14 Декември 2019събота21:30 ч.

Средношколци се учат да защитават Родината в Широко поле. Опитът в Кърджалийска област заслужава внимание

Акцент

Военната подготовка е в "задния двор" на държавата

Правителството стартира с амбициозна програма, но компромиси бавят изпълнението й

/ брой: 154

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 976

На правителството му остава година и половина, в най-добрия за него случай, за да сформира два доброволчески батальона. Единият в Сливен, а другият в Плевен. Ако иска и може, разбира се, да изпълни управленската си програма. Защото отбраната е, но не е, само сделката за изтребителите Ф-16 или обещанията, че модернизацията на флота и пехотата не е в "задния двор" (не правя никаква асоциация с африканската чума и новото понятие в политическата класа у нас "заден двор", което подсказва реалното отношение към усилията на българина да оцелява.)

Но да се върнем на темата. Това за доброволната военна служба трябваше да спаси оредяването на армейските редици. То стана олицетворение и на политически компромис в управляващата коалиция. Знае се, че ГЕРБ са против връщането на наборна военна служба, за което пледираха от "Обединените патриоти". Така в правителствената програма намери място този хибрид, а задължителното влизане в казармата се оформи като задача от рода на "стартиране на широк обществен дебат". Дори преди година бе обявено, че над 70 на сто от българското общество подкрепя въвеждането на задължителна военна служба, а четири от петима българи са за възстановяване на трудови войски. Казано бе, че тези резултати са от проучване на Министерството на отбраната. Само не разбрахме колко от анкетираните са готови да облекат военната униформа?! То няма и резервисти, колкото и неангажиращо да е това в условията на липса на средства за тяхното системно обучение. 

Някак срамежливо се говори и за т.нар. военно обучение в училищата. Преди повече от две години правителството се закани да постигне "разширяване на съществуващите програми за военно обучение на учениците в средните училища, насочено към придобиване на знания и практически умения за действия при военен конфликт, терористичен акт или стихийно бедствие." Тук взаимодействието между военното и просветното министерство засега няма видими белези. Остава старото положение, т.е. по пет часа в девети и десети клас, което се отчита като недостатъчно и неефективно. Там, където има инициативност на неправителствени организации и общи усилия с военните формирования, се прави нещо повече. 

Вярно, че в последно време се създадоха клубове "Приятели на армията" и ученически гвардейски отряди. От три десетилетия съществува специализираният ученически батальон в Панагюрище и Стрелча, сериозно се работи в област Кърджали, но всичко това са отделни инициативи. България няма национална програма със съответното държавно финансиране за военно-патриотично възпитание и подготовка на подрастващите. Не е ясно какво трябва да знае и може пълнолетният българин в екстремална ситуация. В този смисъл превъоръжаването и закупуването на нова техника е колкото необходимо, толкова и недостатъчно за отбраната на страната, след като населението не е подготвено да действа в една предвоенна или военна обстановка. 

На този етап ставаме свидетели на курсове по начална и специална подготовка, но не е добре да питаме колко от завършващите се посвещават на военната служба. Не за друго, а защото по данни на МО за периода на провеждане на курсовете за подготовка на гражданите за защита на отечеството от 2015 г. до днес, начална военна подготовка са преминали 337 български граждани, а в курсове за специална военна подготовка за нуждите на въоръжените сили едва 27.

Ще почакаме да завършат Стратегическия преглед на системата за защита на националната сигурност и Стратегическия преглед на отбраната. Правителството се ангажира това да стане до 30 април 2020 г. Да се надяваме, че в резултат на решенията, които ще излязат, военната подготовка на подрастващите и цялото население ще бъде извадена от "задния двор". Стига да не се правят компромиси само в интерес на политическата стабилност на управлението.

Впрочем МО вече излезе с проект за промяна на Закона за резерва на Въоръжените сили. Той е в темата, за която става дума. Има поне четири момента, които би трябвало да изведат подготовката на гражданите на преден план. Първият е създаването на т.нар. срочна служба в доброволния резерв. Т.е. шест месеца военна подготовка на желаещите с редица осигурявания, включително заплата, платен годишен отпуск и предимство при кандидатстване за професионална военна служба или в структурите и органите на системата на националната сигурност. Вторият е възможността българските граждани със статус на студенти, обучаващи се за придобиване на образователно-квалификационна степен "бакалавър" и тези с висше образование, да могат да кандидатстват във висше военно училище за придобиване на квалификация "Офицер от резерва". Третият е за споменатото вече военно обучение в средните училища. И в проекта на промените обаче МО подхожда доста срамежливо по този въпрос. Нормата от не по-малко 10 часа остава. Новото е, че може да има допълнително обучение в избираеми учебни часове. Може, но може и да не може, което най-вероятно ще се случи на много места. Смята се, че така се въвежда по-гъвкав подход, който да е по-изгоден както от гледна точка на структурирането на учебната програма, така и с оглед натовареността на учениците. Дори и да се приеме от депутатите, съвсем не е сигурно как ще се посрещне от директорите и учителите. А и законът не гарантира, че за всяко училище ще има достатъчно добре подготвен преподавателски състав, който да обучава учениците с голяма доза атрактивност, за да не се гледа на тези часове като допълнителна тежест на българското образование.  

Анализите на МО показвали, че в рамките на следващите 10-15 години Република България няма да разполага с достатъчно подготвени граждани за защита на отечеството, включително придобили статус на запасни, с които да бъдат окомплектовани военновременните формирования. Мерки се вземат, но като че ли те не са достатъчно решителни и има реален риск да се сбъдне споменатата прогноза. 

БСП прави законопроект за контрол на главния прокурор

автор:Дума

visibility 110

На 26 април социалистите пряко ще изберат лидера си

автор:Дума

visibility 469

Перник минава на нов воден режим от понеделник

автор:Дума

visibility 134

Автобусните превозвачи започват протести от днес

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 240

Близо 17% по-малко пари по аграрната европрограма

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 240

Бонус-малус се отлага за пореден път

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 240

Джонсън вече мисли за реформи в страната след Брекзит

автор:Дума

visibility 125

Борис Джонсън ликува, обеща Брекзит на 31 януари

автор:Дума

visibility 308

САЩ пак размахаха санкционната тояга

автор:Дума

visibility 486

/ брой: 240

Натиснатият бутон

автор:Ивелин Николов

visibility 467

/ брой: 240

Бъдещето от филмите идва до пет години

автор:Георги Георгиев

visibility 408

/ брой: 240

За Шекспир, Вазов и шестокласниците

visibility 558

/ брой: 240

Датата

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 240

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ