03 Юни 2023събота13:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над северозападната половина от страната, а след обяд и до полунощ и в югоизточната, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, ще има краткотрайни, интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Ще има градушки. По-малка е вероятността за валежи по Черноморието и в крайните югоизточни райони. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще са между 22 и 27 градуса, в София - около 22. Днес още преди обяд над северозападната половина от страната, а след обяд и до полунощ и в югоизточната, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, ще има краткотрайни, интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Ще има градушки. По-малка е вероятността за валежи по Черноморието и в крайните югоизточни райони. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще са между 22 и 27 градуса, в София - около 22.

Колонката на Велизар Енчев

Войната с БПЦ

/ брой: 100

автор:Велизар Енчев

visibility 112

Преди 48 часа от Скопие дойде църковна новина с български адрес, която не изненадва, но и не радва.
На съвместната литургия на сръбския патриарх Порфирий и архиепископ Стефан - глава на Македонската православна църква (МПЦ), Сръбската православна църква (СПЦ) призна автокефалността на македонската си посестрима. Решението на СПЦ, която е църква-майка на МПЦ след двете балкански войни през XX век, ще се предложи за одобрение от Вселенската патриаршия.
Скандалното тук е, че сръбският патриарх добави към името на македонската църква още едно име - "Охридска архиепископия". С този акт, извършен в скопския храм "Св. Климент Охридски", Белград и Скопие присвояват българската Охридска архиепископия - наименование на православната ни църква отпреди десет века.
Тази новина трябваше да се очаква, след като на 9 май т.г. Вселенската патриаршия в Истанбул призна за канонична, под името "Охридска православната църква в Северна Македония", църквата, която през 1967 г. се отдели от СПЦ. Преди 55 години сръбските владици не приеха този акт и македонската църква попадна в схизма.
Какъв е проблемът за Българската православна църква в този казус?    
Член Първи (ал. 3) от Устава на Българската православна църква гласи: "Самоуправляващата се Българска православна църква - Българска Патриаршия е правоприемник на Плисковската архиепископия, Преславската патриаршия, Охридската архиепископия, Търновската патриаршия и Българската екзархия. Тя е единна и неделима"...
Няма никакво съмнение - сръбско-македонската църковна служба в Скопие е посегателство към конституцията и устоите на Българската православна църква, защото оспорва българския характер на Охридската архиепископия през вековете. Даването на автокефалия на МПЦ под името "Македонска православна църква - Охридска Архиепископия" легитимира историческия фалшификат, че МПЦ е наследник на Охридската архиепископия.
По своята същност МПЦ е югославска институция, присвояваща българското културно-историческо и църковно наследство. И ако Вселенският патриарх Вартоломей признае Македонската православна църква с добавката "Охридска архиепископия", това ще е триумф на македонизма.
Провокацията на сръбския патриарх не е прецедент. В Западните покрайнини вече 100 години тече сърбизация както на българското малцинство, така и на църковните обреди. СПЦ отказва на българите в Сърбия църковно богослужение на родния им език. В българските храмове сръбски свещеници служат на сръбски език, което е христоматиен пример за църковна асимилация. През 2013 г. български депутати сезираха Комитета на министрите на Съвета на Европа по въпроса, но реакция няма.
Всъщност "реакция" има - откритият натиск на Европейската комисия да одобрим влизането на македонизма в ЕС.
Затова се питам: България ли е пълноправен член на Европейския съюз или толерираните от еврокомисарите Скопие и Белград?

Налагат Истанбулската конвенция на цял ЕС

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 104

Румънските учители продължават стачката

автор:Дума

visibility 438

/ брой: 104

Украйна загуби остатъците от бойния си флот

автор:Дума

visibility 533

/ брой: 104

Вдигат тавана на дълга на САЩ

автор:Дума

visibility 487

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ