21 Октомври 2019понеделник17:38 ч.

От редактора

Вземете си "Музейко", оставете ни Ян Бибиян

/ брой: 199

автор:Борис Данков

visibility 10423

Още към темата за американската детска игротека "Музейко" от 26 млн. лева, която правителството на САЩ великодушно е подарило "безвъзмездно" на България (повече подробности виж на стр. 21 в "Пегас"). А иначе за сведение на сведущите (и несведущите) според една от най-новите статистики (публикувана във в. "Капитал" от март т.г.) у нас в дълбока бедност живеят 205 000 деца. Според друга, още по-нова статистика на УНИЦЕФ от юни т.г., броят на застрашените от бедност деца в страната ни е около 600 000 от всичко 1.3 млн. Както се казва, когато фактите говорят, и боговете мълчат.
А какво предлагат на нашите деца и страната ни от фондация "Америка за България"? Ами детска играчка "Музейко" за 26 млн. лева, която ще "образова" децата ни, като ние ще си плащаме 40 процента от това "безплатно" образование. По-точно, която ще "зарибява" децата ни с "ценностите" на американската "култура". Според създателите на тази игротека в следващите 4-5 години през нея трябва да преминат около 750 000 българчета. Авторите на въпросния мегапроект имат претенцията да отворят очите на българските деца към света, да ги направят по-разкрепостени и... креативни. И това щял да бъде най-големият детски музей на Балканите. Не на Балканите - а в цяла Източна Европа.
Всичко това щеше да е прекрасно, ако беше вярно и не ставаше дума за един дългосрочен идеологически проект, чиято цел е постепенно да бъде подменена българската културна идентичност. Потвърждава го намерението на създателите на въпросната игротека да пробутват свои "образователни" програми в българските училища.
За да бъде полезен на страната ни подобен музей, би трябвало не само да напомня за България и българската история, занаяти и постижения, а това да бъде основно съдържание в неговите експозиции. Но музеят е американски. Ало, госпожи и господа от "Америка за България", вземете си "Музейко", оставете ни нашия Ян Бибиян! Не ни правете на американци.

Лавров напомни, че "Росатом" иска да участва в АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 52

Борисов обяви, че строи газови магистрали

автор:Дума

visibility 104

Гурбетчиите пращат по 3,4 млн. евро на ден

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 201

"Зиги-Заги, Ой-Ой-Ой, Адолф Хитлер наш герой!"

автор:Велислава Дърева

visibility 539

/ брой: 201

И ядно тупаме с краче

автор:Константин Иванов

visibility 240

/ брой: 201

Николай Радев: "Златният дъжд" от пари към Пловдив е мит

автор:Павлета Давидова

visibility 335

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ