24 Юли 2021събота04:20 ч.

От БСП алармират:

Всеки трети младеж е без работа

Левицата внесе поправки в три закона, категорична е, че може да се намери работа поне на 20 000 млади хора

/ брой: 57

автор:Искра Милева

visibility 1278

"Всеки трети младеж в страната е без работа. Повече от месец чакаме социалният министър Тотю Младенов да се появи в парламента и да отговори какви мерки ще предприеме правителството за младежката безработица", заяви вчера социалистът Драгомир Стойнев. Той предположи, че Младенов не идва в Народното събрание, тъй като правителството не може да предложи нищо по проблема.
Стойнев изнесе още потресаващи цифри, според които за 2010 г. 10 000 млади хора са сменили адресната си регистрация, т.е. са напуснали страната. За сравнение, през 2008 г. те са едва 1000.
Младите хора между 15 и 24 години са близо 26% от населението на страната и са ценен ресурс за развитието на държавата и икономиката, каза  Стойнев. В последните години младежката безработица се е увеличила с 10 пункта и по този начин България излиза на първо място по ръст. Няма друга такава държава в Европа - страната е на първо място по млади хора, които нито работят, нито учат, каза депутатът от КБ. Друг стряскащ факт е, че през учебната 2011 г. едва 80% са завършили средно образование. Затова БСП апелира за спешни мерки на правителството за справяне с младежката безработица.
В момента могат да бъдат разкрити поне 20 000 работни места за млади хора, подчерта Емилия Масларова. Тя съобщи, че Коалиция за България е внесла поправки в три закона, с които да се вземат мерки срещу младежката безработица. В Закона за насърчаване на заетостта се предлага всеки работодател, който наеме младеж до 29-годишна възраст, да бъде освободен 6 месеца от плащане на осигурителни вноски, като ще бъде задължен да го наеме за още 6 месеца.
Коалиция за България предлага с промени в Кодекса за социално осигуряване времето за получаване на висше образование да се зачита за трудов стаж, без да се откупува. Третата промяна, която искат от левицата, е в Закона за корпоративното подоходно облагане. Идеята е работодателят да има право да намали счетоводния си финансов резултат, когато е предоставил стипендия на ученик или студент между 12 и 24 месеца в последните 2 години преди завършването, както и професията им да има приложение в съответното предприятие. В случай, че данъчно задълженото лице не предостави възможност за работа за периода, през който са намалени данъците, той трябва да върне намалението, приспаднато от неговото данъчно задължение. От данъчна тежест се освобождава размерът на стипендията.
Веднага след изявлението на БСП от ГЕРБ се опитаха да отговорят, но се оплетоха в реплики, че БСП си играе със страховете на хората и че отваряла кутията с предизборни илюзии за младите. В същото време от управляващата партия не успяха да дадат конкретни данни какво предприемат срещу младежката безработица.


В ГЕРБ смятат, че в по-голямата си част безработните младежи у нас са от "маргиналните" групи. Това стана ясно от изявление на депутати от партията в отговор на оповестени критики от БСП за ръст на безработицата у нас.
Данните и начинът и на изнасяне от Стойнев обаче бяха определени от депутата от ГЕРБ Ирена Соколова като "спекулиране с цифрите". От регистрираните млади хора без работа само десет на сто са с висше образование или докторантури. „Останалите хора са маргиналните групи",  повтори отново тя и допълни, че програмите за насърчаване на заетостта са насочени натам.

Освободено е ръководството на БЕХ

автор:Дума

visibility 184

Очакват 2% годишна инфлация

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 140

Купуваме по-скъпи телевизори на изплащане

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 140

Италия въвежда зелени пропуски за ваксинирани

автор:Дума

visibility 240

Заев пожела на Албания успех по пътя към Евросъюза

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 140

Варшава: Русия победи в спора за "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 405

/ брой: 140

Нови бежански вълни в Северна Африка

автор:Дума

visibility 1659

/ брой: 140

Последна въздишка

автор:Ина Михайлова

visibility 1331

/ брой: 140

Злодеите разстрелват поетите заради песните им

visibility 505

/ брой: 140

Федерализиране или разделяне на Украйна?

автор:Чавдар Добрев

visibility 228

/ брой: 140

Арогантност

автор:Деси Велева

visibility 328

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ