01 Юни 2020понеделник02:12 ч.

От редактора

Вземете си "Музейко", оставете ни Ян Бибиян

/ брой: 199

автор:Борис Данков

visibility 10760

Още към темата за американската детска игротека "Музейко" от 26 млн. лева, която правителството на САЩ великодушно е подарило "безвъзмездно" на България (повече подробности виж на стр. 21 в "Пегас"). А иначе за сведение на сведущите (и несведущите) според една от най-новите статистики (публикувана във в. "Капитал" от март т.г.) у нас в дълбока бедност живеят 205 000 деца. Според друга, още по-нова статистика на УНИЦЕФ от юни т.г., броят на застрашените от бедност деца в страната ни е около 600 000 от всичко 1.3 млн. Както се казва, когато фактите говорят, и боговете мълчат.
А какво предлагат на нашите деца и страната ни от фондация "Америка за България"? Ами детска играчка "Музейко" за 26 млн. лева, която ще "образова" децата ни, като ние ще си плащаме 40 процента от това "безплатно" образование. По-точно, която ще "зарибява" децата ни с "ценностите" на американската "култура". Според създателите на тази игротека в следващите 4-5 години през нея трябва да преминат около 750 000 българчета. Авторите на въпросния мегапроект имат претенцията да отворят очите на българските деца към света, да ги направят по-разкрепостени и... креативни. И това щял да бъде най-големият детски музей на Балканите. Не на Балканите - а в цяла Източна Европа.
Всичко това щеше да е прекрасно, ако беше вярно и не ставаше дума за един дългосрочен идеологически проект, чиято цел е постепенно да бъде подменена българската културна идентичност. Потвърждава го намерението на създателите на въпросната игротека да пробутват свои "образователни" програми в българските училища.
За да бъде полезен на страната ни подобен музей, би трябвало не само да напомня за България и българската история, занаяти и постижения, а това да бъде основно съдържание в неговите експозиции. Но музеят е американски. Ало, госпожи и господа от "Америка за България", вземете си "Музейко", оставете ни нашия Ян Бибиян! Не ни правете на американци.

Почина Христо Явашев

автор:Дума

visibility 9

България е сред най-пострадалите в ЕС от КОВИД-19

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 101

Парите за пътеката за КОВИД-19 не стигат

автор:Аида Паникян

visibility 104

/ брой: 101

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 101

Държавата ще разширява тол системата

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 101

Малки хотелиери искат оставката на Ангелкова

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 101

Бюджетът е с излишък от 1,3 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 101

Екипажът на "Дракон" влезе в МКС

автор:Дума

visibility 42

Полицай българин е ранен в САЩ

автор:Дума

visibility 150

Безредици и хаос заляха САЩ след смъртта на афроамериканец

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 101

Русия разобличи обвинения на Вашингтон

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 101

Докога ще спекулират с търпението ни?

автор:Олга Маркова

visibility 131

/ брой: 101

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 101

Македонизъм

автор:Велиана Христова

visibility 160

/ брой: 101

Датата

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ