03 Юни 2023събота13:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над северозападната половина от страната, а след обяд и до полунощ и в югоизточната, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, ще има краткотрайни, интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Ще има градушки. По-малка е вероятността за валежи по Черноморието и в крайните югоизточни райони. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще са между 22 и 27 градуса, в София - около 22. Днес още преди обяд над северозападната половина от страната, а след обяд и до полунощ и в югоизточната, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, ще има краткотрайни, интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Ще има градушки. По-малка е вероятността за валежи по Черноморието и в крайните югоизточни райони. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще са между 22 и 27 градуса, в София - около 22.

Вода в пясъка

/ брой: 155

автор:Евгени Гаврилов

visibility 57

Евгени ГАВРИЛОВ


Над една четвърт (27%) от българите, участвали в голямо проучване на агенцията Eurofund на Европейския съюз, казват, че имат финансов проблем с редовното плащане на битови сметки. Освен това се оказва, че сме едни от най-големите песимисти за това, което се задава в енергийната криза. Дори в групата, посочила, че, общо взето, лесно си плаща сметките, всеки пети (21%) очаква трудности в следващите месеци.

Според друго проучване - на Института за икономически изследвания при БАН, съществуват най-различни измерители за енергийна бедност. Например - близо 60% от всички домакинства в страната изразходват над 10% от доходите си за енергия. Според европейския индикатор, който измерва енергийната бедност за страните членки по скалата от нула до 100, три държави от ЕС попадат в категорията на т.нар. екстрена енергийна бедност. България е на дъното на тази тройка с индекс от 0,7, а първите - Швеция и Финландия, са с индекси над 95 и 97. Това означава, че енергийната бедност у нас не засяга единствено социално слаби домакинства и уязвими групи, а е много по-широко разпространена.

Основните причини за енергийната бедност са две. От една страна - цената на енергията, която обуславя нивото на разходите, необходими за да се поддържа един дом топъл през зимата и да се охлажда през лятото. От друга страна, това е състоянието на жилищата.

В България доходите са относително ниски, особено ако ги разглеждаме в сравнителен план с останалите европейски страни. Широко известно е също така, че един от най-големите проблеми на жилищния фонд у нас е изключително големият процент на неподдържани жилища.

Проблемите с енергийната бедност в България са нерешени вече десетилетия. Ред правителства изливат всяка година 80-120 милиона лева под формата на енергийни помощи за 250 000-300 000 души и техните семейства. Тези средства, понякога под формата на некачествени въглища и мокри дърва, нямат за цел да намалят броя на енергийно бедните чрез по-устойчиви мерки за подобряване на енергийната ефективност на жилищата или подмяна на отоплителните им уреди. В последните години има опити в това направление, но те са в оскъден мащаб. Засега парите за енергийни помощи са наливане на вода в пясък.

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

Налагат Истанбулската конвенция на цял ЕС

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 104

Румънските учители продължават стачката

автор:Дума

visibility 438

/ брой: 104

Украйна загуби остатъците от бойния си флот

автор:Дума

visibility 533

/ брой: 104

Вдигат тавана на дълга на САЩ

автор:Дума

visibility 487

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ