25 Юли 2024четвъртък03:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимка БНР

Водата поскъпва драстично догодина

Цената в Сливен се увеличава с над 40%

/ брой: 234

автор:Дума

visibility 6560

Цената на водата ще се повиши в цялата страна от 1 януари 2024 г. Това стана ясно при общественото обсъждане на бизнес плановете на водните оператори, което проведе Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в открито заседание. Докладът и проекторешение за изменение на одобрените цени на ВиК услуги за 2024 г. са публикувани на сайта на КЕВР.
В някои области увеличението на цената на водата е драстично, като област Сливен (41%) например. В други водата ще поскъпне само с 1.4 на сто - в област Кюстендил. Най-висока ще е цената на водата за разградчани - 6,08 лв. за кубик, което е увеличение с 13 на сто. От областните центрове най-ниска е цената на водата в Пазарджик - 3 лв. за кубик. Според изчисленията на регулатора през 2024 г. за 8 регионални ВиК оператора се предвижда увеличение под 10% на цените на услугите спрямо действащите за 2023 г. Това са областите Кюстендил, Шумен, Перник, Софийска област, Силистра, Стара Загора, Варна и Плевен.
За 6 дружества планираното увеличение е с над 20% спрямо действащите цени - в областите Сливен, Видин, Габрово, Враца, Хасково и Ловеч. На повечето места цените за кубик вода се движат между 3 и 6 лева. На най-ниска цена доставят водата местни общински дружества. Например "Водоснабдяване" Брезник доставя вода до битовите си абонати на цена от 0,37 лв. за кубик, показват данните на КЕВР. Тук обаче трябва да се има предвид, че дружеството не предоставя услугата пречистване и отвеждане на водата. ВиК Паничище ще доставя водата на жителите в Сапарева баня на цена от 1,31 лв. за кубик от 1 януари 2024 г.
По-ниската цена на водата в малките общини, които я доставят гравитачно, е причината в няколко области, сред които Кюстендил, Благоевград, Ловеч, Враца, да не може да се постигне създаване на местна ВиК Асоциация и налагане на една цена за цялата територия (област). Най-висока е цената на водата в Северизточна България, където тя се доставя до населението с помпи.
КЕВР беше поканила представители на всички 24 ВиК дружества с одобрени бизнес планове, но се отзоваха само осем. Те подкрепиха предложеното повишение на цените на услугите, което отчита повишените разходи и натрупаната инфлация.
Цената на водата на столичани засега няма да поскъпва. Причината е, че "Софийска вода" все още не е внесла в КЕВР за одобрение бизнес плана на дружеството за регулаторния период 2022 - 2026 г.
Концесионерът не е информирал официално кога смята да внесе бизнес плана си за одобрение в КЕВР. Той беше гласуван от стария Столичен общински съвет на последното му заседание преди местните избори.
"Изменението на цените на ВиК услугите е законово и икономически обосновано. Ако Комисията се съобрази с някои популистки искания за запазване на сегашните цени, това означава да наруши съзнателно редица изисквания", каза председателят на КЕВР доц. Иван Иванов.

"Основният въпрос при увеличението на цените е те да бъдат икономически обосновани и това е водещо за регулатора. Проблемът е в ниските доходи, които в някои области достигат или надхвърлят нивото на социална поносимост", заяви д-р Ивайло Касчиев, ръководител на работната група и директор на дирекция "Водоснабдителни и канализационни услуги" в КЕВР.Той посочи, като определящи фактори за увеличението на цените заложеният ръст за 2024 г. в одобрените бизнес планове на операторите в сравнение с предложените цени за 2023 г., както и високата инфлация през периода.
Възражения срещу предлаганото изменение на цените на услугите имаха и представителите на общините Разград и Ловеч. Жителите на област Разград ще плащат най-високата цена на водата - над 6 лв. за кубик, докато в Ловеч новата цена е 4,88 лв. за кубик. КЕВР ще вземе окончателно решение за цените на водата на 24 оператора на закрито заседание на 22 декември 2023 г.

Глобалният Юг аплодира Китай

автор:Дума

visibility 338

3000 престъпления на ден срещу жени

автор:Дума

visibility 483

/ брой: 139

Словакия получи от САЩ два Ф-16

автор:Дума

visibility 479

/ брой: 139

14 палестински фракции се споразумяха в Китай

автор:Дума

visibility 471

/ брой: 139

Унищожител и гробар

автор:Александър Симов

visibility 538

/ брой: 139

Светът пак е Олимпиада

автор:Марин Милашки

visibility 501

/ брой: 139

Напразни надежди

автор:Евгени Гаврилов

visibility 523

/ брой: 139

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ