20 Октомври 2021сряда12:30 ч.

Ядранка Косор:

Време е да загърбим миналото и да погледнем в бъдещето

Имам отлични впечатления от България! - казва пред ДУМА бившият хърватски премиер

/ брой: 286

Ядранка Косор e първата жена премиер на бившата югославска република Хърватия, която е независима от 1991 г. Тя е родена на 1 юли 1953 година в Липик. Завършва право в Загребския университет и от 1972 г. работи като журналист. През 1995-а става зам.-председател на ХДЗ и е избрана за депутат. През 2003 г. става министър на семейството, ветераните и солидарността между поколенията в правителството на Иво Санадер. През 2005 г. е кандидат за президент на ХДЗ, като губи на втори тур от Стипе Месич. След оттеглянето на Санадер през юли 2009 г. оглавява партията и правителството. След поредица корупционни скандали и непопулярни икономически мерки през декември 2011 г. ХДЗ губи изборите, след което самата Косор единодушно е изключена от партията.
Косор е самотна майка и е автор на две стихосбирки и две книги за войната в Хърватия през 1991-1995 г.


- Как оценявате политическата и икономическа ситуация в Хърватска?
- Труден въпрос. Икономическото положение не е добро. Макроикономическите показатели определено не са добри. За съжаление, само през тази година правителството беше принудено да направи две поправки в Закона за бюджета, което показва, че самият бюджет не е бил добре балансиран. През следващата година ще имаме дори планиран огромен дефицит, а по всичко личи, че и през тази година няма да имаме икономически ръст. Като бивш премиер не бих искала да критикувам правителството, тъй като съм била в същото положение, но искам да подчертая, че като следствие от икономическото положение е и напрегнатата политическа обстановка в Хърватска. Ето например, имахме референдум по въпроса за брака, върви дебат за промяна на конституцията, политически несъгласия по въпросите за правата на малцинствата... За съжаление, вместо еуфория от членството на страната ни в ЕС от 1 юли т. г., ние повече се занимаваме с миналото на страната ни, а не гледаме към нейното бъдеще.
- Как се справя настоящото хърватско правителство?
- Смятам, че правителството ще изкара своя пълен мандат до края му, т. е. още две години, независимо от резултатите от изборите за Европарламент през следващата 2014 година. Правителството и премиерът Зоран Миланович имат категоричната подкрепа на парламентарното мнозинство. По отношение на изборите за депутати в Европарламента смятам, че ситуацията ще бъде същата, както и на миналите такива (проведени непосредствено преди членството на Хърватска в ЕС през пролетта на т.г. - бел. авт.) - без особена активност на гласоподавателите. Но изобщо не съм сигурна дали Миланович ще остане премиер и след следващите парламентарни избори.
- Вие изнесохте главната тежест на преговорния процес на Хърватска с ЕС. След което имахте несполуки с вашата бивша партия ХДЗ (Хърватска демократична общност). Как виждате вашето политическо бъдеще занапред?
- Много труден въпрос. Ако искате, ми вярвайте, но все още не размишлявам по този въпрос. Опитвам се да излекувам раните, нанесени ми през тази година, и особено след вътрешнопартийните избори в ХДЗ (на които Косор е сменена от лидерското място в партията, а впоследствие и изключена от ХДЗ - бел. авт.). Въпреки, че деблокирах и завърших на практика преговорите за членство в ЕС, новият лидер на ХДЗ реши да ме изхвърли от партията. Така че все още искам да заздравеят раните... В парламента съм и продължавам да работя активно. В политическата си кариера съм вземала решенията си буквално ад хок, така че предполагам, че и този път ще бъде така. Но смятам, че все още мога да бъда полезна за страната си, имам огромен опит. Знаете ли, трудно е, когато някой, който е бил партиен лидер, премиер и т.н., сега да търси подслон при друга партия. Мисля си, че както всичко досега в живота ми, и този път ще се случи нещо изненадващо, което да предопредели хода на политическата и жизнената ми кариера. С ХДЗ окончателно съм завършила.
- Как стои Хърватска във външнополитически аспект?
- За съжаление не особено добре. Премиерът Миланович не успя да развие наследството, което му беше оставено от предишното правителство. Но имаме чудесен президент, който умело балансира във външната политика и благодарение на него все още успяваме да поддържаме едни коректни отношения с партньорите ни както от ЕС, така и с останалите външнополитически фактори.
- Какви са вашите впечатления от България? Посещавали сте страната ни за времето, когато бяхте премиер.
- Впечатленията ми са повече от отлични! България е една много красива страна и хората са приятни и дружелюбни. Ако имам възможност, отново бих посетила страната ви.

Повишават пътните такси за камионите

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 201

Бизнес и синдикати на общ протест срещу скъпия ток

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 201

Правителството ще тегли още 500 млн. заем

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 201

Макрон иска шест нови ядрени централи

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 201

Опозицията в РСМ води на местния вот

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 201

Полша клекна пред Брюксел

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 201

Протести в Ливан срещу действията на "Хизбула"

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 201

Лечение

автор:Павлета Давидова

visibility 277

/ брой: 201

История от камъчета

автор:Велиана Христова

visibility 281

/ брой: 201

Човек, пълен с добрини

автор:Димитър Копривленски

visibility 271

/ брой: 201

Радев е гарант за промяната

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ