23 Октомври 2019сряда04:29 ч.

Вой за пари

/ брой: 131

автор:Светла Василева

visibility 1131

Помощ, спират ни парите! Това де факто казват възмутените от внесения във вторник в парламента проект за промени в съдебния закон. Ако той се приеме, съсловни професионални организации като Съюза на съдиите, Българската съдийска асоциация и Асоциацията на прокурорите повече няма да могат да получават външно финансиране. Никакво. Досега организациите се радваха на щедри дарения от международни донори като "Норвежкия фонд", фондация "Америка за България", Американската агенция за международно развитие, както и на стажове и обучения за членовете им, финансово осигурявани от Държавния департамент на САЩ. И играеха по свирката на чужденците. Идеята на промените е да се премахнат предпоставките за оказване на натиск и външно влияние върху съдебната ни система. Супер! Нали уж всички искаме съдиите и прокурорите ни да са независими. Ама, май не е съвсем така.
И като настана един вой... Съюзът на съдиите заяви вчера с декларация, че готвените промени им ограничавали правата. Медии на часа етикираха проекта като подражание на Путин и Орбан понеже и Русия, и Унгария приеха закони, поставящи дейността на "чуждестранните агенти" в ограничителен режим. Става дума за всички, не само за съдиите.
"Абсурдни и присъщи само на ширещо се в недемократични общества разбиране са мотивите на проекта", завяват от Съюза на съдиите. Те обаче услужливо забравят, че задокеанската демокрация, която ни сочат за еталон и която финансира стажовете, конференциите, задграничните им командировки и прочие, още през 1938 г. приема Закон за регистрация на чуждестранните агенти с цел да предпази обществото и правителствата си от влиянието им. Затова - да последваме примера на САЩ и не само в съдебната система! А нашите грантоеди нека си плачат за нарушени права, всъщност плачат за едни пари. 


 

Храните ще поскъпнат с над 5% догодина

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 203

Земеделците ще плащат повече за осигуровки

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 203

България отново с най-скъп ток в Европа

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 203

Управата на Берлин одобри замразяване на наемите

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 203

Тръмп щял да "пази" кюрдския петрол

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 203

ООН: Има демографска заплаха за България

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 203

Воля и сърце за добрите дела

visibility 103

/ брой: 203

Щрихи към един български патент

автор:Ева Костова

visibility 115

/ брой: 203

Винаги по петите на истината

автор:Тодор Коруев

visibility 99

/ брой: 203

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ