14 Юни 2021понеделник09:15 ч.

Връчват три награди "Аскеер" за цялостен принос

Трийсетата церемония по награждаването ще бъде излъчена директно по БНТ 1 на 23 май

/ брой: 88

автор:Дума

visibility 628

Фондация "Академия Аскеер" ще връчи на 23 май в Театър "Българска армия" за трийсети път своите награди за постижения в театралното изкуство. Тази година Управителният съвет на фондацията е решил, в чест на своя юбилей, да връчи не една, а три награди в категорията за цялостен принос в театралното изкуство - на драматурга Стефан Цанев, на режисьора Красимир Спасов и на актьора Стефан Мавродиев.

Десетте спектаклови категории включват представленията и техните творци с осъществена премиера в периода от 1 март 2020 г. до 30 април 2021 г. Тази година обект на внимание са били 78 представления. 62 от тях са реализирани премиери в София, 16 спектакъла са представени от извънстолични театри. В комисията по номинации в категорията "Съвременна българска драматургия" са Петър Делчев, Сава Славчев, проф. Владимир Игнатовски. Номинирани са "Плач на ангел" от Стефан Цанев, Народен театър "Иван Вазов"; "Хиляда метра над морето" от Петър Маринков, Драматично-куклен театър Враца; "Монетата" от Боян Крачолов, Младежки театър "Николай Бинев"; "Боклук" от Елена Телбис, Театър 199 "Валентин Стойчев".

Членовете на фондация "Академия Аскеер" са обсъдили и определили номинациите за "Аскеер 2021" в спектакловите категории. За поддържаща женска роля това са Неда Спасова - Маргерита в "Няма да платим! Няма да платим!" по Дарио Фо, реж. Теди Москов, Театър "София"; Радена Вълканова за ролята й в "Капитал(на) грешка" по Йодьон фон Хорват, реж. Иван Пантелеев, НТ "Иван Вазов"; Светлана Янчева - за Режисьорката в "Шекспирин по време на пандемия" по Шекспир, МГТ "Зад канала". За поддържаща мъжка роля са номинирани Емил Котев - Сам в "Завръщане у дома" от Х. Пинтър, реж. Явор Гърдев, МГТ "Зад канала"; Йордан Ръсин за ролята на Той в "Портокалова кожа" от Мая Пелевич, реж. Петър Денчев, Театър "Възраждане"; Николай Върбанов - Луиджи в "Няма да платим! Няма да платим!".

Сценография: Петър Митев за "Портокалова кожа"; Свила Величкова за "Завръщане у дома" и за "Нова земя" по Иван Вазов, драматургичен вариант Юрий Дачев, реж. Бина Харалампиева, НТ "Иван Вазов". Костюмография: Елена Иванова за "Нощта на игуаната" от Тенеси Уилямс, реж. Весела Василева, Театър "Възраждане"; Елица Георгиева за "Бившата мис на малкия град" от Мартин Макдона, реж. Владимир Люцканов, Младежки театър "Николай Бинев"; Свила Величкова за "Завръщане у дома" и за "Нова земя". Театрална музика: Антони Дончев за "Няма да платим! Няма да платим!"; Калин Николов за "Завръщане у дома" и за "Поразените" от Теодора Димова, реж. Стоян Радев, ДТ "Стоян Бъчваров" - Варна; Теодосий Спасов за "Облог" от Дейвид Линдзи-Абер, реж. Стефан Спасов, НТ "Иван Вазов", "О, ти, която и да си" от Мирела Иванова по Иван Вазов, реж. Бойка Велкова, НТ "Иван Вазов", "Страх за опитомяване" от Оля Стоянова, реж. Стефан Спасов, НТ "Иван Вазов" и "Федра" от Петър Пламенов, реж. Бойка Велкова, Театър "Азарян", НДК.

Водеща женска роля: Анастасия Лютова за Андромеда в "Боклук" от Елена Телбис, реж. Ивайло Христов, Театър 199 "Валентин Стойчев"; Искра Донова за Морийн Фоулън в "Бившата мис на малкия град"; Станка Калчева за Мег Фоулън в "Бившата мис на малкия град". Водеща мъжка роля: Малин Кръстев за Джордж в "Кой се бои от Вирджиния Улф" от Едуард Олби, реж. Стоян Радев, МГТ "Зад канала"; Свежен Младенов за Чарли Гордън в "Лабиринт" от Даниел Кийс, реж. Христо Ботев Станчев, Театър "Възраждане"; Христо Мутафчиев за Райчо в "Плач на ангел" от Стефан Цанев, реж. Стоян Радев, НТ "Иван Вазов".

Режисура: Ивайло Христов за "Боклук"; Стоян Радев за "Кой се бои от Вирджиния Улф" и за "Плач на ангел"; Явор Гърдев за "Завръщане у дома" и за "Унизените. Беларус" от Андрей Курейчик, ДКТ "Иван Радоев" - Плевен.

Изгряваща звезда: Витория Николова за Шарлот в "Нощта на игуаната" и за Тя в "Портокалова кожа"; Ния Кръстева за Катица в "Радован III" от Душан Ковачевич, реж. Анастасия Събева, МТ "Николай Бинев" и за Сюзет в "Съблечи се за вечеря" от Марк Камолети, реж. Венцислав Асенов, МТ "Николай Бинев"; Мак Маринов за Джон в "Завръщане у дома". Най-добро представление: "Боклук"; "Бившата мис на малкия град"; "Нова земя".

Традиционно връчването на наградите "Аскеер" е под почетния патронаж на министъра на културата и на министъра на отбраната. Церемонията по награждаването ще се излъчи директно на 23 май от 20.40 ч. по БНТ 1 и на запис по останалите канали на БНТ.

Безплатни прегледи за диабетно болни

автор:Дума

visibility 221

Левицата тръгна обединена към изборната победа

автор:Юлия Кулинска

visibility 277

/ брой: 111

Сезират прокуратурата за корупция при ремонта на язовири

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 111

"Метастазите" на Пеевски и Горанов пречат на министъра за ББР

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 111

Предлагат шофьорските курсове да се увеличат с 10 часа

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 111

Газът поскъпва с 3,5% през юли

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 111

60% от малките фирми ще плащат по-скъп ток

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 111

Израел има нов премиер

автор:Дума

visibility 246

Г-7 дава 40 трилиона долара на развиващия се свят

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 111

Путин иска пряк диалог със САЩ

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 111

Москва въведе КОВИД-отпуска

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 111

"А" добре! Чакаме "Б"

автор:Велиана Христова

visibility 266

/ брой: 111

Пак смешен плач

автор:Евгени Гаврилов

visibility 307

/ брой: 111

Срок на годност

автор:Ева Костова

visibility 268

/ брой: 111

"БСП за България" е за социална защита на хората

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 111

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ