14 Юли 2020вторник06:07 ч.

Вой за пари

/ брой: 131

автор:Светла Василева

visibility 1293

Помощ, спират ни парите! Това де факто казват възмутените от внесения във вторник в парламента проект за промени в съдебния закон. Ако той се приеме, съсловни професионални организации като Съюза на съдиите, Българската съдийска асоциация и Асоциацията на прокурорите повече няма да могат да получават външно финансиране. Никакво. Досега организациите се радваха на щедри дарения от международни донори като "Норвежкия фонд", фондация "Америка за България", Американската агенция за международно развитие, както и на стажове и обучения за членовете им, финансово осигурявани от Държавния департамент на САЩ. И играеха по свирката на чужденците. Идеята на промените е да се премахнат предпоставките за оказване на натиск и външно влияние върху съдебната ни система. Супер! Нали уж всички искаме съдиите и прокурорите ни да са независими. Ама, май не е съвсем така.
И като настана един вой... Съюзът на съдиите заяви вчера с декларация, че готвените промени им ограничавали правата. Медии на часа етикираха проекта като подражание на Путин и Орбан понеже и Русия, и Унгария приеха закони, поставящи дейността на "чуждестранните агенти" в ограничителен режим. Става дума за всички, не само за съдиите.
"Абсурдни и присъщи само на ширещо се в недемократични общества разбиране са мотивите на проекта", завяват от Съюза на съдиите. Те обаче услужливо забравят, че задокеанската демокрация, която ни сочат за еталон и която финансира стажовете, конференциите, задграничните им командировки и прочие, още през 1938 г. приема Закон за регистрация на чуждестранните агенти с цел да предпази обществото и правителствата си от влиянието им. Затова - да последваме примера на САЩ и не само в съдебната система! А нашите грантоеди нека си плачат за нарушени права, всъщност плачат за едни пари. 


 

ЕЦБ определи допустимите отклонения в курса лев/евро

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 132

Без такса смет за закъсали фирми

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 132

Близо 30% е сривът в износа извън ЕС

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 132

Рекорд на заразени за ден в света

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 132

Вучич отхвърли руска намеса

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 132

Боеве между Армения и Азербайджан

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 132

Дуда печели на косъм

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 132

За "отслабването" на един вирус

автор:Аида Паникян

visibility 130

/ брой: 132

Датата

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 132

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 2151

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ