01 Октомври 2020четвъртък15:29 ч.

Жельо Бойчев, водач на листата в 23 МИР:

Ясно е къде е бил разпънат чадърът за престъпленията в София

/ брой: 101

автор:Павлета Георгиева

visibility 988

- Г-н Бойчев, в медиите изтече поредният скандален запис със СРС. Този път участват Бойко Борисов и Мирослав Найденов, както и градският прокурор Николай Кокинов. Как ще се отрази това на предизборната ситуация?
- Ако този скандал не се отрази по никакъв начин, не знам какво още трябва да се случи, за да разберат хората за какъв тип и какъв стил на управление става въпрос в България.
Опитите да ни се обяснява, че това са някакви компромати, че тези СРС и подслушвания не засягат обикновения човек, са дълбоко неверни. Цялата ситуация, отношението и употребата на власт от ГЕРБ, доведоха до положение, в което България практически има нулеви преки чуждестранни инвестиции. Активността на бизнеса е в най-ниската си точка. Слагам голямо равенство между подслушването, полицейщината, бруталното упражнение на власт и бедността на българина в момента. Моята молба е избирателите да осмислят ясно нещата и да направят връзката. В тази ситуация няма как да се инвестира, няма как да се създават работни места и да се реализира икономически растеж. И следствието е това блато, в което сме затънали.
- Като общински съветник как ще коментирате факта, че е записан градският прокурор на София, който коментира текущи производства, преди да са станали публично достояние?
- Сега си обяснявам защо многото сигнали, които сме изпратили до градската прокуратура за всички нарушения и злоупотреби с власт, не са стигнали до образуване на проверки, производства и търсене на виновните. Ще дам един пример. Лично съм правил запитване до Николай Кокинов във връзка с проверката, която се извърши в общинското предприятие "Екоравновесие" и констатираните нарушения на Закона за обществените поръчки, на Закона за устройство на територията, за харчене на средства, неспазване на процедури, разпоредби и правила. Имам официален отговор, в който се казва, че е образувано наказателно производство само срещу Петър Петров. А по време на проверката директор е бил Мирослав Найденов. Сега на всички е ясно защо за някои нарушения се оказва, че виновен е само единият от директорите, и защо срещу Мирослав Найденов не е образувано производство. Мисля, че за всички граждани става ясно къде е бил разпънат чадърът за престъпленията в София.
- До какви резултати очаквате да доведе този скандал?
- Трябва да доведе само до едно нещо - да бъде приложен законът. Трябва да бъде приложено разделението на властите, както е по Конституция, и никой да не се бърка в работата на съдебната власт и на прокуратурата. Единствената ми надежда в момента е главният прокурор, който да доведе нещата докрай, да покаже на гражданите, че е възможно да има ред и правила. Важно е върховенството на закона да бъде спазвано. Това трябва да бъде много ясен знак към нашите международни партньори, които да разберат, че в България може да има нормално функциониращи институции и гарантиран правов ред.

Българите пазаруват храна и горива с кредит

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 186

Четвърт от сметките за парно ще се преизчисляват

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 186

Хартиените двулевки излизат от употреба от януари

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 186

БНБ запази правилата при кредитирането

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 186

Шамар за България и от Европейкия парламент

автор:Дума

visibility 169

Великобратания очаква 4 млн. безработни заради ковид кризата

автор:Дума

visibility 105

Папата отказа да приеме държавният секретар на САЩ

автор:Дума

visibility 223

Макрон призова за по-независима Европа

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 186

Война между БКП и ЮКП за Македония 1941-1945 г.

автор:Христо Георгиев

visibility 394

/ брой: 186

Анатом на социалния крах през "прехода"

visibility 278

/ брой: 186

Целта: възраждане на България

visibility 248

/ брой: 186

Датата

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 186

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ