14 Август 2022неделя10:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Западна България облачността ще е значителна, след обяд купесто-дъждовна. На много места там ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Има условия и за градушки. В източните райони ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 26° и 31°, в София - около 25°. Днес над Западна България облачността ще е значителна, след обяд купесто-дъждовна. На много места там ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Има условия и за градушки. В източните райони ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 26° и 31°, в София - около 25°.

Зелена планета

Всичко от дърво - това ли е бъдещето на света

В Швеция вдигат "небостъргачи" с живот поне 50 години, които издържат на вятър, студ, дъжд, огън

/ брой: 185

автор:Деси Велева

visibility 2823

Може ли да се живее без парно, без отопление на ток или без печка на дърва? "В България е невъзможно", биха казали всички. А в Швеция? "Това вече е съвсем нереално", ще бъде единственият отговор. Но не и правилният. Защото в северната държава от години се опитват да живеят по този "нереален" начин. Колкото и да е странно, именно в Скандинавия са решили, че може да се живее на топло, без да се замърсява природата. Там се създават високи сгради само от дърво, в които топлината идва не от специален източник, а само от телесната топлина и от излъчването на електрическите уреди. Екологичносъобразени конструкции, ефективност и спестовност в строителството на домовете ни са далечни определения, към които българите ще се стремят още десетилетия.


Правителството на Швеция е приело специална стратегия за пестене на енергия, за намаляване на производството на въглероден диоксид и за активното използване на повече дървен материал в строителството. Затова и през последните 2-3 години се отбелязва бум в издигането не само на ниски дървени къщи, но и на високи постройки от няколко етажа, които са изградени единствено от естествения материал.
Пикът в дървеното строителството идва след десетилетия на вето в тази сфера. Забраната за строеж на високи сгради от този материал е наложена след опустошителни пожари през ХIХ век. Пламъци унищожават целия град Карлскруна, с което се слага началото на дълъг период на предпазливост към издигането на дървени "небостъргачи". След изчезването на страха от огъня идва и бурното развитие на това специфично строителство.
В момента то е концентрирано във Ваксьо, който не случайно е обявен за един от най-зелените градове в света. Намира се в Южна Швеция, а регионът се слави като най-богатия на дървен материал. Само там са регистрирани 1600 компании, работещи в областта на горската индустрия. Те са подпомагани дори от местния университет със собствена програма за научни изследвания.


8-етажни сгради само от естествени материали

Сега строителите и инженерите активно работят върху енергоспестяващи и рационални блокове с множество апартаменти. Идеята им е чрез пречистване на водите и система за рециклиране на отпадъците високите къщи от дърво да намалят производството на въглероден диоксид поне 13 пъти в сравнение с използването на традиционните материали. Още преди да започне строителството на високи дървени сгради, са направени изчисления, според които от строежа на няколко четириетажни сгради ще бъдат спестени тонове въглероден диоксид. Те ще са достатъчни за 200 въздушни полета от Стокхолм до Банкок.
Шведските специалисти са съсредоточили усилията си в строежа на няколко 8-етажни блока в местността Вале. Всеки от тях има по 32 самостоятелни апартамента с уникални характеристики. Те са определени за "пасивни", тъй като са без традиционната система за отопление. Прозорците в жилищата са идеално изолирани и топлината от изходящия въздух се възстановява, за да се намали и количеството енергия. Търсеният резултат изглежда на пръв поглед утопичен - топлината, която се произвежда от телата на хората в апартаментите, от домакинските уреди и от лампите, да бъде достатъчна за отопление. Така вместо да ползват печки, обитателите ще разчитат на себе си, на ютията, на готварската печка и дори на хладилника.
 За получаването на топла вода пък ще се използва слънчева енергия и биогорива. Предвидено е вентилацията да се осъществява с помощта на безшумна система. За да се постигне максимална ефективност в поведението на живеещите в блоковете, всеки апартамент ще е оборудван с индивидуална система за измерване на консумираната студена и топла вода и на потреблението на електроенергия. Така човек ще вижда в момента колко ток е използвал и ще ограничи бъдещото си потребление. 

50 години живот за блоковете на север

Трудно е да си представим как изцяло дървени постройки ще издържат на вятър, студ, дъждове. Строителите обаче са предвидили всички природни явления, които могат на повредят "небостъргачите". Те са използвали специални покрития, подсилили са дървото, за да издържа дори на огън. Естествено къщите на бъдещето са шумоизолирани, а вибрациите от ежедневните дейности са заглушени. Специалистите са категорични, че животът на постройките е минимум 50 години.
Не само за ефективността и удобството са помислили строителите във Вексьо. Кварталът с новите сгради е разположен между центъра на града и местния университет и е с гледка към езеро, но в същото време е в близост до главен път. Така обитателите ще могат да седят на балконите си и да се наслаждават на гледката, без да са отдалечени напълно от цивилизацията. От своя страна езерото може да се превърне и в източник на топлина за сауните им.
Дървените сгради във Вале са само отправна точка за по-мащабен проект за създаването на цяла област от дървени жилища. Целта на местната индустрия и на хората е Ваксьо да стане свободен от изкопаеми горива.


Автомобили от клен и шперплат вдигат 90 и дори 390 км/ч

Дървото съвсем не е запазен материал за жилищни постройки. То става все по-модерно при изработването на превозни средства като автомобили и велосипеди. Както може да се очаква, Япония е сред пионерите в създаването на кола изцяло от дървен материал. Тя тежи цели 390 кг и струва 32 500 долара. Въпреки странния си външен вид автомобилът е способен да вдигне до 90 км/ч.
Основният плюс на автомобила е, че е направен от екоматериал. Така след като се бракува, колата няма с нищо да замърси околната среда. Освен купето от дърво са още рамата и дори джантите на превозното средство.
За разлика от скромните възможности на японския си събрат една америанска кола показа, че може да достигне нереални скорости. "Сплинтър" се нарича първият суперавтомобил в света, който е по-бърз дори от поршето. 8-цилиндровият двигател на спортното возило е с мощност 700 конски сили и постига изумителна максимална скорост от 384 км/час! Освен това може да се ускори от 0 до 100 км/час за около 3 секунди. Превозното средство е двуместно и е изработено от комбинация от кленова дървесина, шперплат и материалът МДФ. Теглото също е завидно - 1134 кг. Шасито на 4,5-метровата кола е облицовано с ламинирано дърво, джантите също са дървени, а амортисьорите са от ствола на портокал.
Не случайно дизайнерът Джо Хармън от Северна Каролина заявява, че дървесината е изумителен материал за работа. Съотношението между неговата сила и маса е по-добро, отколкото при алуминия или стоманата. Гъвкавостта му пък позволява използването на различни конструкционни техники, коментира Хармън. Според него това е суперкола, която разрушава границите и доказва потенциала на дървото като материал.


Колело без парче метал

Докато едно превозно средство като автомобила например няма как да бъде изработено изцяло от дърво, това не важи за велосипедите.
100% дървено колело, наречено "Сплинтър байк", няма нито един метален, каучуков или пласмасов елемент, а всички части от конструкцията му са скрепени с лепило.
 Сериозната работа за осъществяването на идеята започва по несериозен повод. Колелото е резултат от бас между дърводелеца Майк Томпсън и приятеля му Джеймс Тъли. Докато гледали колоездачна обиколка на Великобритания, Майкъл заявил, че може да направи каквото и да е от дърво, докато Джеймс нарекъл твърдението му блъф. Така след 1000 часа работа, значителни умения и изобретателност "Сплинтър байк" става готов за използване съвсем скоро след това.
За дърводелеца било най-трудно да измисли, как да направи верига без метални елементи. Затова направо я премахва и вместо нея използва система от задвижване чрез шест зъбни колела с по 128 зъба. Колелото тежи цели 31 кг, но няма спирачки и може да развие скорост до 50 км/ч. Затова и се смята за не много практично, но пък има шанс да спечели конкурс за оригинално постижение на инженерната мисъл.

Руският отговор на Бурж ал Араб

Къща в Русия беше кандидат за най-високата дървена постройка в света, въпреки че собственикът й никога не е претендирал за книгата на Гинес. 13-етажният дом в Архангелск бе руският отговор на най-забележителния небостъргач в света - Бурж ал Араб, шегуват се местните жители. Преди три години обаче  забележителният "небостъргач" бе срутен от властите заради липса на разрешителни за строеж и опасност от пожар.
Дървената къща е дело на 60-годишния бивш престъпник Николай Сутягин и за него тя е осмото чудо на света. Той започва амбициозното си творение още през 1992 г. и така и не го завършва. Първоначалната му идея е да издигне двуетажна къща. Така Сутягин смята, че ще утвърди статута си на най-богат жител в града, където всички къщи били на един етаж. По време на работата си обаче руснакът си припомня за свои обиколки из Япония и Норвегия и за това как там рационално използват таванската част на къщите си. Тогава сякаш между другото надстроява три етажа на започнатата ниска къща. Постепенно се появяват етаж след етаж, докато Сутягин е арестуван. Съдът го обвинява в рекет и така руснакът попада за 4 години в затвора. През този период конкуренти и съдружници разграбват парите му, унищожават пет от автомобилите му и разхвърлят строителната му техника.
Преди събарянето на сградата Николай живее в четири лошо отоплени стаи заедно със своята съпруга. Сега не е ясно къде се приютяват двамата. Много хора обаче продължават да смятат, че уникалната постройка не е трябвало да се срутва, тъй като е привличала туристи и е била символ на града им.
На другия край на света още една частна къща се превъръща в интересен туристически обект. Тя не просто е направена от дърво, но е построена около дървета, чийто стволове влизат в антрето, в някои стаи, а клоните им се провират през прозорците към балконите. Известна е под името "Министърс трийхаус" и меко казано е чудата с изумителната си структура. Къщата се намира в Кросвил, Тенеси, в САЩ, и е построена от Хорас Бърджис. През 1993 г. той чува Господ да му казва, че ако му издигне къща от дърво, никога няма да му липсва материал. Вдъхновен от разговора си Бърджис започва година след година да строи дома си. Той прикрепва къщата си към 80-метров дъб с 12-метров диаметър и към още 6 по-малки дъба. Така за 14 години той построява 97-метровия си дом само за 12 000 долара и действително никога не му липсва материал.
Сега в него има баскетболно игрище и параклис на третия етаж и тежаща половин тон камбанария на върха на сградата над луксозен апартамент. Монументалната постройка има 80 стаи и в истински южняшки стил е заобиколена от веранда. Самата структура сякаш се колебае между това да бъде строго организирана и напиращите от всеки ъгъл случайност, хаос и нестабилност, коментират архитекти.
Това е божи дом и всеки е добре дошъл, е мотото на Бърджис. Въпреки някои проблеми с вандалите той успява да поддържа "трийхаус" и все повече да подобрява състоянието й.

От "Костенурката" до компютъра

Невероятно, но факт - и подводница може да бъде изработена от дърво. Тя е създадена през далечната 1776 г. от Дейвид Бушнел в САЩ и е наречена "Костенурка". Подводницата е първата, използвана за военни цели по времето на американската революция срещу британските военни кораби.
Дървената "Костенурка" е била предвидена за един човек и се захранвала на ръка с обърнати пропелери. Подхождала е към вражеските кораби частично потопена и е трябвало да прикрепи експлозивите за корпуса на корабите.
Докато преди 240 години американецът не е имал друг избор и е използвал дърво за направата й, днес все повече изобретатели и творци се връщат към дървото, изоставяйки съвременните материали. Един от тях е Марлис Ромбърг, който винаги е бил във война с масовата употреба на пласмасата и алуминия. Затова младият рационализатор изработва компютър, монитор, мишка и гравирана клавиатура от дърво. Те са истинско произведение на изкуството и са създадени, за да помогнат да се спаси Земята. Огромни тонове боклук от неразградими материали затрупват планетата, нека да използваме повече дърво и месинг, призовава дизайнерът.

 


Забележителният скутер, покрит от гладко лакирано дърво, е създаден от ръцете на португалския занаятчия Карлос Алберто. Неговата цел е произведението му да прилича на първия скутер в света, който се е появил през 1946 г. във фабриката на Енрико Пиаджо и е наречен "Веспа"


Това модерно изобретение, символ на техническия напредък, може да изглежда и като създадено преди няколко века. Компютър и дърво на пръв поглед ни се струват несъвместими понятия, но на практика те са обединени от младия дизайнер Марлис Ромбърг. Самото компютърно устройство, мониторът, мишката и клавиатурата са направени от първокачествен дървен материал Щипка от дърво с USB устройство е безспорно простичка, но оригинална идея. "Флашката" може удобно да се защипва за дрехите и дори да се превърне в декоративно украшение към всекидневния тоалет


Дървена електрическа крушка? Невъзможно. Всъщност е така, самата крушка е традиционна, но естетично е опакована в дървена решетка. За съжаление има едно неудобство - заради опаковката крушката свети по-слабо

Държавата дава 800 млн. лв. на "Булгаргаз"

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 156

Смениха шефа на АПИ

автор:Дума

visibility 449

/ брой: 156

НАП: Строители крият 480 млн. лв. данъци годишно

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 156

Трети сме по износ на ток в Европа

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 156

Осуетени атаки срещу Запорожката АЕЦ

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 156

Българите съживяват търговията в Одрин

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 156

Германия застрашена от нивото на Рейн

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 156

Украински заплахи

автор:Юри Михалков

visibility 159

/ брой: 156

Зануляване

автор:Марин Милашки

visibility 435

/ брой: 156

Ами ако Москва напълно спре доставките на газ?

автор:Дума

visibility 493

/ брой: 156

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ