22 Септември 2019неделя07:36 ч.

Здраве

Войната с туберкулозата продължава

Ваксината не предпазва 100%, но предотвратява тежките форми на болестта

/ брой: 56

автор:Дума

visibility 660

Кашлица, особено когато присъщата за пушачите "тютюнджийска" се променя.

Храчки, особено когато в тях се появи кръв.

Повишена температура за продължително време.

Нощно изпотяване.

Болки в гърдите, които се засилват при дишане и кашлица. Отпадналост и безсилие.

Безапетитие.

Намаляване на телесното тегло. 

Да, това са симптомите на туберкулозата - болестта, от която са си отишли Йордан Йовков, Христо Смирненски, Георги Раковски, Антон Павлович Чехов, Фредерик Шопен, втората най-честа причина за смърт от инфекциозни заболявания...

В наши дни лекарите, освен по споменатите симптоми, диагностицират болестта, като назначават микробиологично изследване на храчка, както и провеждане на кожна туберкулинова проба (тест на Манту) и рентгеново изследване на гръден кош.

Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което в около 90% от случаите се развива в дихателните органи, но има има и други форми, при които се засягат лимфни възли, централна нервна система, сърце, очи, кожа, коремната кухина, кости и стави, урогениталната система и др.

Говорим за жълтата гостенка в навечерието на Световния ден за борба с туберкулозата - 24 март. На тази дата през 1882 г. немският учен д-р Робeрт Кох, съобщава пред Берлинското физиологично дружество, че открил, изолирал и идентифицирал причинителя на туберкулозата -  Mycobacterium tuberculosis. През 1982 г. Световната здравна организация (СЗО) обявява тази дата за Световен ден за борба със заболяването. През т.г. на 24 март мероприятията в световен мащаб ще протекат под мотото: "Време е: за Свят без туберкулоза!". От 18 до 22 март 2019 г. се провеждат безплатни прегледи за туберкулоза в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата в областните градове на страната. Инициативата се провежда от 2009 г. и е допринесла за по-добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция, ефективна превенция на туберкулозата в страната и осигуряване на достъп до здравни грижи. Например през 2018 г. по време на кампании общо анкетирани за туберкулоза са 11 751 души, като на 6935 в риск от туберкулоза са извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания.  Болните в България през 2017 г. са намалели с 9%, в сравнение с предходната. През 2007 г. били 37,1 болни на 100 000 население, 10 години по-късно са 19,8 на 100 000.

Причинител на болестта е 

туберкулозната бактерия

която е много устойчива във външна среда, като в тъмни и непроветрени помещения може да живее и 3 години! Но е чувствителна на директна слънчева светлина и може да загине след 5-10 минути.

Заразата при белодробната туберкулоза се предава по въздушно-капков път. 

Новите болни също са източник на зараза - един такъв болен за 1 година може да зарази 20 души. Медицината е категорична, че практически всеки човек се среща с туберкулозни бактерии, но около 22% от хората, изложени на продължителен контакт с микроба, заразяват, а от тях около 10% развиват болестта. Останалите са само носители на заразата, тъй като имунната им система се справя с микроба. Това състояние се нарича латентна туберкулозна инфекция. Важно е да се знае, че такива хора не заразяват други, но ако защитните им сили намалеят, самите те може да заболеят. 

В България в момента лечението туберкулозата се поема от МЗ, което означава, че дори болният да не е здравно осигурен, той получава безплатно лечение. Към

профилактиката

 

спада ваксинацията с БЦЖ ваксина след 48-ия час от раждането на бебето и реимунизиране при показания - на 7, 11 и 17 г. Ваксината не предпазва 100% от туберкулоза, но при заразяване без ваксинация се развиват тежки форми на болестта, категорични са специалистите.

И нещо интересно. Още от началото на XIX век се правят опити за създаване на такава ваксина, но световната наука смята, че първият реален успех в тази област е на микробиолога Албер Калмет и ветеринарния лекар Камил Герин едва през 1906 г. Ваксината БЦЖ ("BCG"/Bacillus of Calmette and Guerin) е приложена за първи път във Франция на новородено, след което започва масова имунизация. След Втората световна война масовата ваксинация се налага и в САЩ, Великобритания и Германия. Пак през 1906 г. българският лекар д-р Стамен Григоров, описал бактерията Lactobacillus delbureckii subsp. bulgaricus - един от микроорганизмите, предизвикващи образуването на българското кисело мляко, съобщава за откритието си на ваксина против туберкулоза. Публикацията му във престижно медицинско френско списание обаче остава някак неизвестно за България тогава.  

Първото успешно лекарство срещу белодробната туберкулоза е стрептомицинът, който започва да се прилага от 1946 г. Той е откритие на Зелман Ваксман и Алберт Шац. 

В контекста на датата е любопитно да припомним и приноса на българската медицина в борбата с болестта, както и законодателни инициативи в следосвобожденска България. Например през 1898 г. Туберкулозата в София е над 2500/0000 (2500 случая на 10 000 души население), става ясно от историческите данни на Българското дружество по белодробни болести. В началото на XIX в. се създава Дружество за борба с туберкулозата за срок от 99 години. 

От 1944 до 1952 г. броят на диспансерите нараства от 22 на 95, броят на леглата нараства от 2900 на 5389, а лекарите - от 89 на 200. 

От 1952 до 1972 г. диспансерите в страната вече са 115, а лекарите - близо 800.

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 439

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 181

Лаура Кьовеши става главен прокурор на ЕС

автор:Дума

visibility 381

/ брой: 181

САЩ правят коалиция в ООН срещу Иран

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 626

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 519

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 419

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 331

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ