04 Декември 2022неделя20:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно облачно. Над Западна и Централна България ще е без валежи, а след обяд над югозападните райони от страната и облачността временно ще се разкъса. На изток през целия ден ще превалява слаб дъжд. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 3° и 8°, в София - около 7°. Днес ще бъде предимно облачно. Над Западна и Централна България ще е без валежи, а след обяд над югозападните райони от страната и облачността временно ще се разкъса. На изток през целия ден ще превалява слаб дъжд. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 3° и 8°, в София - около 7°.

Юбилеен брой на сп. "Ново време"

/ брой: 252

автор:Георги Пирински

visibility 2534

В навечерието на светлите празници в ръцете ви е последният за 2017 г. брой на сп. "Ново време". Изданието е юбилейно и е посветено на изключителни годишнини, белязали не само съвременността, но и останали значими до наши дни - 120 години сп. "Ново време", 100 години от Великата октомврийска социалистическа революция и 150 години от рождението на Георги Кирков.
    Дни преди отпечатването на списанието се състоя и премиерата на новата книга на Мерсия Макдермот, посветена на живота и делото на Димитър Благоев. В броя ще можете да прочетете специалното поздравление на Мерсия  Макдермот към сп. "Ново време" и неговите читатели.
    "Нека настоящият брой събуди така липсващото в днешно време радостно чувство за това, че и днес, както и преди 120 години, и социалистите, и симпатизантите на левицата, а и всички мислещи хора имат до себе си списание "Ново време" - останало вярно на мисията си да бъде критичен преглед на "умственния и общественния живот" и у нас, и по света. При това - преглед, последователно от позициите на живия и вдъхновяващ марксистки възглед за материалния и за духовния живот на обществото, възглед, будещ импулса и волята за друго, за ново социалистическо битие и съзнание.
    Дано съдържанието на броя даде необходимата представа за сложната, но винаги търсеща същностните отговори на времето съдба на списанието. Като червена нишка от началните текстове на основателя Димитър Благоев - Дядото, през думите на редактиралите списанието от 1951 година до наши дни, личи една обща решимост - публикациите да убеждават не само със силата на аргументите и фактите, но и със сплотяващата мелодия, заложена в тях. Началните акорди на тази мелодия ясно звънтят в поместените тук откъси от посветената на Благоев биографична творба на Мерсия Макдермот "Ален мак самотен".
    Поглеждайки назад в летописа на списанието, си заслужава да припомним и такъв епизод. През 1983 година е свалена от публикация статията на Александър Лилов "Маркс и марксизмът пред предизвикателствата на съвременността" с "аргумента", че само първият секретар може да е идеологът на партията! Един от показателните примери за съдбовната слабост на авторитарния социализъм да се самовъзхвалява, вместо дълбоко критично да подлага на осмисляне и, когато се налага, на същинска преоценка развитието си във времето.
    И още - съществен дял от настоящия брой е посветен на епохално събитие със столетна давност, с названието на което днес повечето коментатори изпитват силни затруднения. Затова нека "помогнем" - става дума за Великата октомврийска социалистическа революция. А че е била и остава именно такава, ярко свидетелство е и живата и задълбочена картина, описана от Джон Рийд в безсмъртната му книга "Десет дни, които разтърсиха света"!
И така - приятно празнично четене и с поглед към Новото време и брой първи на Новата 2018 година.
 

Извор на скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 145

/ брой: 234

Български резил

автор:Юри Михалков

visibility 1125

/ брой: 234

Парадокси на пазара на труда

автор:Аида Паникян

visibility 947

/ брой: 234

Нов автомобил за ДЦПЛУ - Пещера

автор:Дума

visibility 873

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ