Кратки новини

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 147

Струва ли си?

автор:Ина Михайлова

visibility 459

/ брой: 147

Авторитарен модел на управление властва в София

автор:Деси Велева

visibility 177

/ брой: 147

ГЕРБ - заядливо и нечестно за миграцията

автор:Мирослав Попов

visibility 171

/ брой: 147

Вълната

автор:Аида Паникян

visibility 162

/ брой: 147

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ