24 Юни 2021четвъртък09:09 ч.

сн. Емилия Костадинова

Интервю

Явор Божанков: Държавата се управлява от извънредни брифинги

Крайно време е да се създаде кризисен щаб към Министерския съвет по социално-икономическите мерки с участието на експерти, смята народният представител от "БСП за България"

/ брой: 87

автор:Юлия Кулинска

visibility 1858

ЯВОР БОЖАНКОВ е роден в Горна Оряховица. Завършил е право във ВТУ. Председател е на Асоциацията на рециклиращата индустрия в България. Съосновател и член на сдружение "С вяра в доброто". Носител е на награда "Достойните българи". Работил е като юрисконсулт в "Крис-Р" ЕООД. Депутат е в 44-то НС от "БСП за България", избран от 4 МИР - Велико Търново. Член е на комисиите по правни въпроси и по околната среда и водите. 

- Г-н Божанков, в петък НС прие на първо четене промени в Закона за здравето, с които на здравния министър се делегират огромни права. Защо БСП не подкрепя измененията?

- В мотивите на законопроекта е записано, че се приема, за да ограничи последствията от заразата, а всъщност ще урежда важни обществени отношения чрез промени в много други закони. Дава се почти неограничена и безсрочна власт на министъра на здравеопазването, която досега по Конституция имаше само Народното събрание. Ще подкрепим разумните предложения, ако има такива на второ четене, и ще направим свои.

Извънредното положение имаше логика в началото, но то изпълни своята функция и нашето виждане е, че трябваше да бъде отменено. Всички мерки, които се предприемат, можеше да бъдат направени и без него. Нашето притеснение не беше свързано със самите мерките против заразата, а с прозрачността, която е толкова необходима, тъй като се изразходват много публични средства. Правителството с действията си показа, че не може да харчи прозрачно и че злоупотребява с извънредното положение. 

Фокусът вече се измества от пандемията към икономическите и социалните последици от нея. Това е момент, който БСП подчертава от самото начало на това положение - мерките за здравето и за икономиката и доходите на хората трябва да вървят успоредно. Пандемията показа слабостите на държавата - че земеделието се управлява от няколко големи фирми, че здравеопазването се е превърнало в търговска дейност.

- БСП предложи създаването на временна комисия в НС за контрол на разходите, свързани с пандемията. Защо?

- По време на извънредното положение голям публичен ресурс се похарчи само с един подпис на министър. Обществото остава с впечатлението, че докато едни страдат и ги убеждават, че ще станат по-бедни, други стават по-богати по несправедлив начин. Например, тези 70 млн. лв., които бяха насочени към колекторска фирма със съмнителна репутация. Казусите са много, принципът е един - прозрачно ползване на публичния ресурс. Това е смисълът на нашето предложение. Това не важи само за изминалия месец, а и за времето напред, тъй като по думите на министъра икономическата криза тепърва ще се проявява. Ако комисията установи нередности, ще може да сезира компетентните органи, да направи необходимите промени и корекции чрез законодателна инициатива и да информира обществеността. Публичността е ключова в този момент.

- Казвате, че държавата не предприема адекватни мерки за излизане от кризата. Бихте ли конкретизирали? 

- Държавата се управлява от извънредни брифинги, с актове със спорен юридически статут и без ясен план за справяне с икономическите последици. Проблемът с местните производители "приключи" с размяната на няколко благодарности между правителството и големите вериги, но без ясен резултат. От мярката 60/40 се възползваха незначителен брой фирми. Тя е добра, работеща мярка за тези, които все пак продължават своята дейност. Но за изцяло или частично затворените със заповед на министъра на здравеопазването мярката не работи. Те нямат приходи, не могат да плащат и 40%. 

 Според проучване на американския университет "Джонс Хопкинс" България е на 27-о място от 33 страни в справянето с коронавируса. Критериите са ефективността на здравеопазването, нивото на икономическа стабилност и дееспособността на държавното управление. Не гледам силните икономики, а вземаме за пример съпоставими с нашата. В Словакия и Словения мярката е 80/0. Сърбия, която дори не е в ЕС, осигурява 100 евро на всеки пълнолетен гражданин, минимална заплата за всеки работник в малко и средно предприятие и една пенсия бонус за всеки пенсионер. Примерите са десетки, но изводът е ясен: у нас липсва визия за справяне с икономическите последици. Моите опасения са, че това ще доведе до прекомерна тежест за най-бедните работещи хора. 

- Кое принуди Борисов да дойде в НС и как бихте коментирали отговорите, които даде на въпросите на опозицията?

- Жалко е, че говорим за "принуда", но реално наистина се оказа, че опозицията трябваше да "принуди" г-н Борисов да върне дебата в Народното събрание, където му е мястото. Припомням ви, че от "БСП за България" бяхме против квази-разпускането на парламента, защото управлението на държавата не следва да е еднолично. Нашите мъдри предци, автори на Конституцията, са предвидили почти всичко, но въображението им не е стигнало до подобна хипотеза. Успяхме да върнем дебата в НС и сега е важно да насочим всички усилия към адекватни мерки за справяне с икономическите последици, а времето е ценен ресурс, който не бива да губим. В това отношение БСП изпълни ролята си като конструктивна опозиция. Крайно време е да се създаде кризисен щаб към Министерския съвет по социално-икономическите мерки, който да бъде съставен от представители на най-засегнатите отрасли и от експерти. Нека се подготвим от рано и да се вслушаме в експертното мнение, за да смекчим икономическите последици. 

- Какво може да се направи оттук насетне по отношение на икономиката? 

- Работодателите не искат да им дават. Искат да не им вземат. Когато работникът загуби своето работно място, държавата отново плаща обезщетение за безработица. Важно е да спасим всяко възможно място, а така и компаниите ни. Някои от първите спешни стъпки са да се създаде кризисен щаб към МС по социално-икономическите мерки. Нужно е да се вземат незабавни мерки за критично засегнатите сектори туризъм и ресторантьорство - намаляване на ДДС на 9%; отстрочване на данъци и такси; мярката 60/40 да бъде безвъзмездна за тях.

Държавата не е касичка и освен да дава, трябва като добър стопанин да оптимизира своите разходи. Не приемам например идеите за милиарди харчове за саниране в тази ситуация. Разходи за администрация, тежести за предприемачите - имаме поле за оптимизация. Наредба №18, която вдигна на протест туристическия бранш, трябва да се отмени завинаги. Преди кризата управляващите натовариха краткосрочните наеми в онлайн платформи с всевъзможни регулации и такси. Всичко това трябва да се отмени. Кризата е конкуреция. Съседна Гърция временно намалява и без това по-ниската си ставка ДДС в сектор туризъм. Държавите ще се борят за всеки турист и България трябва да бъде жизнеспособна.

Кризата е възможност. Да преосмислим политиката в земеделието. С колегите от БСП от години говорим, че не може да разчитаме на внос на зеленчуци и на земеделие, в което 80% от субсидиите отиват у няколко души. Реформите, които предложихме, потвърждават адекватността на нашата визия за развитието на България. Ще отстояваме това в идните трудни месеци. 

- Обявихте, че започвате кампания, насочена към деца от трудна социална среда в област Велико Търново. Разкажете повече за инициативата.

- Кампанията е насочена към деца от трудна социална среда на територията на областта. Училищата и градините са затворени. Държавата не предприе адекватни мерки за родителите, които трябва да останат вкъщи, за да гледат децата си. Много от тези родители останаха без работа, тъй като трудовите им задължения не позволяват работа от разстояние. Всичко това промени социалния живот на тези деца. Идеята е да помогнем дори малко да се усмихнат. Целта е децата да прекарат време в забавни, но образователни, игри. Да прочетат книга, да получат материали, за да упражняват своите хобита. Подбрахме настолни игри, книги и различни пособия, съобразени с интересите и възрастта на децата. Започнахме с приемни семейства от общините Горна Оряховица, Стражица и Елена. Инициативата ще продължи до края на извънредното положение. Написах пожелания към всяко дете и с екипа ми ще развием инициативата и в други населени места. Първите снимки и отзиви, които децата ни изпратиха, задължават да продължим. Всяка усмивка в тези трудни за всички моменти е безценна. Семействата в нужда в областта са много, но с мен се свързаха граждани и представители на бизнеса с желание да участват. Това е чудесно, защото ще достигнeм до повече семейства. Ако има нещо хубаво в тази криза, то е, че обществото ни доказа, че е солидарно.

Съюзът на съдиите поиска оставката на ВСС

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 119

Борисов купил китайски респиратори на тройни цени

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 119

Партия изнудва избиратели в Смолян

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 119

Евростат: Храната в България е скъпа, алкохолът - евтин

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 119

КЕВР се оправда за цената на водата

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 119

Съдът спря смяната на шефовете на "Автомагистрали"

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 119

Нови правила при онлайн поръчки извън ЕС

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 119

Британски кораб провокира Русия

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 119

Лидери на каталунските сепаратисти, помилвани от Мадрид

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 119

Ахмети преговарял за смяна на химна на РСМ

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 119

ООН вещае пагубни климатични промени

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 119

Пак свинско със зеле

автор:Ева Костова

visibility 117

/ брой: 119

Георги Кадиев "хвърли ръкавица" на Красимир Вълчев

автор:Таня Глухчева

visibility 155

/ брой: 119

Най-дългият ден

автор:Лозан Такев

visibility 129

/ брой: 119

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ