23 Ноември 2020понеделник19:12 ч.

ЕкоНомика

Йерархия на политическите потребности

/ брой: 72

автор:Димитър Събев

visibility 2934

Пирамида на човешките потребности се нарича теорията, според която хората в живота си се стремят към все по-висши цели, но само след като задоволят по-нисшите си стремежи. Неин автор е американският психолог Ейбрахам Маслоу и тя е сред задължителните четива на много хуманитарни дисциплини. Първо стъпало на пирамидата са телесните нужди като храна и секс. Втора идва потребността от сигурност, изразена в копнежа за дом, редовен доход и други подобни. Следва социализацията - необходимостта да се общува със себеподобни. По-горни човешки потребности са желанието за признание и стремежа да се докоснеш до нещо висше: Бог, наука, енергия - кой както го разбира. 

Много критики е понесла тази теория, включително защото хората търсят висшето и без да са задоволили базовите си потребности. Спомнете си за премиерата на Седмата симфония на Шостакович в обсадения Ленинград. Но моделът на Маслоу неочаквано намира потвърждение в полето на българската политика. 

Докопат ли се до властта нашите управници, за тях животът сякаш започва отначало. Съвсем според теорията българският политик първо гледа да задоволи физиологичните си нужди. А те, както знаем, струват пари. Депутати и министри си гласуват тлъсти заплати и куп придобивки, а партиите получават милиони субсидии от държавния бюджет. На който не му стига всичко това, може да си поръча допълнително суджуци от бизнеса. Но, както е писано, не само с хляб ще живее човек. След като добре натъпчат банковите си сметки, управниците се изкатерват до второто ниво в йерархията на потребностите - сигурността. А какво по-сигурно от блиндираната врата на многостаен апартамент? 

И се започва: апартамент за шефа на агенцията, за съдията, прокурора, министъра, брата и зетя на министъра, лелята на парламентарната група... Голямо търсене на "сигурност" пада. А някои от родните политици тъй силно се нуждаят от закрила, че си откриват и офшорни сметки. Кой знае какви лоши времена може да настанат? 

Ще кажете - човещина, всички се стремим към високи доходи и хубаво жилище. Така е, но работата е там, че родният властимащ зацикля на първото и второто ниво по Маслоу. Суджук - апартамент, суджук - апартамент: като двутактов двигател. Е, някои редки изключения узряват и за третото ниво, социалното. Но тъй като са много важни, те не искат да си имат работа с кого да е и се обособяват класово в сгради като "Златен век". 

Колкото и да обяснява орелът на кокошката колко красиви са висините, тя няма да го разбере, а ако е по-далеч от неговите нокти, дори ще му се присмее. Пишат хората на перото за нуждата от културно развитие и национална стратегия, плачат за потъпканото историческо и природно наследство, за демокрацията и духовността, а онези във властта си знаят: суджук - апартамент, суджук - апартамент. Само в главите на "най-издигнатите" се появяват мисли от типа: "Я да вземеме да му направиме едно стадионче на народа, че да пишат за нас после в учебниците. Току-виж ми вдигнали и пирамида."

Здравният министър поиска локдаун за три седмици

автор:Дума

visibility 316

България е на 11-то място по заболеваемост от COVID-19 в Европа

автор:Дума

visibility 92

На "Промахон" проверяват всички шофьори с бързи тестове

автор:Дума

visibility 84

От 2021 богатите в Русия с по-големи данъци

автор:Дума

visibility 99

Властта оскъпи бързите кредити

автор:Дума

visibility 437

/ брой: 223

Парламентът одобри 10-годишна давност за дългове

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 223

Проучване: Пакетираните сандвичи са пълни с химия

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 223

ОТ 2021 г.: До 6 месеца без виза във Великобритания

автор:Дума

visibility 117

СЗО:Има спад на заболеваемостта от Covid-19 в ЕС

автор:Дума

visibility 130

Никъде другаде в ЕС хора не издъхват на стълбите пред болница

автор:Дума

visibility 178

Носталгията като бъдеще

автор:Христо Георгиев

visibility 356

/ брой: 223

За концесиите вината е на властта, не на фирмите

автор:Велиана Христова

visibility 475

/ брой: 223

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ