08 Декември 2021сряда03:28 ч.

Валентина Богданова:

За държавата образованието е стока

Асфалтът е приоритет за ГЕРБ, не интелектът, обявиха младите социалисти

/ брой: 268

автор:Ралица Табакова

visibility 2071

Управляващите днес говорят за образованието като за стока, то отдавна не е ценност. А това е много обидно. С тези думи депутатът от Коалиция за България Валентина Богданова отговори на въпроса защо образованието не е сред приоритетите на държавата. Тя участва в кръгла маса, организирана от Младежкото обединение на БСП. Повече от два часа депутати, млади социалисти, студенти, представители на неправителствени организации и студентски съвети разискваха проблемите на висшето образование и отправиха конкретни въпроси и предложения към управляващите.
Всички участници се обединиха, че по никакъв начин днешната власт не показва, че образованието е важно, че от него зависи бъдещето на държавата. Отношението на ГЕРБ към науката личи не само от обидно малкото пари, които се заделят за тази сфера. Отношението им се вижда и от хаоса, който цари в контрола над университетите, тяхното финансиране и най-вече качеството на образование, което предлагат, бе заключението на една от участничките.
Богданова със съжаление отбеляза, че България в момента прави най-евтиното висше образование. Въпреки това продължаваме да претендираме за качество и самочувствие, а научните ни постижения са световно признати, продължи депутатката, която е член на образователната комисия в парламента. Тя бе категорична, че не може да има дискусия за утрешния ден на България, ако не се грижим за състоянието днес на образованието и науката.
Приоритетът на тези управляващи е асфалтът, не интелектът, коментира Трендафил Величков, зам.-председател на Младежкото обединение. Той подчерта на няколко пъти, че задължение на държавата е да контролира и планира развитието на определени сектори. В момента обаче се планират единствено магистралите и полицейските операции. Това ясно показва какво е отношението на ГЕРБ към образованието и науката, обобщи социалистът.


Стипендии и стажове

В момента в системата на образованието цари хаос. Трябва ни реформа, но смислена и цялостна, а не на парче, обяви студентката Вероника Делибалтова, член на МО в БСП. Тя призова младите хора сами да изработят предложения как да изглеждат университетите, как да се финансират от държавата, как да бъдат стимулирани добрите студенти. Чуха се мнения, че следването на отличниците може да се покрива изцяло от стипендии. Други младежи поискаха бизнесът също да участва активно в предлагането и финансирането на студентските стажове. Тези неща могат да се регулират чрез закон, смятат участниците в дискусията.


Качество, а не количество

Качество на университетите и на студентите, а не количество поискаха младите хора. В България има огромен брой висши училища, но никой не контролира ефективността на образованието, което предоставят, възмути се Рада Келевска от Софийския университет. За промени в начина, по който се оценяват вузовете, призова и Калоян Паргов от МО на БСП. По думите му в момента рейтинговата система на университетите създава нагласи сред студентите, които после се оказват излъгани в очакванията си.


Без данъци за работещите студенти

Работещите студенти да бъдат освободени от данъчна тежест. Това предложение отправиха към управляващите младежите от БСП в края на дискусията. За огромна част от студентите таксите във вузовете са непосилно бреме и те са принудени да работят. Чу се предложение студентската стипендия да бъде равна на минималната заплата,  за да може да покрива по-голяма част от разходите на студента.

Партиите оптимисти за съставянето на кабинет

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 236

Медици от УМБАЛ "Лозенец" излязоха на протест

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 236

Застрояват с десетки блокове зелен клин на София

автор:Деси Велева

visibility 177

/ брой: 236

МРРБ обвини КЕВР за фалит на ВиК сектора

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 236

Готвят нови изисквания за имотите

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 236

Икономиката забави ръста до 4,6%

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 236

Жилищата в София поскъпнаха с 63%

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 236

Минск възразява срещу опитите за натиск

автор:Георги Христов

visibility 201

/ брой: 236

Китай с контрамерки за бойкота на САЩ

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 236

Откриха следи от кокаин в британския парламент

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 236

Социални протести в Австралия

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 236

Полза нулева

автор:Евгени Гаврилов

visibility 176

/ брой: 236

Безумие: 39 ВУЗ за икономика у нас

автор:Велиана Христова

visibility 364

/ брой: 236

София не старее, но и не блести

автор:Деси Велева

visibility 114

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ