03 Октомври 2022понеделник20:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще има разкъсана средна и висока облачност, която след обяд ще се вплътнява. Привечер и през нощта срещу неделя в Западна и в Централна България ще има краткотрайни валежи от дъжд, на отделни места - временно интензивни и значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен югозападен вятър. Топло, с максимални температури между 27° и 32°, в София - около 28°. Днес ще има разкъсана средна и висока облачност, която след обяд ще се вплътнява. Привечер и през нощта срещу неделя в Западна и в Централна България ще има краткотрайни валежи от дъжд, на отделни места - временно интензивни и значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен югозападен вятър. Топло, с максимални температури между 27° и 32°, в София - около 28°.

От БСП алармират:

Всеки трети младеж е без работа

Левицата внесе поправки в три закона, категорична е, че може да се намери работа поне на 20 000 млади хора

/ брой: 57

автор:Искра Милева

visibility 1296

"Всеки трети младеж в страната е без работа. Повече от месец чакаме социалният министър Тотю Младенов да се появи в парламента и да отговори какви мерки ще предприеме правителството за младежката безработица", заяви вчера социалистът Драгомир Стойнев. Той предположи, че Младенов не идва в Народното събрание, тъй като правителството не може да предложи нищо по проблема.
Стойнев изнесе още потресаващи цифри, според които за 2010 г. 10 000 млади хора са сменили адресната си регистрация, т.е. са напуснали страната. За сравнение, през 2008 г. те са едва 1000.
Младите хора между 15 и 24 години са близо 26% от населението на страната и са ценен ресурс за развитието на държавата и икономиката, каза  Стойнев. В последните години младежката безработица се е увеличила с 10 пункта и по този начин България излиза на първо място по ръст. Няма друга такава държава в Европа - страната е на първо място по млади хора, които нито работят, нито учат, каза депутатът от КБ. Друг стряскащ факт е, че през учебната 2011 г. едва 80% са завършили средно образование. Затова БСП апелира за спешни мерки на правителството за справяне с младежката безработица.
В момента могат да бъдат разкрити поне 20 000 работни места за млади хора, подчерта Емилия Масларова. Тя съобщи, че Коалиция за България е внесла поправки в три закона, с които да се вземат мерки срещу младежката безработица. В Закона за насърчаване на заетостта се предлага всеки работодател, който наеме младеж до 29-годишна възраст, да бъде освободен 6 месеца от плащане на осигурителни вноски, като ще бъде задължен да го наеме за още 6 месеца.
Коалиция за България предлага с промени в Кодекса за социално осигуряване времето за получаване на висше образование да се зачита за трудов стаж, без да се откупува. Третата промяна, която искат от левицата, е в Закона за корпоративното подоходно облагане. Идеята е работодателят да има право да намали счетоводния си финансов резултат, когато е предоставил стипендия на ученик или студент между 12 и 24 месеца в последните 2 години преди завършването, както и професията им да има приложение в съответното предприятие. В случай, че данъчно задълженото лице не предостави възможност за работа за периода, през който са намалени данъците, той трябва да върне намалението, приспаднато от неговото данъчно задължение. От данъчна тежест се освобождава размерът на стипендията.
Веднага след изявлението на БСП от ГЕРБ се опитаха да отговорят, но се оплетоха в реплики, че БСП си играе със страховете на хората и че отваряла кутията с предизборни илюзии за младите. В същото време от управляващата партия не успяха да дадат конкретни данни какво предприемат срещу младежката безработица.


В ГЕРБ смятат, че в по-голямата си част безработните младежи у нас са от "маргиналните" групи. Това стана ясно от изявление на депутати от партията в отговор на оповестени критики от БСП за ръст на безработицата у нас.
Данните и начинът и на изнасяне от Стойнев обаче бяха определени от депутата от ГЕРБ Ирена Соколова като "спекулиране с цифрите". От регистрираните млади хора без работа само десет на сто са с висше образование или докторантури. „Останалите хора са маргиналните групи",  повтори отново тя и допълни, че програмите за насърчаване на заетостта са насочени натам.

Промишленото производство в Русия се ускорява

автор:Дума

visibility 304

БНБ вдигна основния лихвен процент за пръв път от 2016 г.

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 191

1,4 млрд. лв. печалба на банките за първите осем месеца

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 191

Бюджетният излишък се сви с над 600 млн. лв.

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 191

За зимата - в Африка

автор:Дума

visibility 276

/ брой: 191

Иван Цанков: Нужно е стабилно и работещо правителство

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 191

Двойни стандарти и цинизъм

автор:Велизар Енчев

visibility 486

/ брой: 191

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ