14 Декември 2019събота13:31 ч.

Валентина Богданова:

За държавата образованието е стока

Асфалтът е приоритет за ГЕРБ, не интелектът, обявиха младите социалисти

/ брой: 268

автор:Ралица Табакова

visibility 1646

Управляващите днес говорят за образованието като за стока, то отдавна не е ценност. А това е много обидно. С тези думи депутатът от Коалиция за България Валентина Богданова отговори на въпроса защо образованието не е сред приоритетите на държавата. Тя участва в кръгла маса, организирана от Младежкото обединение на БСП. Повече от два часа депутати, млади социалисти, студенти, представители на неправителствени организации и студентски съвети разискваха проблемите на висшето образование и отправиха конкретни въпроси и предложения към управляващите.
Всички участници се обединиха, че по никакъв начин днешната власт не показва, че образованието е важно, че от него зависи бъдещето на държавата. Отношението на ГЕРБ към науката личи не само от обидно малкото пари, които се заделят за тази сфера. Отношението им се вижда и от хаоса, който цари в контрола над университетите, тяхното финансиране и най-вече качеството на образование, което предлагат, бе заключението на една от участничките.
Богданова със съжаление отбеляза, че България в момента прави най-евтиното висше образование. Въпреки това продължаваме да претендираме за качество и самочувствие, а научните ни постижения са световно признати, продължи депутатката, която е член на образователната комисия в парламента. Тя бе категорична, че не може да има дискусия за утрешния ден на България, ако не се грижим за състоянието днес на образованието и науката.
Приоритетът на тези управляващи е асфалтът, не интелектът, коментира Трендафил Величков, зам.-председател на Младежкото обединение. Той подчерта на няколко пъти, че задължение на държавата е да контролира и планира развитието на определени сектори. В момента обаче се планират единствено магистралите и полицейските операции. Това ясно показва какво е отношението на ГЕРБ към образованието и науката, обобщи социалистът.


Стипендии и стажове

В момента в системата на образованието цари хаос. Трябва ни реформа, но смислена и цялостна, а не на парче, обяви студентката Вероника Делибалтова, член на МО в БСП. Тя призова младите хора сами да изработят предложения как да изглеждат университетите, как да се финансират от държавата, как да бъдат стимулирани добрите студенти. Чуха се мнения, че следването на отличниците може да се покрива изцяло от стипендии. Други младежи поискаха бизнесът също да участва активно в предлагането и финансирането на студентските стажове. Тези неща могат да се регулират чрез закон, смятат участниците в дискусията.


Качество, а не количество

Качество на университетите и на студентите, а не количество поискаха младите хора. В България има огромен брой висши училища, но никой не контролира ефективността на образованието, което предоставят, възмути се Рада Келевска от Софийския университет. За промени в начина, по който се оценяват вузовете, призова и Калоян Паргов от МО на БСП. По думите му в момента рейтинговата система на университетите създава нагласи сред студентите, които после се оказват излъгани в очакванията си.


Без данъци за работещите студенти

Работещите студенти да бъдат освободени от данъчна тежест. Това предложение отправиха към управляващите младежите от БСП в края на дискусията. За огромна част от студентите таксите във вузовете са непосилно бреме и те са принудени да работят. Чу се предложение студентската стипендия да бъде равна на минималната заплата,  за да може да покрива по-голяма част от разходите на студента.

Дядо Коледа пътува с теснолинейка

автор:Дума

visibility 0

Ректорът на Художествената академия подаде оставка

автор:Дума

visibility 6

Облачно днес, в неделя с пролетни температури

автор:Дума

visibility 18

Пленумът на БСП гласува правила за избор на председател

автор:Дума

visibility 28

Автобусните превозвачи започват протести от днес

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 240

Близо 17% по-малко пари по аграрната европрограма

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 240

Бонус-малус се отлага за пореден път

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 240

Борис Джонсън ликува, обеща Брекзит на 31 януари

автор:Дума

visibility 263

САЩ пак размахаха санкционната тояга

автор:Дума

visibility 431

/ брой: 240

Кремъл изгони двама германски дипломати

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 240

Натиснатият бутон

автор:Ивелин Николов

visibility 386

/ брой: 240

Бъдещето от филмите идва до пет години

автор:Георги Георгиев

visibility 362

/ брой: 240

За Шекспир, Вазов и шестокласниците

visibility 481

/ брой: 240

Датата

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 240

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ