01 Март 2024петък06:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Врата в полето

/ брой: 44

автор:Евгени Гаврилов

visibility 241

Евгени ГАВРИЛОВ


Служебното правителство отново се опита да открие топлата вода. Куп министри в края на миналата седмица се заеха да обясняват на обществото какво кабинетът е направил по плана за борба с високите цени. И ни затрупаха с отдавна известни истини. Че търговците, най-големите от които са търговските вериги, държащи почти целия пазар на храни у нас, начисляват към цената такса бонус оборот, логистика, маркетинг, позициониране на регал. Това става с обратни фактури, като от тях губи производителят, а търговецът печели.

В крайна сметка тези такси обаче се плащат от нас, потребителите. Те достигат до 20% от цената. А надценките, които си позволяват да начисляват търговците, наближават 100 процента. Например кашкавал по БДС 400 грама е с доставна цена 8,04 лв. и 15,99 лв. на щанд, което е 94% надценка. При сиренето - 5,64 лв. доставна цена, а на щанд - 10,79 лв., 93% надценка. Масово се използват нелоялни търговски практики, които пораждат съмнения и за необосновано високи печалби. 

Разбира се, висшите представители на властта категорично отказаха да разкрият кои са хипермаркетите, продаващи скъпо. Които рекетират доставчиците си да им продават евтино и да плащат такси за допълнителни услуги, оскъпяващи стоките двойно. 

Причината - хората, които подавали информацията, се страхували, че веригите няма да работят вече с тях, ако разберат, че са се оплаквали на властта. 

Както е известно, проблемът с търговските вериги не е от вчера. Още преди десетина години, по инициатива на БСП, парламентът прие промени в Закона за защита на конкуренцията, станали популярни като "поправките за веригите". В закона бе записано, че се забранява всяко действие или бездействие на предприятие с по-силна позиция при договаряне, което е в противоречие с добросъвестната търговска практика и уврежда интересите на по-слабата страна при договарянето и на потребителите.

Според текстовете на закона недобросъвестни са онези действия или бездействия на търговците, които нямат обективно икономическо основание, като необоснован отказ да се доставят или закупят стоки или услуги, налагане на необосновано тежки или дискриминационни условия, или неоснователно прекратяване на търговски отношения.

Още тогава трябваше да отпаднат таксите, които веригите събират от българските производители и срещу тях не се дава никаква услуга - т.нар. такси рожден ден, за откриване на нов магазин. Просто те са натоварвали и продължават да натоварват производителите, което логично рефлектира върху цените. Това явно не стана, защото се оказа, че за търговските вериги законите у нас са врата в полето.

Да бъде преразгледан договорът за летище "Бургас"

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 41

Ще отдават плажовете само с явни търгове

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 41

Претоварени зърновози разрушават пътища

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 41

"БДЖ-Товарни превози" отчита над 8,7 млн. лв. загуба

автор:Дума

visibility 287

/ брой: 41

Не е изключена заплахата от война

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 41

В Скопие приеха 20-годишен план

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 41

Корупционен скандал разтърси Испания

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 41

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 41

Катастрофата Тагарев

автор:Александър Симов

visibility 326

/ брой: 41

Какви промени се задават за трудовия пазар в България

visibility 372

/ брой: 41

По-добрият начин за бизнеса да се справя със съкращенията

visibility 312

/ брой: 41

Кой НЕ иска да е училищен директор?

автор:Деси Велева

visibility 287

/ брой: 41

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ