17 Април 2021събота21:17 ч.

Внимание: Гьобелсова пропаганда

/ брой: 74

автор:Петър Герасимов

visibility 1743

След като "мъдри" политици като г-жа Клинтън и сие започнаха грубо да хулят "лошия Путин" и да го наричат Хитлер, в психологическата война срещу Русия се включи тежката пропагандна машина на Щатите.
Прийомите са добре познати: всичко се движи по отдавна прилаганата схема на пропагандист номер едно на Третия райх - Гьобелс. Спомнете си неговата формула - лъжа, повторена сто пъти, става истина. Сега след голословните обвинения и обиди срещу Москва и руските лидери започва атака "Говорят фактите". Първо, американското разузнаване разтръби (макар и неофициално) страховете си от някакво "струпване на руски войски" по украинската граница. Тези "твърдения" незабавно бяха подети от ястребите в Американския конгрес, които пък писаха до Белия дом, че Русия се готвела да нахлуе в Украйна, а оттам - в Молдова, и за по-кратко - в бившите републики.
Както се казва: една лъжа, втора лъжа, трета... Няма защо да се връщаме много назад. По този начин, размахвайки някаква несъществуваща "опасност от химически оръжия", САЩ нахлуха в Ирак. Дали и сега не се подготвя почвата за подобна нагла интервенция?
Засега е малко вероятно. На първо място, сегашната Гьобелсова пропагандна акция на Вашингтон срещу Москва цели да се позакърпи разнищеният политически рейтинг на Обама, защото над шейсет процента не одобряват вече политиката му, а половината от неговите критици и противници го правят именно заради позицията на Белия дом във връзка с украинската криза.
Разбира се, в един по-далечен план тази пропаганда може да служи за обработка на световното обществено мнение и да послужи като основа за другия познат ход: "Световната демократична общественост срещу еди-кого си". Да си спомним как скрити зад паравана на тази "демократична световна общественост", Щатите неотдавна удариха жестоко Сърбия, Ирак, Либия, Афганистан и т.н.
Опасното е, че в случая огромната по територия и ракетно-ядрена мощ Русия не е нито една от гореспоменатите страни и съвсем не е "регионална сила", както снизходително я нарече тези дни Обама. В една Студена война снизхождението може би върши работа, но в една "гореща" не струва и пукната пара.
Струва ми се, че в настоящия случай официален Вашингтон трябва много да внимава, когато вади от килера овехтелите и втръснали пропагандни прийоми от времето на Гьобелс. Да си спомним какво друго име имаше несигурният мир в годините на Студената война - "Равновесие на ужаса". Защото - при един тежък ядрен сблъсък Русия-САЩ цялата планета може да отиде по дяволите...

Чужденците се отказват масово от почивка у нас

автор:Дума

visibility 710

/ брой: 74

Само една от четири ябълки на пазара е българска

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 74

Тройно по-голям износ на вино

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 74

БАБХ е спряла вноса на 1203 тона плодове, ядки и мед

автор:Дума

visibility 277

/ брой: 74

Ваксинационните паспорти

автор:Аида Паникян

visibility 538

/ брой: 74

Датата

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ