20 Октомври 2021сряда14:37 ч.

За доверието

/ брой: 135

автор:Аида Паникян

visibility 831

България сякаш е сред малкото държави по света, които не пазят докторите си, не пазят доброто им име, не ценят професията им. Имаше един вътрешен министър, който от парламентарната трибуна посочи с пръст като престъпници лекари. И комай от там започна уронването на авторитета им и насаждането на недоверие у обществото към белите престилки.

Днес сме свидетели на друга нелицеприятна случка - екипът на болницата, която по стечение на обстоятелствата прие първия болен от КОВИД-19 у нас и година и половина лекува стотици, е на протест. Добър или лош, злоупотребил или наклеветен е шефът й, ще решават онези, които имат правото да отсъдят дали човек е виновен или не. Но да се петни имиджът на болници, които десетилетия са били стожер на българското здравеопазване, не е на добро за... българската демокрация. Нека не забравяме: българските лечебни заведения са търговски дружества. Подобно на супермаркета, те трябва да имат печалба! Преди повече от 20 години така устроиха българската здравна система политиците. И най-малкото е парадоксално днес един от "родителите" на тази система да иска тя да работи по по-различен начин от замисления. От един здравен министър гражданите очакват да бъдат защитени правата им, да имат достъп до добре устроена система, която да гарантира в най-висока степен здравето им. А медиците очакват защита на авторитета и правата си, на добри условия на труд. 

Днес нещата изглеждат спокойни, хората нехаят за КОВИД-19, разрешено им е, ако са ваксинирани, да ходят без маски (не може в асансьора да искаш сертификат на спътника си - просто се правиш, че му вярваш, че е ваксиниран). Ала какви подводни камъни крие това безогледно разхлабване на ограниченията, ще стане ясно след месец-два. И тогава настроеното срещу белите престилки и болниците общество отново ще моли: "Докторе, искам да живея, помогни ми!" И никой няма да пита кой, как и защо е устроил така системата на здравеопазването. Но после - да му мислят политиците!

Повишават пътните такси за камионите

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 201

Бизнес и синдикати на общ протест срещу скъпия ток

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 201

Правителството ще тегли още 500 млн. заем

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 201

Макрон иска шест нови ядрени централи

автор:Дума

visibility 322

/ брой: 201

Опозицията в РСМ води на местния вот

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 201

Полша клекна пред Брюксел

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 201

Протести в Ливан срещу действията на "Хизбула"

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 201

Лечение

автор:Павлета Давидова

visibility 301

/ брой: 201

История от камъчета

автор:Велиана Христова

visibility 297

/ брой: 201

Човек, пълен с добрини

автор:Димитър Копривленски

visibility 299

/ брой: 201

Радев е гарант за промяната

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ