22 Юни 2021вторник07:54 ч.

Йотова: Нужно е специфично финансиране за планините в Европа

автор:Дума

visibility 2006

"Искаме допълнителни инвестиции за слабо развитите планински региони в Европа", каза Илияна Йотова на конференция за алпийската стратегия на Европейския съюз, която се проведе в Словения. На тази конференция за първи път бе представен докладът на евродепутата за развитие на планинските региони. Илияна Йотова бе поканена като говорител в качеството и на докладчик по планинските региони в Комисията по регионална развитие в Европейския парламент. Тя се застъпи за различен от сегашния регионален подход и тематични европейски инвестиции в планините. Тя похвали политиката в Алпите като пример за успешно сътрудничество между различни региони и държави и изрази надежда останалите планини в Европа да последват модела им. "Има огромни разлики в планинските региони в ЕС. Алпите са една от най-богатите местности в Европа. Междувременно в България е често срещано явлението планински общини да имат 100% обезлюдяване. Нужен е общ подход за планините и опит за сближаване на техните икономики", заключи Йотова.
Докладът за планинските региони е нейна инициатива и мина първото си четене в Комисията по регионална развитие на Европейския парламент преди две седмици. Чрез него Илияна Йотова призовава за отделяне на средства от еврофондовете за планинските региони в ЕС. Инвестициите, за които се бори евродепутатът, са насочени към малките и средни предприятия, обучението и справянето с промените в климата, които имат особено значение за туризма. Докладът на Йотова бе посрещнат с одобрение от всички парламентарни групи и се очаква да бъде гласуван в пленарната зала на ЕП през лятото на тази година.
На конференцията присъстваха еврокомисарят по регионално развитие Корина Крецу, еврокомисарят по транспорт Виолета Булц, външните министри на държавите от алпийския регион и представители на местната власт. Виолета Булц подчерта значението на инфраструктурата в планинските региони: "Особено важни са големите коридори в Европа, които може да струват до 500 млрд. евро. Европейската комисия разполага с 24 млрд. евро за тяхното осъществяване, което означава, че е нужна мобилизация на държавите членки и привличане на частни инвестиции", заяви еврокомисарят.
 

Трета банка спира срочните депозити

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 117

БНБ: Задава се ускоряване на инфлацията

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 117

Пет жалби блокират газовата връзка със Сърбия

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 117

Стигаме Европа по БВП след 2040 г.

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 117

Светът е между диалога и конфронтацията

visibility 122

/ брой: 117

Победа за партията на Пашинян

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 117

ЕС засилва санкциите срещу Минск и Москва

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 117

Мадрид предлага помилване на каталунските сепаратисти

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 117

Диагноза бедност

автор:Ева Костова

visibility 123

/ брой: 117

Устремно към избори от с. Устрем

автор:Таня Глухчева

visibility 128

/ брой: 117

Прозрението на обущаря

visibility 119

/ брой: 117

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ