22 Септември 2023петък18:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Вяра Емилова: Трябва работещо правителство с фокус към хората

Крайно време е да отвоюваме държавата си от пипалата на мафията, казва водачът на листата на "БСП за България" в Ловеч

/ брой: 188

автор:Нора Стоичкова

visibility 204

Интервю на Нора СТОИЧКОВА


"Колкото повече хора излязат да гласуват, толкова повече ще ограничат корпоративния и купения вот"

- Г-жо Емилова, доволна ли сте от хода на предизборната кампания?

- Впечатленията ми от срещите в цялата област са изключително позитивни: хората ни благодарят за постиженията в социалната сфера. Когато БСП влезе във властта, нашето намерение е да надградим постигнатото, за да увеличим адекватно доходите на хората и да направим България стабилна и социална държава. Държава, която се грижи за гражданите си, а не само за отделни групи от тях. 

- Подписахте писмо заедно с други водачи на листи на "БСП за България" до МВР във връзка с пресичане на купуването на гласове.

- Смятам, че купуването на гласове изкривява до крайност не само резултатите от изборите, но и отношението на българите към този процес. Когато това става посред бял ден, пред очите на хората, това ги обезверява и започват да гледат на изборите като на огромна фалшификация. В резултат избирателната активност пада до критични нива и по-голяма част от гражданите остават без политическо представителство.

Това е голям порок на българския политически процес и служебното правителство е призвано да вземе адекватни мерки, за да осигури честни и прозрачни избори. МВР и областните му дирекции познават достатъчно добре брокерите и биха могли да осуетят купуването на гласове. Призоваваме ги да си свършат работата.

- БСП предлага 10 мерки за първите 100 дни от управлението. Кои от тях считате за свой личен приоритет?

- Безспорно овладяването на цените на енергията и общата инфлация са сред най-важните от тях. Хората няма да могат да посрещнат спокойно зимата, ако не се сложи таван на цените на енергоносителите. Цените на тока, горивата и газа, заедно с транспорта, влизат в себестойността на всеки продукт или услуга и от изключително важно значение е техните стойности да са поносими за битовите потребители и бизнеса. Това създава предвидимост за бизнес планирането и допринася за стабилността на икономиката.  

Преди няколко дни стана ясно, че ЕК потвърждава мерките, предложени от БСП, и една от тях е таван на цените. Но тази мярка трябва да се съпътства с усилен контрол на търговията, за да се избегне спекулата и да не се създадат изкуствени дефицити на стоките от първа необходимост и рязко нарастване на цените. Припомням още и мярката на БСП за 0% ДДС за хляба, което задържа цената на хляба. 

Освен това училищата, читалищата и болниците не могат да бъдат на свободния пазар на ток. Те са на издръжка на общините и не са икономически субекти. Създадоха се огромни проблеми с недомислията на ГЕРБ, които с лека ръка ги "уредиха" да купуват скъп и прескъп ток. Една от нашите първи задачи е да отидат на регулирания пазар на ток.

Същевременно трябва да помислим и за бизнеса, за да няма фалити и хора, оставени без работа. Предлагаме компенсацията на бизнеса за скъпия ток да продължи. Средствата ще дойдат от свръхпечалбите на енергийните дружества, т.е. при тези, от които са взети. И още - смятаме, че не е справедливо да се изземат свръхпечалбите само от държавните дружества. Тази мярка трябва да засяга и частната енергетика. 

Също така предлагаме и програма за компенсации на цената на газа, както направихме с тока. Осигуряване на евтини и гарантирани доставки на газ, включително и подновяване на преговорите с "Газпром".

- Какви конкретни мерки има в програмата на БСП за хората?

- Индексацията на доходите е друг голям приоритет на БСП. Става въпрос не само за пенсиите, но и на другите уязвими групи от населението. Успяхме да изплатим на повече от 260 000 домакинства целева помощ за отопление през зимния сезон 2021/2022. Увеличихме месечната финансова подкрепа за хората с увреждания. Повишихме средствата за предоставяне на лична помощ с 223,5 млн. лв. Увеличихме парите за подкрепа на хората с увреждания с над 280 млн. лв. 

Младите са основен фокус на нашите социални политики. Направихме детските ясли и градини безплатни от 1 април т.г. Смятаме да надградим тази мярка, като направим и безплатни учебниците до 12 клас. Лекарствата за деца до 14 г. също ще станат безплатни. Предвиждаме и нулев данък от труда до 26-годишна възраст. А за хората, които имат репродуктивни проблеми, но искат деца, ще направим и инвитро процедурите безплатни.

Като първа стъпка за въвеждане на прогресивен данък, предвиждаме да се въведе необлагаем минимум. Предлагаме също от 1 януари 2023 г. минималната работна заплата да се определя по нов механизъм и стойността й трябва да стане около 50 на сто от средната заплата.

- Ще има ли преизчисление на пенсиите от 1 октомври?

- Да, ще има. Това е прието с актуализацията на бюджета и там има разчетени средства за тях. Мярката засяга над 700 000 "стари" пенсии, които ще получат около 15% увеличение. Така правим сериозна крачка към "сближаването" на размера на доходите на възрастните хора. Средната пенсия ще стане около 710 лв.

Tова, което обещахме на българските граждани и на нашите избиратели, на 80% e реализирано и с чисто лице се явяваме пред хората. Сега нашият фокус е предимно стабилна икономика и повече социални мерки за българските граждани.

Не трябва да се забравя, че социалните мерки, приети до този момент, се дължат на редовното правителство, но те се осъществиха благодарение на БСП, която бе социалният стълб в кабинета "Петков". Не трябва да се забравя и неоспоримият положителен резултат, регистриран от "Евростат" - само за 7 месеца България стана първа по ръст на индустриално производство в Съюза и четвърта по растеж на БВП.

- Какви са намеренията на БСП по отношение на АЕЦ "Белене?

- Изграждането на Втора атомна е наш неизбежен приоритет. Това е от ключово значение за развитието не само на областите Плевен и Ловеч, но и на цялата страна. Ако централата работеше в момента, нямаше да говорим само за 1,6 млрд. лв. печалба от АЕЦ "Козлодуй". Печалбата щеше да е удвоена и щяхме да разполагаме с повече средства за вдигане на пенсии и доходи, за помощи на уязвимите групи. А бизнесът в регионите щеше да получи сериозен тласък. 10 000 души щяха да имат работа, а още поне 200 000 щяха да са ангажирани в съпътстващи дейности на Втора атомна. 

- Кои са приоритетите Ви като народен представител от Ловешка област?

- Отваряне за целогодишна проходимост на прохода Троян-Кърнаре. Поели сме инициативи за изграждане на спортна зала в Троян, подпомагане на спорта в Ловеч, много е важно да бъде довършена и автомагистрала "Хемус". Трябва да се развива и туризмът заради забележителностите в региона с разработване на цялостен туристически продукт, който да представя областта пред България и света.

- Каква е позицията на БСП по отношение на конфликта в Украйна?

- Ние потвърждаваме позицията си, че България не трябва да предприема никакви действия, които могат да я въвлекат във военния конфликт. Подкрепяме политическия диалог и търсенето на дипломатически решения за гарантиране на траен мир в Украйна. Призоваваме за спиране на военните действия и преговори между страните. Продължаващото подклаждане на конфликта с нови сили и въоръжение води до безизходица и нарастващи заплахи, включително и за България.

- Защо трябва да се гласува на изборите?

- Българските граждани да излязат и да гласуват, за да има работещо правителство. Чувам, че тече мантра в обществото, според която не трябва да се гласува, за да накажем политиците. Това не е наказание за политиците, а за цялата държава.

Призовавам хората да излязат и да гласуват за тези, които успяха да свършат нещо в 47-ото Народно събрание, да съдят по делата, а не по празните приказки. Всеки вот струва на държавата 70 млн. лв. - средства, които могат да бъдат използвани за различни социални нужди, вместо да се хвърлят с лека ръка по няколко пъти на година.

Колкото повече хора излязат да гласуват, толкова повече ще ограничат корпоративния и купения вот, които вкарват в парламента марионетките на частни интереси и на мафията. Крайно време е да отвоюваме държавата си от пипалата на мафията.

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

Корнелия Нинова: Честит празник, българи!

автор:Дума

visibility 240

Издирват изчезнала 77-годишна жена край Чепеларе

автор:Дума

visibility 234

Комисия ще проверява машините за вота

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 184

Ваучерите за храна стават електронни

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 184

НАП сменя сметките за плащане на данъци и осигуровки

автор:Дума

visibility 276

/ брой: 184

България и Румъния представят Дунав мост 3 в Брюксел

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 184

Няма да проверяват фондациите за пране на пари

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 184

Полша спира доставките на оръжие за Украйна

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 184

Отложиха делото за побоя над Пендиков

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 184

Сърбия иска заседание в ООН за Косово

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 184

Кипърската църква подкрепи сексуалното образование

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 184

От нас зависи

автор:Ина Михайлова

visibility 205

/ брой: 184

Кухи обещания

автор:Евгени Гаврилов

visibility 211

/ брой: 184

Футболът копае дъното

автор:Марин Милашки

visibility 211

/ брой: 184

Липсва стратегия за българската ядрената енергетика

visibility 205

/ брой: 184

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ