13 Декември 2019петък22:38 ч.

Вой за пари

/ брой: 131

автор:Светла Василева

visibility 1165

Помощ, спират ни парите! Това де факто казват възмутените от внесения във вторник в парламента проект за промени в съдебния закон. Ако той се приеме, съсловни професионални организации като Съюза на съдиите, Българската съдийска асоциация и Асоциацията на прокурорите повече няма да могат да получават външно финансиране. Никакво. Досега организациите се радваха на щедри дарения от международни донори като "Норвежкия фонд", фондация "Америка за България", Американската агенция за международно развитие, както и на стажове и обучения за членовете им, финансово осигурявани от Държавния департамент на САЩ. И играеха по свирката на чужденците. Идеята на промените е да се премахнат предпоставките за оказване на натиск и външно влияние върху съдебната ни система. Супер! Нали уж всички искаме съдиите и прокурорите ни да са независими. Ама, май не е съвсем така.
И като настана един вой... Съюзът на съдиите заяви вчера с декларация, че готвените промени им ограничавали правата. Медии на часа етикираха проекта като подражание на Путин и Орбан понеже и Русия, и Унгария приеха закони, поставящи дейността на "чуждестранните агенти" в ограничителен режим. Става дума за всички, не само за съдиите.
"Абсурдни и присъщи само на ширещо се в недемократични общества разбиране са мотивите на проекта", завяват от Съюза на съдиите. Те обаче услужливо забравят, че задокеанската демокрация, която ни сочат за еталон и която финансира стажовете, конференциите, задграничните им командировки и прочие, още през 1938 г. приема Закон за регистрация на чуждестранните агенти с цел да предпази обществото и правителствата си от влиянието им. Затова - да последваме примера на САЩ и не само в съдебната система! А нашите грантоеди нека си плачат за нарушени права, всъщност плачат за едни пари. 


 

Автобусните превозвачи започват протести от днес

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 240

Близо 17% по-малко пари по аграрната европрограма

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 240

Бонус-малус се отлага за пореден път

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 240

Борис Джонсън ликува, обеща Брекзит на 31 януари

автор:Дума

visibility 157

САЩ пак размахаха санкционната тояга

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 240

Кремъл изгони двама германски дипломати

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 240

Натиснатият бутон

автор:Ивелин Николов

visibility 308

/ брой: 240

Бъдещето от филмите идва до пет години

автор:Георги Георгиев

visibility 302

/ брой: 240

За Шекспир, Вазов и шестокласниците

visibility 389

/ брой: 240

Датата

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 240

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ