30 Октомври 2020петък18:53 ч.

Традиции

За бедни и богати

Конните състезания във Великобритания обединяват красивото зрелище с безупречната традиция

/ брой: 215

автор:Галя Кларк

visibility 1742

Най-интересните и живописни конни надбягвания в света безспорно са във Великобритания, държава със столетни традиции. Най-сниманото и известно надбягване е Royal Ascot в Berkshire. Т.г. Аскот празнува 300 години. За жалост обаче на най-старите конни надбягвания снимките по световната преса са не толкова на главните герои - конете и жокеите, а на прословутите оригинални шапки на присъстващите дами. Мнозина се шегуват, че това е годишен парад на новостите при шапките, който се придружава от няколко конни надбягвания. Вестниците се напреварват да пускат снимки на особите от британския кралски двор, както и на знаменитости като Гари Линекер с жена му и т.н. Дрескодът повелява дамите да са с шапки, а мъжете - в костюми с жилетки и високи цилиндри на джентълмени от Дикенсово време. Не са разрешени дънки, маратонки, спортни пуловери, тишъртки, шорти. На всеки, който не е облечен според дрескода, може да му бъде отнет достъпа до вход на надбягванията. Има различни зони за наблюдаване на надбягванията, където царува различен дрескод: единият - изключително строг, другият - не чак толкова. Състезанието продължава 5 дни, един от които е Ден на дамите и е свързан със стила и модата. Ladies'Day нормално се асоциира с рафинираност и блясък, макар че някои от консервативните привърженици на класните надбягвания в Аскот се ядосват, че това събитие все повече губи ексклузивитет. Според тях състезанието привличало вече не толкова изискани личности. Често те показват плът повече от необходимото, не носят съответните аксесоари и дори имат татуировки за ужас на изисканите традиционалисти.

Английската кралица пристига на 300-годишното надбягване Royal Ascot

Навсякъде около местата за посетителите са подредени редици с цъфнало мушкато, а зелените ливадки са идеално подготвени. Т.г. преди старта кралицата откри статуя на бронзов черен кон. Това не е пластика на идеализиран кон, а реалистична статуя на един от конете, свързани с Аскот, на име Yeats - четирикратен носител на Златната купа, перфектен!
Кралското присъствие на Аскот е много специално, освен кралицата (на 85 г.) и принц Филип (на 90) тук са всички принцове и принцеси от британския двор. Всеки ден от надбягванията пристигането на кралицата е свързано със залагания на какъв цвят е акцентирало величеството за дрехата и шапката си. Залаганията са основен движещ мотив на нацията да гледа тези състезания. Залагат от най-бедни до най-най-богати. Във вестниците публикуват залозите, за да се ориентират хората за качествата на конете предварително.
Роял Аскот се е утвърдил като национална институция и център на английския социален календар за богатите и за тези с отлични социални контакти. Наградите са за около 4 млн. лири. Съчетава традиция, пищност, мода и стил. Групите надбягвания за тези пет дни са общо 18 и са под егидата на различни особи от кралския двор. Надбягванията на Роял Аскот са с различни категории коне.  
Кралската конна процесия е изключително естетична! Тя е от прекрасни бели коне и ездачи с червени униформи. Кралицата и принц Филип, принцесите са в дрескода на Аскот - елегантни шапки, цилиндри и ръкавици. Журналистките, които отразяват състезанието, също са с шапки, а репортерите - с цилиндри. Мъжете задължително носят рози на бутониерите.
Случва се едни и същи жокеи да участват в няколко серии с различни коне. Обикновено ездачите използват стикове, за да накарат конете да тичат по-бързо. Ако обаче прекаляват с тях, ги наказват да не използват тези пръчки поне няколко дни или дори три месеца. Конете са основни герои, като ядро на разговорите са тяхната перфектност, красота и умения да развиват скорост. Жокеите са дребни на ръст и леки на килограми.
Друго изключително популярно конно надбягване е Grand National. Самото надбягване продължава около 15 минути, но е любимо за гледане от всички, както и за залагане. Гривите и опашките на конете са сплетени на плитчици, за да не се заплитат в храстите. Конете прескачат високи препятствия от храсти, а след това и ровове, което е изключително опасно - и за животните, и за жокеите. На последното състезание т.г. загинаха три коня, а един жокей изпадна в кома. От 2000 г. досега са загинали 33 състезателни коне. Дружеството за защита на животните твърди, че е крайно време да се спре това опасно и жестоко - и за коне, и за ездачи - надбягване, но традицията засега е по-силна.
Едно от най-авторитетните надбягвания е Derby Epsom. Там лично кралицата участва със свой кон, но не е печелила от години. На последното състезание т.г. нейният кон Carlton House беше фаворит, но състезанието спечели френският собственик на невероятния кон Pour Moi. Жокеят Барзалона от последно място излезе пръв за отрицателно време! Гордо изправен на коня, младият ездач заслужи овации на всички и развя знамето на Франция. Кралицата не успяваше да скрие разочарованието си. Конят Pour Moi бе уникален с умението си да "превключва" без проблем на различни скорости. Жокеят му беше похвален, че язди като 40-годишен мъж. В ездата, за разлика от футбола, по-възрастните ездачи са по-опитни и по-добри. Затова и коментаторите определят възрастта на Барзалона - 19 г., като тийнейджърска. На това състезание, тъй като няма препятствия, гривите на конете не са заплетени в плитчици, развяват се свободно, а опашките са равно подрязани.
Има и други, много известни състезания в Обединеното кралство, като National Hunt. Това е зимно конно надбягване, отново със скачане през препятствия, но не толкова високи като на Гранд нашънъл. Конете са главни действащи лица и по време на ежегодния лов по Коледа. На 26 декември - Boxing Day, още от Средновековието е бил популярен ловът на лисици. Този вид лов е забранен през 2004 г., но през последните години се полагат усилия за легализацията му. Поддържат се ловни дружини, които с прекрасни коне, хрътки и чудни костюми радват окото. Често преди лов ловците участват в паради в различни градове. Всички, особено децата, им се възхищават, а представители на ловната дружина черпят с бонбони почитателите си.
 

Андон Балтаков оттегли оставката си

автор:Дума

visibility 1

Корнелия Нинова е в болница с коронавирус

автор:Дума

visibility 82

Станислав Владимиров е кмет на годината

автор:Дума

visibility 62

ЕК не преговаря с Русия и Китай за доставка на ваксини

автор:Дума

visibility 33

Цунами край Измир след мощния трус

автор:Дума

visibility 73

7 по Рихтер удари Турция

автор:Дума

visibility 161

И Великобритания обмисля пълна карантина

автор:Дума

visibility 143

Датата

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ