17 Ноември 2019неделя12:22 ч.

Над 60% от питейната вода у нас се губи заради остарялата преносна система

Водата поскъпва заради нова такса

"Задължение към обществото" влиза в сила след местните избори

/ брой: 198

автор:Дума

visibility 776

Правителството работи по идеята за въвеждането в цената на водата на такса, подобна на "задължение към обществото", която сега плащат битовите и фирмените клиенти на електроразпределителните дружества, твърди Economic.bg. Става въпрос за твърда компонента в крайната цена на водата за абонатите. Това ще е една от идеите, които ще се обсъждат по време на подготвената за близките дни среща на представители на ръководствата на Министерството на финансите, Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), Българската асоциация по водите (БАВ) и други институции и организации.

Тя се организира по нареждане на вицепремиера Томислав Дончев и явно показва, че решаването на проблемите във ВиК сектора вече не търпят никакво отлагане. Мисли се и за провеждане на голям обществен форум по темата веднага след местните избори.

Най-важното, което в най-близко време трябва да се случи във ВиК сектора, е да се вкара твърда компонента в цената на водата. Това коментира за Economic.bg инж. Иван Иванов, председател на Управителния съвет на БАВ. Причината е, че например голяма част от разходите на ВиК операторите, особено в малките общини, са абсолютно невъзвръщаеми. А авариите в такива региони са чести не само поради старата инфраструктура, но поради неравномерността на налягането в нея вследствие на малкото потребление.

"Категорично сумите, плащани от местните жители, не могат да възстановят дори и няколко процента от разходите за поддръжката на мрежата. Затова включването на твърда компонента в цената на водата, дали тя ще се казва "такса инсталация" или "такса инфраструктура" или по някакъв друг начин, ще помогне за стабилизирането на ВиК сектора, смята инж. Иванов. БАВ ще предложи върху тази бъдеща твърда компонента в цената на водата да не се начислява ДДС или поне налогът да се плаща след събирането на сумите от клиентите. Сега ВиК операторите фактурират изразходваната вода и внасят ДДС върху сумите в законния срок, но много клиенти плащат сметките си със закъснение, нерядко дори от по няколко месеца.

Да се отнеме правото на общините да съгласуват бизнес плановете на ВиК дружествата в раздела "цена", а само по целесъобразността на заложените в тях инвестиционни предложения. Това ще е друга тема, която ще се обсъжда на предстоящата среща на цитираните по-горе институции и организации. Определянето на цената на водата трябва да остане работа само и единствено на независимия регулаторен орган. Причината за това предложение е, че поради некомпетентност общините блокират с години приемането на бизнес плановете и на новите цени на водата, а оттам - и инвестициите в регионите. "Начинът, по който си подредихме бизнес планирането във ВиК сектора, засега показва, че не е ефективен, коментира Иванов. "Още от 2017 г. всички оператори трябваше да имат 5-годишни бизнес планове и да ги изпълняват, а все още има дружества без такива планове", добавя той.

Пациенти на хемодиализа с подписка до НЗОК

автор:Дума

visibility 48

Над 43 000 шофьори глобени от началото на акция "Зима"

автор:Дума

visibility 53

Воден режим в Перник от понеделник

автор:Дума

visibility 54

Атанас Зафиров:БСП се завърна в местната власт

автор:Дума

visibility 71

БНБ не допуска отрицателни лихви по депозити на гражданите

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 220

Бизнесът очаква 10 на сто по-малко инвестиции

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 220

Предлагат по-висок акциз за цигарите

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 220

На свободния пазар токът за бита с 30% по-скъп

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 220

Каталуния ще е в "тотална блокада"

автор:Дума

visibility 660

Хиляди чехи поискаха оставката на Андрей Бабиш

автор:Дума

visibility 823

Ирак затваря южната граница с Иран

автор:Дума

visibility 910

Пицомани

автор:Евгени Гаврилов

visibility 487

/ брой: 220

Ако...

автор:Лозан Такев

visibility 415

/ брой: 220

Каракачанов иска, ГЕРБ и ВМРО не дават

visibility 739

/ брой: 220

Двама чужденци създават... най-българската картина

автор:Петра Ташева

visibility 359

/ брой: 220

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ