13 Юли 2020понеделник18:40 ч.

Валентина Богданова:

За държавата образованието е стока

Асфалтът е приоритет за ГЕРБ, не интелектът, обявиха младите социалисти

/ брой: 268

автор:Ралица Табакова

visibility 1792

Управляващите днес говорят за образованието като за стока, то отдавна не е ценност. А това е много обидно. С тези думи депутатът от Коалиция за България Валентина Богданова отговори на въпроса защо образованието не е сред приоритетите на държавата. Тя участва в кръгла маса, организирана от Младежкото обединение на БСП. Повече от два часа депутати, млади социалисти, студенти, представители на неправителствени организации и студентски съвети разискваха проблемите на висшето образование и отправиха конкретни въпроси и предложения към управляващите.
Всички участници се обединиха, че по никакъв начин днешната власт не показва, че образованието е важно, че от него зависи бъдещето на държавата. Отношението на ГЕРБ към науката личи не само от обидно малкото пари, които се заделят за тази сфера. Отношението им се вижда и от хаоса, който цари в контрола над университетите, тяхното финансиране и най-вече качеството на образование, което предлагат, бе заключението на една от участничките.
Богданова със съжаление отбеляза, че България в момента прави най-евтиното висше образование. Въпреки това продължаваме да претендираме за качество и самочувствие, а научните ни постижения са световно признати, продължи депутатката, която е член на образователната комисия в парламента. Тя бе категорична, че не може да има дискусия за утрешния ден на България, ако не се грижим за състоянието днес на образованието и науката.
Приоритетът на тези управляващи е асфалтът, не интелектът, коментира Трендафил Величков, зам.-председател на Младежкото обединение. Той подчерта на няколко пъти, че задължение на държавата е да контролира и планира развитието на определени сектори. В момента обаче се планират единствено магистралите и полицейските операции. Това ясно показва какво е отношението на ГЕРБ към образованието и науката, обобщи социалистът.


Стипендии и стажове

В момента в системата на образованието цари хаос. Трябва ни реформа, но смислена и цялостна, а не на парче, обяви студентката Вероника Делибалтова, член на МО в БСП. Тя призова младите хора сами да изработят предложения как да изглеждат университетите, как да се финансират от държавата, как да бъдат стимулирани добрите студенти. Чуха се мнения, че следването на отличниците може да се покрива изцяло от стипендии. Други младежи поискаха бизнесът също да участва активно в предлагането и финансирането на студентските стажове. Тези неща могат да се регулират чрез закон, смятат участниците в дискусията.


Качество, а не количество

Качество на университетите и на студентите, а не количество поискаха младите хора. В България има огромен брой висши училища, но никой не контролира ефективността на образованието, което предоставят, възмути се Рада Келевска от Софийския университет. За промени в начина, по който се оценяват вузовете, призова и Калоян Паргов от МО на БСП. По думите му в момента рейтинговата система на университетите създава нагласи сред студентите, които после се оказват излъгани в очакванията си.


Без данъци за работещите студенти

Работещите студенти да бъдат освободени от данъчна тежест. Това предложение отправиха към управляващите младежите от БСП в края на дискусията. За огромна част от студентите таксите във вузовете са непосилно бреме и те са принудени да работят. Чу се предложение студентската стипендия да бъде равна на минималната заплата,  за да може да покрива по-голяма част от разходите на студента.

ЕЦБ поема надзора на банките у нас

автор:Дума

visibility 642

/ брой: 131

300 хил. фирми излизат на свободния пазар на ток

автор:Дума

visibility 377

/ брой: 131

Газът поскъпва от август

автор:Дума

visibility 432

/ брой: 131

Заведенията със специален знак, че спазват мерките

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 131

Засилен контрол по гръцката граница

автор:Дума

visibility 93

Гърция няма да затваря граничен пункт „Промахон“

автор:Дума

visibility 141

Нови 6537 случая на коронавирус в Русия

автор:Дума

visibility 137

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 2114

/ брой: 131

Пешеходци срещу автомобили

автор:Деси Велева

visibility 379

/ брой: 131

Израстването на едно общество

автор:Милена Милошева

visibility 682

/ брой: 131

Изповед на една 60-годишна жена

автор:Дума

visibility 459

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ