01 Юни 2020понеделник03:22 ч.

От редактора

Вярната посока

/ брой: 175

автор:Борис Данков

visibility 1420

Само след броени дни се открива Националният фолклорен събор "Копривщица' 2015", в който се очаква да участват близо 20 000 певци, танцьори и инструменталисти. Така 50 години след първия  Копривщенски събор, състоял се през 1965 г., красивият възрожденски град отново ще бъде огласен от екота на народните песни и ритъма на българските хора и ръченици. Преди 50 години акад. Петко Стайнов, Анна Каменова, Атанас Душков и Петко Теофилов поставят началото на този внушителен празник на националната ни самобитност и автентичния българския дух, който по-късно заслужено си спечели авторитета на една от най-представителните фолклорни изяви.
Преди броени дни, след прекъсване от девет години, се състоя отново и Съборът на народното творчество в Рожен, който потвърди колко жизнена и жива е традицията на българското национално изкуство. Десетки са вече, да не кажем стотици, различните международни и национални фолклорни фестивали и празници в страната, превърнали се в естествена необходимост, в място за творческа изява и развитие, за съхранение на националната ни самобитност. Набраха и продължават да набират скорост оригиналните инициативи като най-дългото българско хоро за Гинес на народния певец Илия Луков; масовото надиграване, организирано от  ръководителя на ансамбъл "Българе" Петко Атанасов и редица други инициативи за  събуждане на интерес в младото поколение към фолклорното ни изкуство.
Посоката е вярна. Но какво правят през това време културните институции и българската държава за мотивиране и стимулиране на интереса към фолклорното наследство? Ако се доверим на сводките от дирекция "Нематериално културно наследство" на Министерството на културата, ще установим, че дейността на въпросната дирекция се свежда преди всичко до... "координиране на политиката на ведомството по отношение на читалищата, любителското творчество и етническите общности".  А иначе всичко е застинало в утвърдените през 2011 г. "правила за реализиране на целеви програми за подкрепа на любителското творчество." Като се изключи финансирането на представителните прояви, останалите фолклорни фестивали могат да разчитат единствено на "дребни трохи" от бюджетите на областите и общините. Политика ли? Да, политика, но каква...
 

Почина Христо Явашев

автор:Дума

visibility 9

България е сред най-пострадалите в ЕС от КОВИД-19

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 101

Парите за пътеката за КОВИД-19 не стигат

автор:Аида Паникян

visibility 104

/ брой: 101

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 101

Държавата ще разширява тол системата

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 101

Малки хотелиери искат оставката на Ангелкова

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 101

Бюджетът е с излишък от 1,3 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 101

Екипажът на "Дракон" влезе в МКС

автор:Дума

visibility 42

Полицай българин е ранен в САЩ

автор:Дума

visibility 150

Безредици и хаос заляха САЩ след смъртта на афроамериканец

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 101

Русия разобличи обвинения на Вашингтон

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 101

Докога ще спекулират с търпението ни?

автор:Олга Маркова

visibility 131

/ брой: 101

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 101

Македонизъм

автор:Велиана Христова

visibility 160

/ брой: 101

Датата

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ