02 Юни 2020вторник06:23 ч.

Снимки ТБА

Сцена

Връчват наградите "Аскеер" на 24 май

Иван Налбантов получава отличието за цялостен принос към театралното изкуство

/ брой: 80

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 928

Фондация "А'Аскеер" ще връчи традиционно на 24 май в Театър "Българска армия" своите награди за постижения в театралното изкуство през изминалия сезон. Отличията се дават "от артисти - за артисти" и всяко от тях е професионален и естетически избор на хора, правещи театър.

Десетте спектаклови категории на "Аскеер 2019" включват представленията и техните творци с осъществена премиера в периода от 1 април 2018 г. до 31 март 2019 г. Тази година обект на внимание са били 90 представления. 65 от тях са реализираните премиери в София, 25 спектакъла са представени от извънстолични театри. 

Именитият актьор Иван Налбантов е удостоен с приза за цялостен принос към театралното изкуство. Това стана ясно на специална пресконференция, на която бяха оповестени и номинациите в отделните категории.

Като най-добро представление се конкурират "Дебелянов и ангелите" на ДТ "Н.О. Масалитинов" в Пловдив, реж. Диана Добрева; "Празникът" на Малък градски театър "Зад канала", реж. Явор Гърдев; "Спускане от връх Морган" на Народния театър "Иван Вазов", реж. Николай Ламбрев-Михайловски.

Носителят на приза за режисура ще бъде избран сред Деян Донков за "Любовникът" (НТ "Иван Вазов"); Диана Добрева за "Бащата" (НТ "Иван Вазов") и "Дебелянов и ангелите" (ДТ "Н.О.Масалитинов" в Пловдив); Явор Гърдев за "Наблюдателите" (НТ "Иван Вазов").

За водеща мъжка роля са номинирани Валентин Ганев за Лаймън Фелт в "Спускане от връх Морган"; Владо Пенев за Андре в "Бащата"; Иван Бърнев за Хелге в "Празникът". Трите актриси, номинирани за водеща женска роля, са Василена Винченцо за всичките й роли в "Кокошка" (ТР "Сфумато"); Илиана Коджабашева за Леа Фелт в "Спускане от връх Морган"; Радина Кърджилова за Сара в "Любовникът".

Изборът в раздела "Поддържаща мъжка роля" ще бъде между Алексей Кожухаров, Венелин Методиев, Димитър Банчев, Добрин Досев, Ивайло Христов, Красимир Василев, Никола Орешков, Петър Тосков, Симеон Алексиев, Стилиян Стоянов, Тодор Дърлянов, Троян Гогов за ролята на Ангелите в постановката  "Дебелянов и ангелите"; Валери Йорданов за Петлето в "Опит за летене" (НТ "Иван Вазов"); Стоян Младенов за Ансел Смит в "Килър Джо" (МГТ "Зад канала").

Анастасия Лютова за Шарла Смит в "Килър Джо"; Донка Аврамова-Бочева за Беатриче в "Защото на мама така й харесва" (Театър "Възраждане"); Ирини Жамбонас за Елизе в "Аз обичам, ти обичаш, тя обича" (МГТ "Зад канала") са конкурентки за поддържаща женска роля.

Със своята театрална музика най-силно са впечатлили комисията Калин Николов за "Празникът" (МГТ "Зад канала"), "Драконът" (ТМПЦ-Варна) и "Наблюдателите" (НТ "Иван Вазов"); Петър Дундаков за "Портретът на Дориан Грей" (ДТ "Никола Вапцаров" в Благоевград); Христо Намлиев за "Луда трева" (ТР "Сфумато"), "Нос" (Театър 199 "В. Стойчев) и "Телефонът на мъртвеца" (ТМПЦ - Варна).

Номинациите в категория "Костюмография" са на Елис Вели за "Развратникът" (Театър "София"); Мариета Големехова за "Нос" (Театър 199 "В. Стойчев); Свила Величкова за "Драконът" (ТМПЦ-Варна), "Коя гад изяде кашкавала" (ДТ "Сава Огнянов" в Русе) и "Наблюдателите".

Венелин Шурелов за "Опит за летене"; Мира Каланова за "Дебелянов и ангелите" и "Бащата"; Никола Тороманов за "Дивата патица", "Наблюдателите" и "Развратникът" са конкуренти за сценография.

Носителят на статуетката за изгряваща звезда ще бъде посочен между Александър Кънев за Гаврюшка в "Картоиграчи" (ДТ "Иван Радоев" в Плевен); Ненчо Костов - за Дебелянов в "Дебелянов и ангелите" и Васил Левски в "Наблюдателите"; Полина Христова за Колежки асесор Ковальов в "Нос" (Театър 199 "В. Стойчев).

Комисията по номинациите в категорията "Съвременна българска драматургия" е обсъдила 16 пиеси и е излъчила трите най-добри текста, които да бъдат разгледани от комисията в спектакловите категории: "Дебелянов и ангелите" от Александър Секулов; "Наблюдателите" от Константин Илиев; "Цигуларката на бога" от Стефан Цанев (ДТ "Любомир Кабакчиев" в Казанлък, реж. Мартин Киселов).

Традиционно връчването на наградите "Аскеер" е под почетния патронаж на министъра на културата и на министъра на отбраната. Автор на статуетките е проф. Георги Чапкънов-Чапа. Церемонията по награждаването ще се излъчи директно на 24 май от 20.40 ч. по БНТ 1 и на запис по останалите канали на БНТ. Галаспектакълът е поверен на Иван Москов - режисьор, сценаристи Александър Чобанов и Христо Кабаджов, музикална картина - Добрин Векилов-Дони.

Природният газ по-евтин, парното - не

автор:Мая Йовановска

visibility 116

/ брой: 102

КЗП проверява програмата за безлихвени кредити

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 102

Под 10% от хотелите и ресторантите в Банско работят

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 102

Природният газ поевтинява с 9 %

автор:Дума

visibility 117

Над 4000 са арестувани в САЩ

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

Гърция ще дострои оградата по границата с Турция

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 102

Кремъл очаква подробности за поканата за Г-7

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 102

Гулю-гулю-гулю!

автор:Велислава Дърева

visibility 141

/ брой: 102

Един от великолепното съзвездие

автор:Трифон Митев

visibility 98

/ брой: 102

Датата

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ