04 Декември 2020петък01:24 ч.

Бюджет 2021 е първият рационален бюджет, насочен към хората и икономиката, заяви Борисов за критиките към предвидените огромни предизборни харчове в бюджета за догодина

За 2 г. не е ремонтиран нито един опасен язовир

Държавната верига от бензиностанции ще бъде изградена чрез публично-частно партньорство или на франчайз

/ брой: 207

автор:Дума

visibility 576

За повече от две години държавата все още не е ремонтирала нито един от 418-те опасни язовира. През лятото на 2018 г. за ремонта им бяха отпуснати над 500 млн. лв. и беше създадено специално държавно предприятие - "Управление и стопанисване на язовири", което е на подчинение на Министерството на икономиката. За създаването на компанията отделно бяха отпуснати още 12 млн. лв.

Към момента са открити строителни площадки на 82 язовира, чийто ремонт ще струва над 195 млн. лв., каза пред БТВ министърът на икономиката Лъчезар Борисов. В началото на годината се работело едва на 7 обекта. По думите му експертният съвет е одобрил ремонта на 204 от опасните язовири, който ще струва 350 млн. лв. Само за проектирането на строително-ремонтните дейности ще отидат 11,5 млн. лв., каза Борисов.

Министърът каза, че язовирите "Бели Искър" и "Огняново" край София са прехвърлени за управление и ремонт на ВиК холдинга с решение на правителството. Отделно Министерството на икономиката е превело над 10 млн. лв. на Столичната община, за да изгради реверсивна връзка за осигуряване на резервно водоснабдяване на София. Борисов не посочи каква част от отпуснатите от държавния бюджет 500 млн. лв. вече са усвоени. Той не коментира и начина, по който се изразходват парите.

От думите на Борисов стана ясно, че държавата не планира да строи верига от бензиностанции, а по-скоро да я изгради чрез публично-частно партньорство или чрез франчайз. Към момента все още не е ясно кой точно модел ще бъде избран. За това, че държавата няма намерение да строи нови бензиностанции, се разбра още в края на май от изказване на предшественика му Емил Караниколов. Решението за създаването на Държавна петролна компания беше взето през пролетта с идеята да се разбие монополът на големите вериги и да се осигури конкуренцията на пазара.

"Документите за създаването на компанията са готови на 99%. Предстои да се вземе решение на Министерския съвет", каза Лъчезар Борисов. Той не отговори дали първата бензиностанция под шапката на държавната компания ще заработи през пролетта на 2021 г., както обеща предшественикът му. "Спазваме закона, движим се по правилата", каза министърът.

ГЕРБ гласуваха срещу безплатни ваксини

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 232

Радев не мисли да отлага парламентарния вот

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 232

Властта компенсира бизнеса с едва до 20% от оборота

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 232

С 40 строители на щат "Автомагистрали" прави "Хемус"

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 232

Отхвърлиха президентското вето за промените в Закона за ДДС

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 232

Българинът ще похарчи по Коледа 25% от доходите си

автор:Дума

visibility 188

Ваксината на Moderna дава имунитет поне за три месеца

автор:Дума

visibility 22

Еврокомисар ни подкрепи в спора със СР Македония

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 232

Италия забранява литургиите по Рождество

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 232

НАТО подсилва черноморския си фланг

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 232

Христо Цеков: Животът е съдбовна загадка

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 122

/ брой: 232

Човекът Кръстопът

visibility 114

/ брой: 232

Датата

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 232

Заслужава ли паметник в София президентът Уилсън?

автор:Христо Георгиев

visibility 697

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ