29 Октомври 2020четвъртък20:02 ч.

Водната криза в Източна България – МОСВ се моли за сняг и дъжд

автор:Дума

visibility 875

Какви са плановете на МОСВ за предотвратяане на водната криза, която заплашва Източна България заради сухия летен сезон и рекордно ниските нива на язовирите. Най-общо екоминистърът Емил Димитров заяви, че всичщо ще е наред, ако имаме дъждовна есен и снежна зима. Иначе от министерството имали няколко проекта за свързващи водопроводи, както и за използване на вода за бита от язовири за напояване. Всичко това обаче все още е само план, а Варна и Бургас са сериозно застрашени да останат без вода. Според местните, само липсата на активен летен сезон и това, че повечето хотели изобщо не са отворили, е помогнало кризата да не започне още сега.

Официалните данни за четири от основните язовири в Източна България са тревожни:

Язовир „Камчия“ е основен източник за питейно-битови нужди на Варна и Бургас. През август миналата година полезният обем в него е бил 124 милиона кубични метра вода. Сега той се е свил до 65 милиона кубични метра.

Язовир „Жребчево“, който се използва за напояване на Сливен и Нова Загора, също е с дебит наполовина - 149 милиона кубични метра полезен обем миналия август срещу 96 милиона през този.

Числата за язовир „Копринка“ сочат  спадане на полезния обем от 75 милиона кубика през 2019 до 61 милиона през август тази година.

Какво каза по темата министър Димитров пред БиТиВи: „Един от вариантите за предотвратяването на водна криза във Варна е градът да се включи към язовир „Цонево“. Полезният обем там обаче е спаднал от 160 милиона кубични метра миналата година на 107 милиона през 2020 г.

„Язовир „Ястребец“, който трябва да има 12 милиона (кубика) и в момента не даваме на земеделците. Пазим водата за гражданите на Антоново, те са 2 000 души. Пазим цял язовир, защото е питеен на един град – Антоново. Язовир „Тича“ – „Тича“ и „Камчия“ са от двете страни на Стара планина, на едно и също място, четвърта година не вали там. Язовир „Тича“ захранва Шумен, Търговище и Велики Преслав. Шумен и Търговище съм ги помолил да си направят собствените сондажи и цялата индустрия да премине на собствени водоизточници, за да не хабим питейна вода. В Търговище го правят, а в Шумне – не. Имаме вода за още две години там, но трябва да мислим, ако не падне дъжд, какво правим след това“.

Едно е да разчиташ на една зима, а друго на две. Ако падне дъжд и сняг, няма да го водим този разговор, допълни екоминистърът.

Язовир „Порой“ е до несебърското село Оризаре. Наблизо е и язовир „Ахелой“. Двата водоизточника се стопанисват от „Напоителни системи“ и се използват единствено за поливане на земеделски площи. Няма информация какъв е обемът на двата язовира в момента и дали те имат достатъчно капацитет да изпълняват и двете функции – за питейна вода и напояване на земеделски площи.

ВиК-Бургас има план двата язовира - „Порой“ и „Ахелой“, да им бъдат прехвърлени от Министерски съвет. Това се очаква да стане още тази сряда, уточнява БиТиВи. Необходими са 60 милиона инвестиции, за да бъдат изградени 10 км довеждащ водопровод, който да свърже двата язовира с деривация „Камчия“. Трябва да бъдат изградени и две пречиствателни и две помпени станции, за да може водата да се ползва за питейно-битови нужди. Общият обем на двата язовира е 50 милиона кубика, когато са пълни. С тяхното свързване в мрежата ще бъде решен проблемът с безводието в Несебър, Слънчев бряг и Южното Черноморие, смятат от ВиК-Бургас.

Според водоснабдителното дружество в язовир „Камчия“ в момента имам 55 милиона кубични метра полезен обем, което „при стриктно използване на водата и без разхищения би стигнало за 10 месеца“.

Язовир „Камчия“ е на най-ниското си ниво от 2001 г. насам, когато е бил на санитарния си минимум. Според еколози не само сушата е причина за безводието в Източна България, но и поголовното изсичане на дървета.

Във Варна пък виждат решение на задаващата се водна криза в язовир „Цонево“, който да облекчи водоподаването от „Камчия“. Около плана обаче има много въпросителни. Обемът на язовир „Цонево“ през последните месеци също спада. Въпреки това, според министър Емил Димитров, Варна може да получи от този резервоар вода за 4 или 5 години. Водата оттам обаче ще бъде на по-висока цена. Според ВиК-Варна водата от „Цонево“ ще бъде 10 пъти по-скъпа от „Камчия“ заради терена и необходимите помпи. Стойността на водата от „Камчия“ е 3.6 ст. на кубик, а на тази от „Цонев“ ще бъде 40 за същото количество.

В момента „Цонево“ е предназначен за напояване и промишлени нужди. От него се захранват заводите в Девня. От доста години има проект за изграждане на пречиствателни станции, но той не се реализира.

ВиК-Варна разчита за справяне с евентуална водна криза и на девинските извори, които са с голям дебит.

 

Медицински сестри искат 3 минимални заплати

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 207

С есемеси ще известяват заразени с КОВИД-19

автор:Аида Паникян

visibility 0

/ брой: 207

Общественици с писмо срещу погазването на човешките права

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 207

Всеки пети в Ивайловград и Маджарово е безработен

автор:Дума

visibility 5

/ брой: 207

За 2 г. не е ремонтиран нито един опасен язовир

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 207

Властта няма да облекчи наредбата за касовите апарати

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 207

Изтеглят спорните промени за отрови и капани в ловния закон

автор:Дума

visibility 10

/ брой: 207

Всеки десети кубик дърва бил добит престъпно

автор:Дума

visibility 20

/ брой: 207

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 19

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 41

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 27

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ