25 Октомври 2020неделя13:43 ч.

Всичко е под контрол - подслушва се и се записва

Младен Алексиев поставя пиесата на Фредерик Зонтаг "Под контрол" в Малък градски театър "Зад канала"

/ брой: 42

автор:Светлана Панчева

visibility 1464

Във време на широко разпространен надзор, подкрепящи и противопоставящи се на режима се следят едни други в атмосфера на непрестанна параноя, която поражда и някои сериозни отклонения в идентичността и поведението. Не са ли те всъщност просто актьори в телевизионен сериал?
В двадесет и две кратки сцени пиесата на младия френски драматург Фредерик Зонтаг "Под контрол" описва един свят, където реалността и фикцията не могат да бъдат разграничени ясно и където политиката и забавлението са неразривно свързани. Главната героиня в пиесата на Зонтаг, написана през 2009 г., е жена, която изведнъж решава, че целият й живот не е нищо повече от телевизионен сериал, който без нейно знание снимат от доста време. Като резултат от това колкото реално, толкова въображаемо, а може би не, усещане, започва да й се струва, че нищо от това, което е смятала за истинско и реално, не е съвсем такова. А то може би наистина не е.

Всеки разпитва всеки - Евгени Будинов и Иван Петрушинов

Режисьорът Младен Алексиев вижда света на героите на Зонтаг като мрачно сиво-черно пространство, където всичко и всички са наблюдавани, подслушвани, записвани и разпитвани. В двойственото сценично пространство, изградено от сценографията на Евгения Сърбева, почти всичко е дублирано от своя виртуален образ. А и действащите лица в тази многозначна история, развиваща се на границата на реалното и сънуваните кошмари, съществуват поне в два образа - реален и мултиплициран от записващите устройства. Ирини Жамбонас е жената, която мисли, че животът й е сериал, Илка Зафирова е жената, която се бори за деня на сълзите и жената с пушката, Светлана Янчева е блокираната жена и жената, която се бори против деня на сълзите, Христина Караиванова е жената, която вярва. А Иван Петрушинов, освен разпитващ, е и мъжът с пушката и преводачът, Емил Котев е този, който в крайна сметка успява да ви разтревожи, и човекът, който сам се надзирава, Пенко Господинов е мъжът, който се оказва там случайно, а Евгени Будинов и Александър Кадиев са говорителите на невидимия управник.
Ако борците за справедливост и свобода бяха така добре организирани като противниците си, човешката история щеше да изглежда по друг начин. Ако милионите хора бяха излезли на улиците, за да защитават основните си права, нямаше да се стигне до законите за следене и контрол през последните години. Задача на всеки гражданин е да проверява редовно дали там, където на етикета пише свобода, вътре наистина има свобода - такива са идеите и внушенията на тази удивително съвременна и всеобщо значима пиеса. 

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 918

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 532

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 516

/ брой: 201

Протести в Полша

автор:Дума

visibility 0

Безредици в Рим

автор:Дума

visibility 69

Чехия регистрира 1000 смъртни случая за две седмици

автор:Дума

visibility 107

Туск: Борисов е в беда. Допусна грешки, но е демократ

автор:Дума

visibility 106

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 856

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1353

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 556

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ