17 Септември 2019вторник18:40 ч.

Юбилеен брой на сп. "Ново време"

/ брой: 252

автор:Георги Пирински

visibility 1279

В навечерието на светлите празници в ръцете ви е последният за 2017 г. брой на сп. "Ново време". Изданието е юбилейно и е посветено на изключителни годишнини, белязали не само съвременността, но и останали значими до наши дни - 120 години сп. "Ново време", 100 години от Великата октомврийска социалистическа революция и 150 години от рождението на Георги Кирков.
    Дни преди отпечатването на списанието се състоя и премиерата на новата книга на Мерсия Макдермот, посветена на живота и делото на Димитър Благоев. В броя ще можете да прочетете специалното поздравление на Мерсия  Макдермот към сп. "Ново време" и неговите читатели.
    "Нека настоящият брой събуди така липсващото в днешно време радостно чувство за това, че и днес, както и преди 120 години, и социалистите, и симпатизантите на левицата, а и всички мислещи хора имат до себе си списание "Ново време" - останало вярно на мисията си да бъде критичен преглед на "умственния и общественния живот" и у нас, и по света. При това - преглед, последователно от позициите на живия и вдъхновяващ марксистки възглед за материалния и за духовния живот на обществото, възглед, будещ импулса и волята за друго, за ново социалистическо битие и съзнание.
    Дано съдържанието на броя даде необходимата представа за сложната, но винаги търсеща същностните отговори на времето съдба на списанието. Като червена нишка от началните текстове на основателя Димитър Благоев - Дядото, през думите на редактиралите списанието от 1951 година до наши дни, личи една обща решимост - публикациите да убеждават не само със силата на аргументите и фактите, но и със сплотяващата мелодия, заложена в тях. Началните акорди на тази мелодия ясно звънтят в поместените тук откъси от посветената на Благоев биографична творба на Мерсия Макдермот "Ален мак самотен".
    Поглеждайки назад в летописа на списанието, си заслужава да припомним и такъв епизод. През 1983 година е свалена от публикация статията на Александър Лилов "Маркс и марксизмът пред предизвикателствата на съвременността" с "аргумента", че само първият секретар може да е идеологът на партията! Един от показателните примери за съдбовната слабост на авторитарния социализъм да се самовъзхвалява, вместо дълбоко критично да подлага на осмисляне и, когато се налага, на същинска преоценка развитието си във времето.
    И още - съществен дял от настоящия брой е посветен на епохално събитие със столетна давност, с названието на което днес повечето коментатори изпитват силни затруднения. Затова нека "помогнем" - става дума за Великата октомврийска социалистическа революция. А че е била и остава именно такава, ярко свидетелство е и живата и задълбочена картина, описана от Джон Рийд в безсмъртната му книга "Десет дни, които разтърсиха света"!
И така - приятно празнично четене и с поглед към Новото време и брой първи на Новата 2018 година.
 

Прогнозират поскъпване на горивата с 10 ст. на литър

автор:Дума

visibility 83

Очаква се поскъпване на горивата

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 178

Близо 3% годишна инфлация

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 178

150 души ще съдят НАП за теча на лични данни

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 178

Израел гласува на парламентарни избори

автор:Дума

visibility 136

Борис Джонсън: Няма да поискам отлагане на Брекзит

автор:Дума

visibility 203

Астанският формат обсъжда Сирия

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 178

Да я има България!

visibility 260

/ брой: 178

Датата

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 178

Малко ученици и учители, много промени за първия звънец

автор:Деси Велева

visibility 386

/ брой: 177

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ