25 Февруари 2021четвъртък04:37 ч.

Жельо Бойчев, водач на листата в 23 МИР:

Ясно е къде е бил разпънат чадърът за престъпленията в София

/ брой: 101

автор:Павлета Георгиева

visibility 1089

- Г-н Бойчев, в медиите изтече поредният скандален запис със СРС. Този път участват Бойко Борисов и Мирослав Найденов, както и градският прокурор Николай Кокинов. Как ще се отрази това на предизборната ситуация?
- Ако този скандал не се отрази по никакъв начин, не знам какво още трябва да се случи, за да разберат хората за какъв тип и какъв стил на управление става въпрос в България.
Опитите да ни се обяснява, че това са някакви компромати, че тези СРС и подслушвания не засягат обикновения човек, са дълбоко неверни. Цялата ситуация, отношението и употребата на власт от ГЕРБ, доведоха до положение, в което България практически има нулеви преки чуждестранни инвестиции. Активността на бизнеса е в най-ниската си точка. Слагам голямо равенство между подслушването, полицейщината, бруталното упражнение на власт и бедността на българина в момента. Моята молба е избирателите да осмислят ясно нещата и да направят връзката. В тази ситуация няма как да се инвестира, няма как да се създават работни места и да се реализира икономически растеж. И следствието е това блато, в което сме затънали.
- Като общински съветник как ще коментирате факта, че е записан градският прокурор на София, който коментира текущи производства, преди да са станали публично достояние?
- Сега си обяснявам защо многото сигнали, които сме изпратили до градската прокуратура за всички нарушения и злоупотреби с власт, не са стигнали до образуване на проверки, производства и търсене на виновните. Ще дам един пример. Лично съм правил запитване до Николай Кокинов във връзка с проверката, която се извърши в общинското предприятие "Екоравновесие" и констатираните нарушения на Закона за обществените поръчки, на Закона за устройство на територията, за харчене на средства, неспазване на процедури, разпоредби и правила. Имам официален отговор, в който се казва, че е образувано наказателно производство само срещу Петър Петров. А по време на проверката директор е бил Мирослав Найденов. Сега на всички е ясно защо за някои нарушения се оказва, че виновен е само единият от директорите, и защо срещу Мирослав Найденов не е образувано производство. Мисля, че за всички граждани става ясно къде е бил разпънат чадърът за престъпленията в София.
- До какви резултати очаквате да доведе този скандал?
- Трябва да доведе само до едно нещо - да бъде приложен законът. Трябва да бъде приложено разделението на властите, както е по Конституция, и никой да не се бърка в работата на съдебната власт и на прокуратурата. Единствената ми надежда в момента е главният прокурор, който да доведе нещата докрай, да покаже на гражданите, че е възможно да има ред и правила. Важно е върховенството на закона да бъде спазвано. Това трябва да бъде много ясен знак към нашите международни партньори, които да разберат, че в България може да има нормално функциониращи институции и гарантиран правов ред.

Не броят пулмолозите за „първа линия”

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 39

ГЕРБ готви нов подарък за концесионера на летище София

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 39

Радев даде надглавния прокурор на КС

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 39

Властта пришпорва закон за психолозите

автор:Аида Паникян

visibility 122

/ брой: 39

Зачестяват сигналите за натиск от събирачи на дългове

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 39

Ипотечните кредити нараснаха с 11,4%

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 39

КЕВР не очаква промяна в цените на парното, топлата вода и тока

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 39

Колите "втора ръка" ще поскъпват

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 39

Пет държави от ЕС алармират за недостиг на ваксини

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 39

В Северна Македония ще броят и българите

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 39

Екшефът на македонските спецслужби се предаде

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 39

Разширяването на ЕС ще е стъпка по стъпка

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 39

Дори Цанков и Филов коленичат пред руските воини

автор:Христо Георгиев

visibility 181

/ брой: 39

Хуморът не е от вчера

автор:Лозан Такев

visibility 132

/ брой: 39

Ще измести ли Кристо музея "Дом на хумора и сатирата"

автор:Альона Нейкова

visibility 96

/ брой: 39

Датата

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 39

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ